Bývalá ministryně informatiky Dana Bérová

7. září 2006
O kom se mluví

Od mikrofonu přeje dobrý poslech Jan Pokorný. Hostem je bývalá ministryně informatiky Dana Bérová, dobrý den. Z různých průzkumů a anket, paní bývalá ministryně, vycházelo, že patříte k nejméně známým členům kabinetu Jiřího Paroubka, mohlo to být proto, že jste nebyla v žádné straně politické?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Určitě ano, protože samozřejmě většina novinářských dotazů a i té publicity spočívala právě na tom, kdo je členem jaké politické strany.

Jan POKORNÝ:
Co vlastně může ve vládě, v takové, jaká byla ta Paroubkova, prosadit člověk bez výrazného politického krytí?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Já myslím, že já jsem měla docela štěstí, že se mi podařilo prosadit vlastně skoro všechno, co jsem chtěla, protože projekty ministerstva informatiky byly často velmi nepolitické, takže tam nevznikly nějaké koaliční spory, nebyly levicové, ani pravicové, byly prostě užitečné a na tom se nakonec vláda jako celek vždycky shodla.

Jan POKORNÝ:
Co vlastně teď už jako soukromá osoba, kdybychom trochu změnili téma na začátek, abychom hned nešli ryze do informatických věcí, říkáte tomu, jak dopadly volby a jak se vyvíjela politická jednání o podobě nové vlády, zdůrazňuji jako soukromá osoba už.

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Já myslím, že bylo velmi zajímavé sledovat skutečně, jak to vzniklo tou silnou remízou, to, myslím, nikdo dopředu neodhadoval a je to docela velká náhoda, že to vyšlo tak úplně přesně a pak samozřejmě, ať už je člověk soukromá osoba, nebo osoba více ponořená do toho dění, bylo docela zajímavé sledovat ta jednání a vlastně mě nepřekvapuje, že to dopadlo tak, jak to dopadlo.

Jan POKORNÝ:
Bylo něco, čemu jste neporozuměla?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Já jsem se ze začátku domnívala, že by nějaká dohoda těch dvou velkých stran byla možná a trošku mě překvapilo, že ta jednání byla ze začátku dost nekonstruktivní a možná i trošku neprofesionální, protože jsem měla pocit, že by ty vyjednávací týmy, ne přímo předsedové, měly zkusit alespoň dospět k nějaké dohodě.

Jan POKORNÝ:
Vy jste třeba sázela na možnost dohody o velké koalici?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Spíš jsem si myslela, že dojde k nějaké dohodě o podpoře nějaké vlády, ať už takové, nebo jiné.

Jan POKORNÝ:
Chce se vám vůbec vyjadřovat se k těm politickým otázkám?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Tak já myslím, že za dané situace se k nim vyjadřuje už úplně každý, takže možná to není ani tak nutné.

Jan POKORNÝ:
A nechybělo vám to v tom období, kdy jste byla ministryní informatiky?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Vlastně ani ne, protože samozřejmě komentovat politiku má právo ten, kdo je do ní skutečně zapojen a kdo má i nějakou politickou odpovědnost, a to já jsem tak úplně neměla.

Jan POKORNÝ:
Jedním, řekneme, z největších nepřátel vašeho resortu - ministerstva informatiky - byl takzvaný resortismus, tedy jev, kdy si každé ministerstvo spíš hraje na svém písečku, byla jste vůči tomu někdy bezmocná?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Samozřejmě občas ten pocit zoufalství se dostavoval, když bylo jasné, že ona věc je ...

Jan POKORNÝ:
Kdy třeba?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
... dobrá, třeba v případě právě registrů a zákona o sdílení dat, kdy se nám podařilo přesvědčit třeba čtyři velké resorty a na tom pátém to nakonec skončilo, protože právníci byli naprosto neoblomní a takových věcí se pár stalo, ale nakonec jsme většinou nějak zvítězili, jenom v případě těch registrů se to nepovedlo až úplně do konce.

Jan POKORNÝ:
Ondřej Neff před dvěma dny napsal o ministerstvu informatiky, cituji: "Neprůhlednost, personální bujení, machinace se státními fondy, to je to, oč v každé vládnoucí struktuře běží, kdežto projekty e-gouvernementu usilují o opak, především o rychlost, zjednodušení a zprůhlednění agendy, o odbourání bariér mezi státem a občanem." Je to boj, který se dá u nás vyhrát?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Určitě se dá vyhrát, tak jako už byl vyhrán v jiných zemích, ale potřebuje skutečnou politickou podporu a ta tady zatím ještě nikdy nebyla. Jsou příklady třeba Británie nebo Rakouska, kde stačí, aby se za tuhle agendu, za ty změny postavil premiér a jeho silná politická strana a pak to samozřejmě jde.

Jan POKORNÝ:
Když si vzpomenu na projev nynějšího premiéra Mirka Topolánka na mezinárodní konferenci Internet ve státní správě a samosprávě, tak tam, pravda, s jistou dávkou předvolebního nadšení bylo zřejmé, že se Mirek Topolánek je ochoten ve funkci budoucího premiéra tehdy za podobná témata postavit, slibujete si od toho něco?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Tak já myslím, že rozhodnutí, že informatiku má nadále koordinovat ministerstvo vnitra, ukazuje možná drobný ústup z téhle pozice, protože podle toho, co pan premiér Topolánek říkal původně, by se tou problematikou měl zabývat úřad vlády, což by samozřejmě mělo logiku a bylo by to podle toho vyzkoušeného zahraničního modelu.

Jan POKORNÝ:
Zkuste vysvětlit méně poučenému posluchači, jakou logiku spatřujete v tom, že by agenda informatiky spadala přímo pod úřad vlády.

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Jde právě o to, že je potřeba přinutit ostatní resorty a ostatní ministerstva a úřady k tomu, aby změnily přístup. A takovýhle nástroj má samozřejmě v ruce nějaký nadřízený a nadřízeným těch ministrů je skutečně jenom premiér. Samozřejmě i z role koordinujícího ministerstva se dá dosáhnout ledačehos, ale když pak skutečně padne ta kosa na kámen a přijde na to propouštění úředníků, nebo skutečně silnou změnu, potřebujete politickou podporu a silnou ruku.

Jan POKORNÝ:
S mírnou nadsázkou bych mohl namítnout, že vnitro je vlastně silový resort, takže by leccos mohlo prosadit i ono.

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
To je, myslím, to, na co v současné chvíli ODS sází, na druhou stranu naše zkušenost je zase taková, že současné ministerstvo vnitra bylo tím největším odpůrcem všech změn, které jsme se pokoušeli prosadit a právě na právnících a pracovnících ministerstva vnitra spousta projektů se zdržela, ne tak třeba úplně ztroskotala, ale vždycky prosadit něco přes vnitro bylo velmi složité.

Jan POKORNÝ:
Už před časem vám asi muselo být jasné, že pokud bude sestavovat vládu Občanská demokratická strana, tak téma zrušení ministerstva informatiky a převedení jeho agendy, ať už pod úřad vlády, anebo pod ministerstvo vnitra, bude na tapetě. Byla to pro vás ztráta motivace?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Tak samozřejmě to úplně motivující není, na druhé straně já jsem vždy brala vážně prohlášení občanských demokratů, že informatiku považují za důležitou věc a že si uvědomují nutnost reformy veřejné správy, takže jsem si vždycky myslela, že nějaká pozornost tomu jistě věnována bude.

Jan POKORNÝ:
A teď jedno oblíbené kdyby jsou chyby, kdyby volby vyhrála ČSSD, byl by osud ministerstva informatiky podobný, jaký sledujeme v těchto dnech?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Já myslím, že tak úplně ne, i když samozřejmě osud resortu informatiky vždycky trochu souvisel s tím, zda má daná vládní strana dobrého kandidáta na post ministra, a to v případě tohohle resortu nikdy není tak úplně jednoduché, protože přece jenom má některé trošku komplikovanější odborné parametry než třeba jiné resorty.

