Časová znamení – 2. díl, Západní Evropa

29. srpen 2000
Časová znamení celého světa , Časová znamení celého světa

Vezmeme-li Západ Evropy skutečně od Západu, jsme v Portugalsku. Tady začal rozhlas vysílat časové znamení až v roce 1931. Správný čas se oznamoval dvanácterým bitím zvonů. (Tento záznam skutečných historických hodin pochází až z roku 1993).

Od roku 1932 se oznamoval v Portugalsku čas pomocí gongu. Hlasatel řekl, že bude tolik a tolik a pak udeřil na gong.

Skutečně autentický záznam portugalského časového znamení pochází až z první poloviny 40. let. Časové znamení bylo dlouhé 21 vteřin a vypadalo takto:

Od té doby se časové znamení v Portugalsku nezměnilo. Dnes vypadá takto:

Ve Španělsku mají časové znamení řekněme klasické - tedy 5 pípnutí s delším pípnutím na konci.

Jde vlastně o jedno z evropsky nejrozšířenějších časových znamení. Stejné používá například britská stanice BBC 4.

Zcela jinak se na stejné stanici hlásí čas v 18 hodin. Místo časového znamení zní hlas BIG BENU.

Tím ovšem výčet britské přesnosti končí. Místní komerční stanice signály nemají. Spokojí se se slovním upozorněním moderátora, jako například ve VIRGIN RADIU, jednom z nejpopulárnějších v Británii.

Ve chvíli, kdy moderátor oznámil 17 hodinu, už ale bylo o minutu víc. V zásadě tedy lze říci, že časové znamení používá v Británii výhradně BBC a to ještě ne u všech svých stanic.

Ale pojďme dál. Na řadě je Francie. Tady je signál veřejnoprávního rozhlasu jednotný.

Toto bylo konkrétně vysílání Radia France International. A toto zase bude historická znělka, používaná k hlášení času v Holandsku.

Jde vlastně o zvonkohru kostela Westerkerk v Hilversumu. Vedle ní byl umístěný mikrofon a rozhlas ji tedy vysílal živě. Původně ještě nešlo o plnohodnotné časové znamení, ale používala se na zahájení vysílání v 7 hodin a mezi jednotlivými programy. Její obliba nakonec tak stoupla, že ráno v 7 hodin byla tato znělka signálem pro začátek práce v mnoha továrnách a úřadech. Odtud byl už jen krůček ke skutečnému speciálnímu časovému znamení, jaké se v Holandsku používá dodnes.

Ale ani v Holandsku nenajdete časový signál na soukromých stanicích. Toto je záznam ze SKY radia.

No a putování Západní Evropou ukončíme ve Švýcarsku.

Toto je znělka, sloužící jako časové znamení rozhlasového zemského studia v Bürmingsteru. Pravé švýcarské časové znamení jsme našli jen na frankofonním kanálu.

Ze všeho nejjednoduššeji to ale vyřešila jedna německy vysílající švýcarská stanice, která má místo časového znamení prostě jenom ticho.

autor: Marek Janáč
Spustit audio

Více z pořadu