S brexitem se pro Čechy v Británii nic nemění, změny nastanou až v průběhu příštího roku, informuje reportér

Koncem týdne odejde Spojené království z EU, brexit proběhne z pátku na sobotu. Co to znamená pro Čechy žijící v Británii, vysvětil reportér Jaromír Marek.

Pro ty, kteří v Británii žijí, se s termínem brexitu prakticky nic nezmění. „Od prvního února začne platit tzv. přechodné období, během kterého budou mít všichni stejná práva a sociální jistoty jako doposud.“ Větší změny proběhnou během roku příštího.

Čtěte také

Aby občané Evropské unie mohli v Británii zůstat i nadále, musejí si zažádat a následně pak získat status usedlíka. Oprávnění zatím získalo asi třiatřicet tisíc Čechů. „Byť to není dokonalý institut, je to první krok k pobytu ve Spojeném království,“ komentuje opatření reportér Marek.

Ve Velké Británii žijí asi tři miliony občanů Evropské unie. Čechů je zhruba čtyřicet až sto tisíc. „Data nejsou úplně jasná, protože zde neexistuje povinnost se registrovat,“ vysvětluje reportér datový rozptyl.

Na druhou stranu v zemích EU žije asi milion a čtvrt Britů, v České republice asi osm a půl tisíce lidí. „Zatímco počet Čechů žijících v Británii klesá, počet Britů přijíždějících žít do Unie naopak narůstá,“ doplňuje Marek.

autoři: Marek Pokorný ,
Spustit audio