Ceny skipasů? Velká neznámá, každý k tomu musí přistoupit jinak, říká zástupce lyžařských středisek

18. prosinec 2020

Ode dneška můžou lyžařské areály v Česku přivítat první návštěvníky. Ovšem za přísných hygienických podmínek kvůli opatřením proti šíření koronaviru – lyžaři musí mít u lanovek roušky nebo jinou ochranu úst a nosu a musí také dodržovat dvoumetrové rozestupy ve frontách. „Bude tam určitě spousta různých piktogramů, které k tomu budou nabádat, samozřejmě ale potřebujeme, aby to bylo z druhé strany respektováno návštěvníky,“ říká ředitel Asociace horských středisek Libor Knot.

Na horách se letos návštěvníci neubytují v hotelech nebo penzionech, omezení se dotýkají i dalších služeb. „Je to jednoduché, tím že máme systém PES, tak to, co platí v Praze, v Brně, v Ostravě, platí i na horách. Takže občerstvení je jenom z okýnka, jako všude jinde,“ uvádí Libor Knot.

Kapacity na horách jsou dostatečné

Toho, že jednodenní návštěvníci zahltí okolí středisek, se však neobává. „Chybí významné segmenty, jako jsou cizinci nebo ti ubytovaní. Byť to samozřejmě je nápor na jednodenní hosty, ale parkoviště jsou dimenzovaná dostatečně,“ ujišťuje s tím, že stačit by měly i kapacity sjezdovek.

Čtěte také

Podle Knota na víkend otevře kolem třiceti čtyřiceti areálů. S uzavřením hotelů se ovšem snižuje ekonomická výhodnost.

„Epidemická situace rozhodně dobrá není, a když se podíváme do okolních zemí, nikde pořádně hotely nejedou. Areály si to samozřejmě musí vyhodnotit, v tom je to jaksi na nich, aby si spočítaly, jestli to má smysl,“ konstatuje ředitel Asociace horských středisek.

autoři: Petr Král , jkh
Spustit audio

Související