Byl Jules Verne feminista? „Jeho hrdinky jsou bojovné a angažované,“ připomíná znalkyně z muzea známého spisovatele

Na západě Francie se nachází město, které se do dějin zapsalo, mimo jiné, jako rodiště jednoho z nejslavnějších francouzských spisovatelů. V roce 1828 se v Nantes narodil Jules Verne.

Právě ruch města, přístav a plavby zaoceánských lodí měly na mladého spisovatele velký vliv. Nejspíš tady se formovala jeho dobrodružná povaha i vypravěčské umění, které známe z jeho nadčasových příběhů. Naše spolupracovnice Marie Sýkorová proto navštívila muzeum, které v Nantes Julese Verna připomíná.

Atmosféra přístavu

Logo

„Jules Verne vyrůstal v zámožné rodině v centru města. Bylo to na dnes už neexistujícím ostrově L'île Feydeau. Na tomto místě žil až do svých 19. narozenin. Budova muzea sice není jeho rodným domem, ale pochází ze stejné doby. Navíc v nedalekém sousedství měla rodina venkovské sídlo, takže naši budovu spisovatel určitě znal,“ říká Emmanuelle Grunvald, která je zároveň zástupkyní ředitelky muzea.

„Mladý Jules Verne se nechával strhnout atmosférou přístavu, kam přijížděly lodě ze všech koutů světa. Pozoroval tady vykládání exotického zboží i surovin. Nebyla to ale jen touha po cestování, co ho fascinovalo. Mladý Verne se zajímal i o stroje, nejvíc pak samozřejmě o lodě. Nacházíme se totiž v průmyslové době, kdy se přecházelo z plachetnic na párový pohon. To, co ho tedy nejvíce ovlivnilo, bylo cestování, průmysl a pak také moře,“ dodává.

Muzeum i archiv

Čtěte také

Muzeum Julesa Verna vzniklo na konci 70. let. Emmanuelle vysvětluje, že kromě nejstaršího dopisu, který je adresovaný jeho tetě, se v Nantes mohou pyšnit i jinou jedinečností.

„Takovéhle dokumenty jsou chloubou našeho muzea. Kromě toho vlastníme v podstatě všechny rukopisy jeho cyklu nazvaného Podivuhodné cesty. A ten čítá na 62 románů-rukopisů. Ty jsou dnes již velice křehké, nemůžeme je vystavovat tak často. Na expozici můžete vidět jejich kopie. Nejsme tedy jen muzeem, ale jsme i archivem, který střeží toto drahocenné spisovatelovo dědictví.“

Verne-feminista?

Když se Jules Verne oženil, rodinné prostředí mu umožnilo jistou finanční i společenskou stabilitu. Život s ním ale nejspíš příliš jednoduchý nebyl. Buď byl na cestách, nebo zavřený ve své pracovně. Smlouva s nakladatelstvím Hetzel ho totiž zavazovala ke dvěma až třem románům ročně. 

Knihy Julese Verna (verneovky) - Jules Verne - sci-fi - vědecko-fantastická literatura

Své ženy Honorine si ale velmi vážil a postavení žen ve společnosti bral na tu dobu velmi moderně.

„Bylo to hodně ojedinělé, ale Jules Verne se odvážil do svých románů zakomponovat ženské hrdinky. A to takové, které se třeba rozvedly se svým manželem. Uvědomte si, že jsme v 19. století a to bylo něco neslýchaného. Jeho hrdinky jsou bojovné, angažované a nebojí se vyjádřit. Nikdo si v té době takhle netroufl popsat ženu v dobrodružném románu,“ říká na závěr prohlídky Emmanuelle. 

autoři: Marie Sýkorová , als
Spustit audio