Jan POKORNÝ:
Vy jste třeba ve skrytu nebo v nejskrytějším skrytu duše čekala, že by vám eventuálně Jiří Paroubek mohl nabídnout tuhle tu funkci i do budoucna?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Tak nějaké diskuse jsme o tom vedli, ale samozřejmě veškeré debaty se vždycky, ty vážné, vedou až poté, co volby proběhnou, podle jejich skutečného výsledku, protože všechno předtím jsou ta kdyby, která jsou chyby, jak už jste říkal.

Jan POKORNÝ:
K plánům ministra vnitra Ivana Langera převést agendu ministerstva informatiky pod vnitro jste dnes v internetové diskusi na serveru iDnes uvedla, cituji: "Je to poměrně odvážný nápad, hlavně vzhledem k odbornému a personálnímu obsazení řadových pracovníků ministerstva vnitra." Co tím myslíte?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
No, právě tu zkušenost, že předchozí projekty vždycky skončily na neochotě ministerstva vnitra a na jejich právnících a pracovnících, kteří ty nové nástroje vnímali úplně jinak. Většina pracovníků ministerstva vnitra se velmi obává změn, protože jsou to ti klasičtí, tradiční úředníci, kteří třeba zásadně odmítají zpřístupnit registr obyvatel ostatním úřadům, nechtějí nové nástroje, nechtějí moderní přístupy. Takže samozřejmě ministerstvo vnitra může mít teoreticky sílu jako silný resort něco prosadit, ale samozřejmě všichni víme, že všechno záleží na tom, jací lidé to nakonec odpracují, kteří to udělají.

Jan POKORNÝ:
Takže nepředpokládáte, že by s novým ministrem vnitra Ivanem Langerem přišla do tohoto resortu, řekněme, i nová atmosféra a větší pochopení pro informatiku?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Tak já doufám, že, já doufám, že pan ministr se o to jistě pokusí, ale zase moje zkušenost ze státní správy je taková, že změnit atmosféru úřadu není otázka dní, dokonce ani měsíce, na to prostě potřebujete víc času a spoustu lidí, kteří z toho s vámi, do toho s vámi půjdou s jistým nadšením.

Jan POKORNÝ:
Zkusme, prosím, trochu počítat, vaše ministerstvo bylo zřízeno k prvnímu lednu roku 2003, kdy na ně přešly v plném rozsahu kompetence Úřadu pro veřejné informační systémy, úseku spojů ministerstva dopravy a spojů a kompetence v oblasti elektronického podpisu Úřadu pro ochranu osobních údajů kromě jiného, může tuhle agendu obsáhnout ministerstvo vnitra v dnešní podobě bez nějakého personálního posílení?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Samozřejmě nemůže, protože ministerstvo vnitra má jenom malý odbor informatiky, jistě nemá žádné odborníky na oblast elektronických komunikací a telekomunikací, nemá nikoho ani na elektronický podpis a samozřejmě ani na problematiku České pošty, i když ta pravděpodobně nakonec na ministerstvu vnitra neskončí.

Jan POKORNÝ:
Jak to bude dál s Českou poštou, objevují se úvahy o převodu tohoto státního podniku na akciovou společnost, vy jste byla historicky pro, nebo proti tomuto kroku?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Já jsem byla vždycky pro a i na ministerstvu informatiky jsme připravili návrh zákona, protože transformace České pošty ze státního podniku na akciovou společnost musí být provedena zákonem ...

Jan POKORNÝ:
Vím, omlouvám se, že vás přerušuji, jaký je osud toho zákona?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Ten zákon je připraven, leží v šuplíku, je potřeba jej drobně upravit podle změn, které proběhly v minulém období a pak je možné jej předložit do parlamentu.

Jan POKORNÝ:
Když mluvíme o České poště, bojíte se, že se vás zeptám, zda budete šéfovat České poště?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Tak divila bych se, kdybyste se nezeptal.

Jan POKORNÝ:
Teď přemýšlím, jestli jsem se zeptal, nebo nezeptal?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
To musíte vědět vy.

Jan POKORNÝ:
Budete šéfovat České poště?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Tak to já samozřejmě nevím, já jsem ...

