Češi na pomoc Filipínám poslali už více než patnáct milionů korun

14. listopad 2013

Češi už poslali na pomoc Filipínám přes 15 milionů korun. Po tajfunu tam chybí potraviny, pitná voda nebo léky. Podle humanitárních organizací peníze posílají hlavně drobní dárci. Třeba na kontě organizace ADRA se ale objevil i dar v hodnotě milionu.

Nejvíc Češi posílají peníze společnosti Člověk v tísni. Když se zatím sečtou částky z účtu a dárcovské esemesky, jde o víc než šest a půl milionu korun.

Humanitární organizace na Filipíny vyslala i svůj tým. Její pracovník Petr Štefan přímo z jednoho z ostrovů popisuje, že jsou Filipínci za jakoukoli pomoc neuvěřitelně vděční.

„Ty první pocity jsou takové, že když sem přijede humanitární pracovník, tak všude, i v místech, kde se těch lidí tajfun vůbec nijak nedotkl, si vás hodně váží. V bance, na letišti, kdekoli jim říkáte, že jste přijeli pomáhat, tak ti lidé s nadšením pomoc přijímají,“ říká.

Petr Štefan koordinuje přísun jídla, pitné vody nebo plachet, které Filipínce bez domova chrání před ostrým sluncem nebo deštěm.

„V jihovýchodní Asii je samozřejmě v tuto dobu horko a situaci to určitě komplikuje. Třeba tam, kam zítra směřuji já, jsou lidé úplně bezradní a dost často přežívají ve zbytcích domů, žijí v těch troskách,“ dodává.

Pomoc bude dlouhodobá

Přímo na Filipíny vyslala svého člověka i Charita České republiky, které lidé zatím poslali na účet 2,7 milionu korun. Podle ředitele Lukáše Curyla se peníze průběžně přeposílají filipínské pobočce.

„Charita Filipíny je tamější nejsilnější charitativní organizací. Už od soboty nakupuje a pomáhá lidem s pitnou vodou, toaletou, sanitárními technikami, přikrývkami… Ta pomoc bude samozřejmě dlouhodobá, protože bude pomáhat i při obnově toho území,“ vysvětluje.

Čtěte také

Na Filipínách má pobočku také ADRA. Teď tam rozdává hlavně potravinové balíčky. Její ředitel Michal Čančík děkuje za pět a půl milionu korun od Čechů.

„Jsou to spousty malých částek, ale stalo se mi několikrát, že někdo poslal i milionový dar. Jsou to asi lidé, kteří mají možnost takovýmto způsobem pomoct. Každý den přibývá zhruba milion až milion a půl. Chtěl bych za to všem poděkovat,“ vzkazuje.

autoři: kap , hla
Spustit audio