Česko nevydalo Alí Fajáda do Spojených států. „Vztahy obou zemí se nenaruší,“ zaznělo ve Speciálu Radiožurnálu

Vládní letecký speciál s pěti Čechy unesenými v Libanonu přistál na letišti v Kbelích. Česko naopak opustí Alí Fajád, údajný pracovník libanonské tajné služby, který byl v Česku ve vazbě a kterého chtěly Spojené státy. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán ale rozhodl, že jej nevydá, odmítl však potvrdit, že by šlo o výměnu.

Alí Fajád byl v české vazbě od dubna 2014. Jakou hodnotu má pro Spojené státy? „Alí Fajád byl zaměstnanec ukrajinské státní společnosti Ukrspecexport, zároveň máme v rukou dopis důstojníka vojenské rozvědky Libanonu, která je napojená na Hizballáh,“ říká investigativní novinář Janek Kroupa.

Podle něj jde o člověka, který ve věci obchodu se zbraněmi stál libanonské tajné službě za to, aby napsala dopis a poslala cestou české ambasády soudu dopis, že pro ně v této věci pracoval.

Podle bývalého ředitele civilní rozvědky Karla Randáka jde o cenného agenta, ale zároveň se jedná o reputaci služby. „Je povinnosti každé služby udělat vše pro to, aby, když se tito lidé dostanou do problému, tak aby ho z toho vytáhla,“ připomíná.

Čtěte také

A komentátor Českého rozhlasu Milana Slezák podotýká, že nevydání Fajáda do Spojených států vůbec nenaruší vztahy mezi Českem a USA. „Podle mého soudu osvobození Alího Fajáda bylo s Američany předjednáno,“ míní.

Janek Kroupa (zleva) a Karel Randák odpovídali na otázky moderátorky Heleny Šulcovéna Šulcová

Spojené státy ve svém vyjádření oznámily, že jsou šokování rozhodnutím české vlády propustit Alího Fajáda a Chalída El Marábího. To podle Karla Randáka potvrzuje, že celá akce se Spojenými státy nebyla předjednána.

Zároveň souhlasí s tím, že z dlouhodobého hlediska to spolupráci mezi Českem a Spojenými státy nijak nenaruší. „Možná bude krátkodobě vyvolána nedůvěra mezi bezpečnostními složkami,“ podotýká.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.