Jan POKORNÝ:
Takže jsem se nezeptal, ne, budete, nebo ne?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
To téma vzniklo tak, že já jsem na otázku, kdybych dostala nabídku šéfovat České poště, někdy před dvěma či třemi měsíci odpověděla, že to je samozřejmě nabídka, která by mě zajímala, především proto, že jsem se problematiky České pošty, problematikou zabývala v uplynulém roce docela intenzivně, ale to je všechno.

Jan POKORNÝ:
Vy už přesně víte, co budete dělat, anebo platí takové to množná trochu diplomatické, že zvažujete různé nabídky?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Určitě jsem se ještě k ničemu nerozhodla, protože koneckonců člověk se nemůže k něčemu rozhodnout, dokud není skutečně volný a já jsem svůj úřad předala teprve včera, takže začínám o nabídkách vážně přemýšlet a vyjednávat a určitě se někdy rozhodnu.

Jan POKORNÝ:
Když je ministr členem nějaké významné strany, tak bývá v kraji zvykem a nekomentuji, jestli dobrým, nebo špatným, že strana se o něj, jak se říká, postará. Necítíte tohle jako handicap?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Já myslím, že naopak, protože já jsem se vždycky o sebe dokázala postarat i bez té strany a myslím, že to nadále i po téhle funkci bude stejné, možná ještě o něco lepší.

Jan POKORNÝ:
Co by vás tak nejvíc bavilo v budoucnosti?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Já samozřejmě zvažuji, zda zůstat v té oblasti veřejného života, nebo se vrátit do komerční sféry, je to asi možná klíčové rozhodnutí, protože po čtyřech letech ve státní správě má člověk ještě schopnost se docela efektivně vrátit do soukromé sféry, zatímco po dalších čtyřech letech už se stáváte více tím státním úředníkem nebo veřejným činitelem, to je asi to klíčové rozhodnutí, které teď budu muset udělat.

Jan POKORNÝ:
Co kdybyste nedělala nic?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Samozřejmě i to je možné, ale to bych se asi začala brzo nudit.

Jan POKORNÝ:
Ještě se vrátím jednou otázkou k České poště, při rozhovorech s vámi, anebo vaším předchůdcem Vladimírem Mlynářem jsem s oblibou dával otázku, co uděláte pro to, aby pošta nedoručovala doporučené zásilky v době, kdy jsou lidé v práci, no, a, paní bývalá ministryně, zrovna včera jsem zase ve schránce našel doručenku.

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
To je stálý problém, který není možné vyřešit dobře, protože většina doručené pošty, doporučené pošty jde firmám a firmy trvají na tom, aby bylo doručováno do patnácti hodin, kdy trvá jejich pracovní doba. Pak je samozřejmě otázka nákladů České pošty, zda si může, či nemůže dovolit doručovatele ve dvou směnách, kteří by chodili doručovat ještě odpoledne a obecně největší problém je, že my Češi přehnaně posíláme všechno doporučeně, zřejmě proto, že si nevěříme. Ten, to množství té ...

Jan POKORNÝ:
Anebo, že nevěříme České poště.

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
No, ale k tomu není žádný důvod, protože Česká pošta má jedno z nejkvalitnějších doručení v Evropě, má úspěšnost vyšší než devadesát devět procent, takže není důvod poště nedůvěřovat, pravděpodobně ale spíš nedůvěřujeme svým kolegům a ostatním, kterým něco posíláme.

Jan POKORNÝ:
Neptám se, zda by eventuální privatizace České pošty změnila nedůvěru v důvěru, ale ptám se, zda by privatizace České pošty nemohla být i prostředkem k tomu, že by se ty doručenky dostávaly do rukou třeba i už s tou doporučenou zásilkou.

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Já myslím, že to zrovna by se asi nepodařilo, protože problém je, že právě to doručování je služba poměrně drahá a zkušenosti s privatizací pošt v zahraničí ukazují, že samozřejmě se zlepší kvalita služeb třeba ve velkých městech, ale v obcích nebo v místech s horší dostupností se většinou ta kvalita služeb zhorší, protože samozřejmě nikdo nestojí o to investovat velké peníze do cestování doručovatelů do destinací, kam donesou třeba jenom jeden dopis, takže možná v Praze by to bylo lepší.

Jan POKORNÝ:
A teď ještě na závěr dvě nesourodé otázky, vy už jste, paní bývalá ministryně, mluvila o zákonu o registrech, tam jenom řekněme posluchačům, zjednodušeně viděno, je to jakési elektronické středisko, kam lidé eventuálně nahlásí změny ve svých osobních údajích a úřady si pak mohou ta jejich data jednoduše sdílet a přebírat. Co bránilo konkrétně tomu, aby se tahle ta myšlenka uvedla do praxe?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Byl to vlastně velmi složitý souboj s legislativci, protože takováhle norma, která hodně mění zavedené postupy a ještě je dost technická, se velmi těžko píše tak, aby s ní ti klasičtí právníci byli spokojení, takže to byl v podstatě právní souboj. Myslím, že se právě už podařilo přesvědčit, že podobné, podobný zákon je třeba, že se s novými technologiemi ve státní správě jednotlivé resorty už smířily, tak teď je třeba ještě porazit ty právníky.

Jan POKORNÝ:
Stihne to Topolánkova vláda?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Uvidíme, ten náš zákon je, myslím, velmi kvalitní a když se pan ministr Langer rozhodne, že jej použije jako základ, třeba jej ještě trochu upraví a přinese s tou politickou podporou do vlády, tak by to mohla alespoň zkusit.

Jan POKORNÝ:
Městský soud v Praze včera zrušil licence šesti digitálním televizím, které měly začít vysílat od jara příštího roku, jakkoliv nejste ani zástupce Českého telekomunikačního úřadu, ani členka Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, dokonce ani členka městského soudu, ale jako bývalá ministryně informatiky byste k tomu mohla mít nějaký komentář, máte pro tenhle krok městského soudu pochopení?

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Tak pochopení nevím, ale tak úplně mě to nepřekvapuje, protože my jsme Radu pro rozhlasové a televizní vysílání opakovaně upozorňovali, že nepovažujeme za šťastné vypsat to licenční řízení dříve, než je schválena novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. Pak samozřejmě byla poměrně značná pravděpodobnost, že rada může udělat nějakou chybu při rozhodování, když rozhoduje za platnosti starého zákona, který je potom novelizován. Je to procedurálně velmi složité a nikdo zatím ještě nečetl ten přesný rozsudek, takže se k tomu asi nemůžu vyjádřit detailněji.

Jan POKORNÝ:
Hostem dnešního rozhovoru O kom se mluví byla bývalá ministryně informatiky Dana Bérová, děkuji nejenom za odpovědi, na shledanou.

Dana BÉROVÁ, bývalá ministryně informatiky:
Na shledanou.

Jan POKORNÝ:
Je tady druhá část O kom se mluví. Rozhovor jsme tentokrát vedli s bývalou ministryní informatiky Danou Bérovou. Vaše názory čekáme na telefonních číslech 221552155 a 221552255, ještě jednou telefonní čísla - 221552155 a 221552255. Poprosím první telefonický názor do dnešního pořadu O kom se mluví, haló, ne, tak zkusíme druhou telefonní linku. Připomeneme tedy ještě jednou telefonní čísla - 221552155 a už se telefonní spojení podařilo navázat, možná to zpoždění bylo tím efektem, že tady byla zrovna ministryně informatiky, haló, dobrý den.

posluchač:
Haló, dobrý den.

Jan POKORNÝ:
Máte slovo.

posluchač:
Doobrý den přeji, ano, děkuji vám pěkně, tady je Alfréd z Valašska, prosím vás pěkně, ano, ta paní ministryně mi velice imponuje, jednak svým vzhledem, ale také, že za celou dobu toho rozhovoru neřekla ani jednou nicméně a v podstatě, pane Pokorný, dohlížejte na to, aby to všichni tak dělali, na shledanou.

