Černá vdova kousnula mladého chlapce

6. červenec 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Chorvatsku bylo zaznamenáno první letošní kousnutí černou vdovou. Tento jedovatý pavouk kousnul 19letého chlapce, když kopil seno. V Dalmácii můžete i letos potkat české policisty. Na Jadranu bude zítra převážně oblačno, teploty do 26 st. Celsia.

Černá vdova kousla o víkendu mladíka ze Sukošana nedaleko Zadaru. Jedná se o první letošní případ v Chorvatsku. Jedovatý pavouk kousnul 19letého Frana Deviča, když kopil seno se svými přáteli. Chlapec ucítil lehké bodnutí na ruce, kterému zpočátku nevěnoval pozornost. S kamarády šel po práci ještě do kavárny a pak domů spát.

"Okolo půlnoci mne ale probudila velká bolest na prsou i na zádech. Vzal jsem si dva voltareny, ale když bolest neustávala, odjel jsem na záchranku. Tam jsem dostal sérum, které rychle pomohlo," uvedl 19letý Frano. Kousnutí černou vdovou není prý na Jadranu až tak výjimečné, ročně je evidováno okolo pěti případů. Černá vdova se nejvíce vyskytuje na ostrovech v písečných oblastech, kde staví svá hnízda. Pavouk je prý hrozbou zejména pro lidi s nemocným srdcem, pro zdravé neznamená smrtelné nebezpečí.

Téměř 80 000 turistů přijelo od pátku do včerejška na Istrii přes hraniční přechody Plovanje, Kaštel a Požan. Nejvíce mezi nimi byli zastoupeni Slovinci, Němci, Italové a Češi.

V Chorvatsku se můžete i o letošní sezóně setkat s českými policisty. Loni se k Jadranu vypravilo asi 800 000 Čechů. V žebříčku národů jsme tak obsadili 5. místo za Němci, Italy, Slovinci a Rakušany. Celkem se v Chorvatsku rekreovalo 9,5 milionu zahraničních hostů, kteří zde strávili v průměru 5 nocí. A právě v loňském roce pomáhali českým turistům vůbec poprvé i čeští policisté, což se osvědčilo.

Bankovní kurzy a ceny pohonných hmot:
Chorvatská Erste bank vyplácí za 1 Euro 7 kun a 26 lipa a za 100 českých korun 26 kun 60 lipa. Ceny benzínu a nafty zůstávají stejné. V síti čerpacích stanic INA stojí jeden litr Eurosuperu 95 - 7 kun 90 lip, za eurodiesel zaplatíte 7 kun.

Doprava:
Na dálnici A6 Rijeka-Záhřeb máme mezi Karlovacem a Bosiljevem u tunelu sv. Marka hlášenou dopravní nehodu. Jezdí se zde jen jedním jízdním pruhem.

Silnice na Jadranu mohou být i dnes místy mokré a kluzké, jeďte proto opatrně. Hraniční přechody jsou volně průjezdné. Trajekty plují podle plavebních řádů.

Počasí 7. července:
Zítra bude na Jadranu převážně oblačno, zejména na severu se mohou objevit přeháňky. Povane mírný jiho- až jihozápadní vítr. Ranní teploty 19 až 23, odpolední 21 až 26 °C.
Teplota moře 23 až 26 °C.

Upozornění pro jachtaře: zítra se může místy objevit neverin. Povane převážně jihozápadní vítr o rychlosti 4 až 15 uzlů. Moře bude na stupni 2 až 3. Viditelnost 10 až 20 km.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu