Časová znamení – 4. díl, Jižní Amerika

29. srpen 2000
Časová znamení celého světa , Časová znamení celého světa

Proč právě do Peru? Protože nám jako příklad fungování časových znamení na jihu amerického kontinentu plně postačí. Signálů správného času, které známe my, tady totiž moc nenajdeme. Většinou čas oznámí moderátor mezi písničkami, jako například v tomto případě.

Přesto tu jakousi obdobu časového znamení, jak ho známe my, také najdeme. A to ne ve státním rádiu, ale na komerční stanici. Nutno dodat, že je to časové znamení, které má 12 teček a jednu čárku a trvá 21 sekund. Hlasatel, kterého uslyšíte, říká: "Konec časového znamení ohlásí 08 00 hodin oficiálního peruánského času."

Po časovém znamení hlasatel říká: "08 00 hodin. Tento čas je kontrolován a přenášen válečným námořnictvem Peru. Další časový signál bude vysílán ve 12 00 hodin." Tolik tedy překlad. Popravdě řečeno, je ale tento způsob oznámení přesného času v peruánských podmínkách zcela výjimečný.

Vůbec, vztah Jihoameričanů k přesnému času je zvláštní. Například časové údaje tu na obrazovce, stejně jako u nás, vysílá i televize. Tyto údaje jednotlivých televizních kanálů se ale mohou v jednom okamžiku lišit klidně až o pět až šest minut a nikomu to nevadí. A to ještě nemáte zaručeno, že na stejném kanálu nebude druhý den čas docela jiný. Většinou také je. Takže nařídit si správně hodinky, bývá problém.

Peruánci se ale touto situací ani v nejmenším neznepokojují. Jejich vztah k časové přesnosti asi nejlépe vystihuje terminus technikus ORA PERUANA, tedy volně přeloženo asi jako Peruánský čas. Jak to v praxi vypadá, o tom nám řekne Josef Hlobil z naší ambasády v Limě:

: "Pozve-li vás Peruánec na večerní párty, třeba na 19 hodin, a vy skutečně, věrni zásadám evropského společenského standartu, u něj zaklepete na dveře ve stanovenou dobu, uvedete hostitele bezpochyby do rozpaků, protože v té době bude ještě ve slipech, s mokrými vlasy a bude se polévat poslední dávkou kolínské.

Peruánský slušně vychovaný host přijde tak o hodinu později. Ale nejsou vzácné ani případy zpoždění dvě až tři hodiny, protože přijedete-li na čas, budou si vaši hostitelé myslet, že doma nemáte co na práci a že jste čekali zrovna na jejich pozvání."

autor: Marek Janáč
Spustit audio

Více z pořadu