Jan POKORNÝ:
V podstatě vám děkujeme a nicméně se o to budeme snažit, mějte se hezky, děkujeme za připomínku. Haló, dobrý den, tady je pořad O kom se mluví a málem další se dovolavší posluchačka:
nebo posluchač, nevyšlo-li to na jedné, zkusíme to na druhé telefonní lince, dobrý den, bude lépe, když si ztišíte rozhlasový přijímač z toho důvodu, abychom se slyšeli lépe, haló, už vás slyšíme.

posluchač:
Dobrý den, tady je Nováček ze Slaného, já jsem chtěl se připojit k tomu, co říkal předchůdce na adresu paní ministryně, ale nicméně bych se chtěl na něco zeptat, na její názor, co říká na to, když pan ministr Langer den předtím, než šel přebírat její ministerstvo, prohlásil suverénně, že ho zruší, vždyť přece k tomu nemá pravomoc, to je věc parlamentu, aby změnil kompetenční zákon, děkuji.

Jan POKORNÝ:
V tomto pořadu už se na otázky neodpovídá, nicméně Ivan Langer jednak jako doktor práv a jako zkušený parlamentní politik určitě ví, že ke zrušení ministerstva je potřeba změny kompetenčního zákona. Dobrý den, další telefonický názor, haló?

posluchačka:
Dobrý den. Tady je Vybíralová, Plzeň, já bych chtěla poděkovat, pozdravit paní ministryni, chtěla bych jí popřát hodně zdraví a úspěchů v další práci a říci, že mi bylo velice sympatické, že nebyla příliš mediálně viditelná a přesto za ní zůstal kus práce, na rozdíl od ostatních politiků, kteří se mediálně velice zviditelňovali a ta práce za nimi nezůstala zdaleka tak kvalitní jako za paní ministryní, děkuji, na shledanou.

Jan POKORNÝ:
Děkujeme za to, že jste zavolala do pořadu O kom se mluví, čekáme na další telefonát, ať už na lince 221552155, anebo 221552255, haló, máte slovo, dobrý den, slyšíme vás. Tak to byl zřejmě fax ...

posluchačka:
Haló?

Jan POKORNÝ:
A nebyl to fax, jste to vy, dobrý den.

posluchačka:
Dobrý den, Ulrichová, vážený pane šéfredaktore, já mám dojem, že vás špatně připravili, vy jste se ptal paní Bérové, jestli by dělala, přijala nabídku od premiéra Paroubka, on jí tu nabídku udělal a ona ji odmítla, řekla, že má blíž k panu Topolánkovi. Tak vy asi nemáte čas pořád číst noviny, anebo poslouchat rádio, ale takhle to bylo a teď teda paní Bérová má pana Topolánka a je to v pořádku.

Jan POKORNÝ:
Popravdě řečeno, mě nikdo nepřipravoval, já se připravuji sám, pokud v té přípravě cítíte handicap tohoto druhu, tak se za něj omlouvám. Děkuji. Dobrý den.

posluchač:
Petr /nesrozumitelné/ u telefonu, dobrý den. Já jsem chtěl taky pozdravit paní bývalou ministryni a chtěl jsem říci, že kdybychom asi takových ministrů, jako je ona, měli třeba šest alespoň, nebo třeba sedm, tak by to bylo asi úplně úžasný, takže jsem jí chtěl v podstatě poděkovat. Díky, na shle.

Jan POKORNÝ:
Mějte se hezky, ano, na shledanou. A poslední telefonát, dobrý den.

posluchač:
Dobrý den, Jánský, Karlovy Vary, já slyším tolik kritiky na ty nový ministry, ale to je přece u nás známá rétorika, ještě jsem nic neudělal a už křičím, co udělám, na shledanou.

Jan POKORNÝ:
A to byl poslední telefonát do dalšího vydání pořadu O kom se mluví, kde byla dnes hostem bývalá ministryně informatiky Dana Bérová. Za pět minut třináct hodin, třináctá hodina, to je na Radiožurnálu čas pro zpravodajskou relaci a po ní začne motoristický magazín Motožurnál. Jan Pokorný přeje dobrý poslech.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu