Ceny počítačových pamětí výrazně vzrostly

19. listopad 2001
Megabyte

V dnešním Megabytu se dozvíte o nové vývojářské laboratoři v Plzni a nebo o prvním měření poslechovosti internetových rádií. V rámci naší malé encyklopedie vám Aleš Mudruňka nabídne vysvětlení termínu Blue Tooth.

Novinky:

Japonský výrobce elektroniky Panasonic otevřel v Plzni vývojářskou laboratoř. Do čtyř let se tu bude na vývoji softwaru pro technologie pro digitální televizory a satelitní přijímače podílet 45 špičkových českých inženýrů. V tuto chvíli tam pracuje osmičlenný vývojářský tým. O umístění laboratoře v Plzni podle vedení Panasonicu rozhodl dostatek vysoce kvalifikovaných lidí. Čeští odborníci by se měli postupně podílet i na vývoji osobních počítačů a projektech v mobilní komunikaci.

IAudit, který obvykle měří návštěvnost internetových stránek, měřil poprvé i návštěvnost internetových rádií. Spočítal nejen přístupy na stránky, ale také minuty, které na rádiích lidé strávili. Za měsíc září bylo nejposlouchanější folkové a country rádio, rádio, kde se vysílá humor, pomalé písničky, keltská hudba, hitovky a sedmdesátá léta. Všech 25 měřených rádií ale patří pod jednu hlavičku, a to internetradio.cz. Ostatní rádia jako radiojeleni.cz nebo radio16.cz se ve výzkumu neobjevila.

V posledních týdnech se vám může stát, že se nedostanete na svou oblíbenou internetovou stránku. Nemusí to být tím, že byste si špatně zapamatovali adresu nebo z nějakých technických problémů. Ten problém je ekonomický, protože majitel adresy nestihl nebo prostě zapomněl zaplatit registrační poplatek. Do problémů se tak na pár chvil dostalo například i vydavatelství časopisu Internet s doménou www.tlp.cz anebo sám Český Telecom s adresou www.ct.cz, na které jsou umístěny nejen stránky společnosti, ale také e-maily zaměstnanců.

Ceny pamětí od minulého týdne rostou a u nejžádanější typů se vyhouply až na dvojnásobek. Přitom dokoupení paměti bylo doposud nejlevnějším způsobem, jak zvýšit výkon počítače. Nejžádanější typ 128 MB teď stojí sedm až osm set korun a kvůli blížícím se Vánocům se nedá předpokládat, že by ceny začaly klesat

Encyklopedie:

Až si půjdete hledat nový mobilní telefon nebo nový kapesní počítače, možná se už setkáte s pojmem Bluetooth. O tom, že se kousnutí tohoto "modrého zubu", jak zní doslovný překlad z angličtiny, vůbec nemusíte bát, vás v naší mini encyklopedii přesvědčí Aleš Mudruňka:

Bluetooth je technologie, o níž se dlouhou dobu diskutovalo, a nyní se od ní čeká skutečně masové nasazení. Díky ní budete moci bezdrátově synchronizovat data mezi PDA zařízením, telefonem nebo notebookem, nebo třeba - rovněž bezdrátově - tisknout na tiskárně. Je to jedna z technologií, jež zasáhnou skutečně velkou většinu obyvatel.

autoři: ark , pah , Ondřej Malý
Spustit audio

Více z pořadu