Češi v Británii se bojí budoucnosti. „Po brexitu je tu hodně nezodpovězených otázek,“ upozorňují

Na konci ledna opustilo Spojené království Evropskou unii. Až do konce roku se ale v Británii prakticky nic nezmění, a to ani pro turisty, ani pro tamní českou komunitu. Přesto zatím mezi Čechy žijícími v Británii panuje mnoho nejasností i obav.  

„Je tu hodně nezodpovězených otázek,“ svěřuje se se svými obavami Pavla Matásková žijící ve Velké Británii. 

Čtěte také

Zatím není jasné třeba to, jaké školné budou platit děti bez britského občanství na vysokých školách nebo jestli budou mít nárok na půjčku na studium, nebo budou muset studium hradit v hotovosti.

Nejistota a obavy

Zhruba třetina ze stotisícové české komunity v Británii dosud zažádala o takzvaný status usedlíka, který by měl zaručit občanům EU stejné postavení, jako měli dosud. Jestli to tak opravdu bude a jak dlouho, není příliš jasné.   

„Přemýšlíme o tom, že si občanství určitě uděláme. Se statusem usedlíka si do budoucna nejsem příliš jistá,“ říká paní Lída Bulka. 

Konec programu Erasmus

Čtěte také

Brexit citelně zasáhne i do života české školy v Manchesteru. Ve své rodné řeči se tam každý víkend zdokonaluje 55 českých dětí. 

Británie už oznámila, že se do budoucna nehodlá podílet na programu Erasmus, který financuje studentské výměny. Právě v rámci Erasmu ale přijíždějí do české školy v Manchesteru čeští studenti na praxi a učí tam české děti. 

„Nebude-li Erasmus, výrazně nám to zatíží rozpočet,“ upozorňuje Pavla Matásková, která českou školu v Manchesteru vede. 

Nejistota po brexitu

Obavy, nedostatek informací a nejistota, tak lze popsat převládající pocity Čechů. Včetně těch, kterých se změny bezprostředně netýkají. Milena Lady Milena Grenfell-Bainesová se například svěřila, že si hodlá obnovit české občanství. Jako jedno z takzvaných Wintonových dětí žije v Británii už od roku 1939.

Řada britských Čechů si zase pro jistotu vyřizuje občanství Spojeného království – aby měli po brexitu naprostou jistotu.

Spustit audio

Související