Časová znamení – 8. díl, Jižní Evropa

29. srpen 2000
Časová znamení celého světa , Časová znamení celého světa

Nejdříve se dopustím malého prohřešku a cestu za časovými znameními Jižní Evropy zahájím na Kypru, přestože už zeměpisně patří k Asii.

Z historického hlediska má ale mnohem blíže k evropské civilizaci, což se projevuje i na jeho časovém znamení. Je vskutku tradiční.

To byl první program kyperského rozhlasu. Druhý program téhož rádia už ale časové znamení nevysílá vůbec. Je to mezinárodní stanice vysílající anglicky, turecky a arménsky.

To bylo právě 7 hodin. Z Kypru, kde se mluví řecky a turecky, se teď vydáme právě do Řecka. Časové znamení, které Vám pustíme, je z roku 1960 a je stejné až dodnes. Nejdříve jde znělka, pak hlasatel oznámí: "Toto jsou Athény - Řecký národní rozhlas" a jde signál, který skoro připomíná nějakého cvrčka.

V Řecku jsme byli přesně ve 12 hodin. To v nedalekém Chorvatsku už bude večer, konkrétně 19. hodina.

Takto hlásí časové znamení 1. program chorvatského státního rozhlasu. Soukromé chorvatské Radio Dalmacia má signál formálně stejný, tedy dva kratší a jeden delší pípanec, jenom je rozdíl v délce. Téměř nepatrný rozdíl, ale následující signál je o jednu sekundu delší.

Zajímavá je historie časového znamení Bulharska. To se narodilo v roce 1935, tedy ve stejném roce, kdy vznikl i místní rozhlas a kdy Českému rozhlasu už bylo 12 let. Časové znamení z té doby bylo dlouhé jednu minutu. Signály pro toto znamení se vysílaly po telefonních linkách z Astronomického oddělení Zeměpisného ústavu Ministerstva obrany.

Hlasatel seděl ve studiu a časové signály uváděl slovy: "Pozor! Nyní následují sekundy 11-20." Následovalo 10 pípanců a desetisekundová pauza, ve které hlasatel oznámil, že budou následovat sekundy 31-40. Pak následoval stejný postup u sekund 51-60, po které hlasatel oznámil, že bylo přesně 13 hodin, 0 minut, 0 sekund. To proto, že právě v tu jedinou chvíli se tehdy ve 30. letech v Bulharsku časový signál vysílal. Později už se vysílal signál častěji a oznamoval se prostým úderem na gong vedle mikrofonu.

No a roku 1941 byl zaveden nám už dobře známý signál se šesti krátkými pípanci označujícími 55. až 60. vteřinu. Bulhaři pak ještě inovovali a začátkem 80. let poslední tečku svého signálu prodloužili z jedné desetiny sekundy na pět desetin. A od té doby je tedy signál v Bulharsku takovýto:

I do Bulharska dolehne hlas rumunského Radia Contact. Tady je signál celkem nenápadný - jediný pípanec, obklíčený hudbou a slovem. Bude 20 hodin.

Zcela nepřehlédnutelný časový signál má ale veřejnoprávní rádio v Itálii. Má pět teček jako obvyklá časová znamení, ale zdůraznění nové hodiny není utvořeno delším signálem, ale delší pauzou před poslední tečkou. Místo jedné sekundy je dlouhá dvě sekundy.

Bylo 12 hodin. To ale není všechno, asi jste si všimli, že ještě před začátkem časového znamení bylo takové divné cvrlikání. To je digitální kód, na který jsou napojeny všechny hodiny synchronizované s tímto systémem. Například italský Telecom nebo státní podnik pro produkci a distribuci elektřiny Enel. Tento digitální signál obsahuje informaci o přesném času, dni, měsíci a roku. Prostě takové speciální časové znamení pro italské stroje. Takové časové znamení nemá ve světě obdobu.

autor: Marek Janáč
Spustit audio

Více z pořadu