Cenu Alice G. Masarykové za lidská práva získala romská aktivistka Magdalena Karvayová

13. prosinec 2018

Cenu Alice G. Masarykové za lidská práva dnes získala romská aktivistka Magdalena Karvayová, spoluzakladatelka organizace Awen Amenca. Ke slavnostnímu předání na Velvyslanectví USA v Prazedošlo v den, kdy se slaví 70. výročí podpisu Všeobecné deklarace lidských práv.

Cena Alice G. Masarykové se letos předávala už po patnácté. Mezi její laureáty již například patří Anna Šabatová, David Ondráčka, Czeslaw Walek, Čeněk Růžička, Marie Gottfriedová, Klára Kalibová, Oldřich Kužílek, sdružení Romea, Igor Blaževič, Lucie Sládková, Kumar Sri Vishwanathan, Jiří Kopal či týdeník Respekt.

Mladá romská aktivistka Magdalena Karvayová cenu získala za své úsilí v oblasti inkluzivního vzdělávání. Za posledních pár let se Magdaleně a jejím spolupracovníkům podařilo zařadit přes 600 romských dětí do klasických škol v Ostravě, Brně a okolí.

Jak sama během převzetí ceny uvedla: „Kdyby nebylo mých kolegů a lidí kolem mě, nemyslím si, že bych nedosáhla toho, co se mi doteď podařilo. Tahle cena není pouze pro mě, ale pro všechny, kteří mě podpořili na mé cestě prosazování lidských práv zejména v oblasti rovného vzdělání a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání romských dětí.“


Cena Alice G. Masarykové se udílí od roku 2004. Velvyslanectví USA ji uděluje osobnostem nebo subjektům, které se mimořádně zasloužily o rozvoj lidských práv v České republice a svojí podporou sociální spravedlnosti a obranou demokratických svobod vytvářejí otevřenou občanskou společnost.

autor: Velvyslanectví USA v Praze
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.