Češi bodují na výstavě EXPO 2020. Zaujaly virtuální lázně i přístroj na výrobu vody ze vzduchu

24. únor 2022

České firmy bodují na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji. Některým společnostem se díky vystaveným exponátům podařilo získat nové zakázky. Vedle lázeňství zaujal třeba i 3D tisk nebo český vynález na výrobu vody. Konkurence je přitom obrovská. Ve Spojených arabských emirátech se prezentuje víc než 190 států z celého světa.

Když si na sebe vezmu brýle, přenesu se do virtuální reality. Přede mnou je virtuální recepce lázní Darkov a poté se přesouvám do koupelí. Po koupeli se přede mnou objevuje virtuální fyzioterapeut, podle jeho instrukcí se začínám protahovat.

Právě tak funguje virtuální prohlídka lázní Darkov, která se na výstavě EXPO 2020 také představila. A oslovila tu řadu klientů. Podle generální ředitelky lázní Pavlíny Filipi díky prezentaci v českém pavilonu lázně evidují až 30procentní nárůst zájmu o léčebné procedury. „Máme už nějaké poptávky po ramadánu, jde o hodně lokálních lidí, tedy Emiráťany. To byl cíl, naším hlavním trhem je Saúdská Arábie,“ popisuje.

Čtěte také

Výroba vody ze vzduchu

Úspěch sklízí také unikátní zařízení na výrobu vody z rukou českých vynálezců z ČVUT v Praze. Pro výrobu vody stačí jen vzduch a solární energie. „Zařízení se přiveze na poušti nebo tam, kde ho potřebujete, zapnete ho, a vyrobí 1000 litrů vody denně. Část vody vypijete, do zbytku se přemítá řasa a potom od muškátů po kukuřici a pšenici dokážete vypěstovat cokoliv,“ vysvětluje koordinátor výstavy v Dubaji Marek Koten.

přístroj na výrobu vody projevila zájem třeba ománská vláda, která chce v poušti vysadit miliony stromů. Přístroj by využila na jejich zavlažování. A třeba Filipíny chtějí mít systém pro případ přírodních katastrof, a to jako zálohu pitné vody.

autoři: Zuzana Švejdová , als
Spustit audio

Související