Česká letiště začnou od úterý kontrolovat pasažéry mezinárodních linek kvůli ebole

16. říjen 2014
Zprávy

Kontroly cestujících kvůli ebole začnou na letištích v Praze, Brně, Pardubicích a Karlových Varech v úterý 21. října v osm hodin ráno. Pasažéři všech mezinárodních letů, tedy i těch v rámci schengenského prostoru, vyplní ještě v letadle dotazníky. V Praze vyšetří cestující, kteří předtím pobývali v zasažených lokalitách, lékař přímo na letišti.

Závazné opatření k dalšímu postupu vydá hlavní hygienik ČR s účinností od úterka. Ve stejný den se dopoledne se na ministerstvu zdravotnictví sejdou na koordinační schůzce krajští hygienici a zástupci všech letišť, aby postup doladili.

„Z technických důvodů to rychleji udělat nelze. My jsme na Ústřední epidemiologické komisi v pondělí vznesli poprvé podnět, že by to bylo dobré udělat. Týmy lidí, kterých se to týká, během úterý připravily konkrétní návrh, ve středu to schválila Bezpečnostní rada státu,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), proč s opatřením resort nemůže začít dříve.


Ebola se nepřenáší vzduchem, ale pouze kontaktem s tělesnými tekutinami nemocného. Nemoc je infekční, až když je symptomatická. Na dotyčném je už jasně vidět, že s ním není něco v pořádku. Většinou už není ve stavu, kdy by mohl cestovat nebo se sám na veřejnosti pohybovat. Nejpostiženější jsou státy západní Afriky - Sierra Leone, Guinea, Libérie a Nigérie.

Na pražském letišti Václava Havla bude epidemiologická služba, která vyšetří cestující pobývající v rizikových lokalitách západní Afriky v intervalu do 42 dnů, což je dvojnásobek inkubační doby eboly. Lékaři jim změří teplotu a epidemiolog zapíše, kde se budou v následujících dnech pohybovat, aby je v případě rizika onemocnění bylo možno rychle vyhledat.

Na ostatních mezinárodních letištích bude organizován pouze sběr příletových karet, které budou denně předávány příslušným krajským hygienickým stanicím, upřesnilo ministerstvo zdravotnictví. Cestujících vnitrostátních letů se kontroly netýkají.

Bezpečností rada státu ve středu rozhodla také o aktivaci armádního zdravotnického zařízení v Těchoníně na Orlickoústecku, které by mohlo sloužit jako záložní nemocnice s osmi lůžky pro pacienty s ebolou. V Česku se objevilo několik případů podezření na tuto nebezpečnou nákazu, žádné se však nepotvrdilo.

Ebola ve světě
autoři: , dka
Spustit audio