Časová znamení – 7. díl, Asie

29. srpen 2000
Časová znamení celého světa , Časová znamení celého světa

Je zajímavé sledovat, jak se v Asii se vzdáleností od Evropy mění také podoba časových znamení.

Tak třeba Izrael. Tady najdete hned několik typů časových znamení. Ten nejrozšířenější se ale nijak neliší od evropského modelu, tedy pět pípnutí a šesté trochu delší.

Takový signál je hned na čtyřech stanicích. Druhé nejrozšířenější je v Izraeli také toto časové znamení:

To používají kromě stanice Srdce země také dvě armádní stanice. No a nakonec je tu speciální izraelská stanice Recha vysílající pro nové imigranty, tedy převážně Rusky. Ta má jako jediná časové znamení trochu jiné.

Teď míříme do arabského světa. Konkrétně si poslechneme podle čeho si seřizují hodinky posluchači v Saúdské Arábii.

To bylo 10 hodin. Pouhou znělkou oznamuje předěl mezi jednotlivými hodinami dne Radio Kuvait.

Uprostřed Asijského kontinentu jakoby časová znamení vůbec nebyla zapotřebí. Rozhlasové stanice prostě pouštějí jen své znělky. Například Kazachstánské Radio MIX.

O to víc potěší, když najdeme časové znamení tam, kde roční národní důchod na jednoho obyvatele nepřesáhne 200 dolarů - v Nepálu. Takto tam hlásí 19. hodinu Rádio Nepál.

Zatímco v Himalájích časové znamení používají, zcela ho ze svého programu vypustilo Singapurské rádio Warna, které vysílá v malajštině.

Situace se nezmění, ani když přijedete do Číny a naladíte si například rádio XIHU.

Tady je rozhlasový éter na časová znamení poněkud chudý. Číňané si libují spíše v melodiích, a tak každou celou hodinu uslyšíme spíš znělky než časová znamení.

Toto je vysílání Čínského rozhlasu do zahraničí. Času byste se tu ale nedočkali. Prostě ho nehlásí. Také přesnost vyjetí znělky není právě zaručena. To zcela jiný přístup najdeme v Koreji. Tady mají signály dva. Ten jednodušší vypadá takto:

A to složitější má jen o tři pípnutí víc. Vysílá ho první program korejského rozhlasu.

To bylo právě 9 hodin. Obliba tohoto typu časového znamení je v této východoasijské oblasti zřejmě velká, protože zcela totožné znamení používají také Japonci.

autor: Marek Janáč
Spustit audio

Více z pořadu