Bydlíte s dlužníkem? Můžete přijít o majetek, varuje Hůle. Exekutoři mají právo zabavit věci třetích osob

24. říjen 2023

Téměř polovina dlužníků, proti kterým se vede exekuce, mají napsaný trvalý pobyt na městském nebo obecním úřadě. Další početná část z nich jej má u rodičů nebo jiných příbuzných a ti pak mohou čelit vážným problémům. Jako třeba zdravotní sestra, která měla ve svém bytě přihlášeného zadluženého syna: „Mysleli jsem si, že nám věci sloužící k pracovní činnosti vzít nemůžou, ale opak je pravdou.“ Co dělat, radí Daniel Hůle z dluhového programu Člověka v tísni.

Celý případ rodiny zdravotní sestry Jany Švecové si můžete přečíst na zpravodajském serveru iROZHLAS.

Jak časté jsou exekuce u tzv. třetích osob, tedy u lidí, kteří nic nedluží, ale exekutor se domnívá, že dlužník má u nich doma majetek?

Z naší zkušenosti velmi časté, protože taková představa, že máme dlužníky, který zároveň má na sebe napsanou jachtu a draze vybavenou domácnost, je velmi lichá. To samozřejmě vědí i exekutoři.

Daniel Hůle, host pořadu Hovory

Dlužníci jsou často nemajetní lidé a oni na ně vyvíjejí nátlak právě prostřednictvím blízkých osob. To jsou nejčastěji rodiče, kteří se situací svého dítěte nemají prakticky nic společného, ale mají majetek a mohou být jakoby užitečným zdrojem nějakého „výpalného“, kterého pak ten exekutor dosáhne, když na ně dost zatlačí.

Dá se tomu předejít nějak jinak než tím, že se ten povinný odhlásí z trvalého pobytu?

Ne, to je velmi lichá představa. A ostatně říká to i pan prezident Mlynarčík z Exekutorské komory. Ve své podstatě pokud se exekutor dozví nebo důvodně domnívá, že dlužník někde bydlí anebo tam třeba má svůj majetek, tak tam může jít a realizovat mobiliární exekuci. A je na té třetí osobě v tomto případě, aby prokázala, že ten zabavovaný majetek je její.

Je to opravdu velmi spletité a ať si každý zkusí představit, jestli by byl na všechen majetek, co má doma, schopen doložit nějaký důkaz o vlastnictví, kupní smlouvu, fakturu nebo něco podobného.

Dozvím se třeba předem o návštěvě exekutora u mě doma nebo o exekuci, která je vedena právě proti někomu, kdo má hlášený pobyt v té domácnosti?

To se většinou dozvědět nemusím. Exekutor někdy třeba vyvěsí výzvu v místě toho bydliště, někdy informuje toho dlužníka, ale na třetí osobu nemá prakticky kontakt, protože není součástí toho spisu. A zároveň exekutor může do domácnosti vstoupit bez vědomí toho dlužníka, může odvrtat zámek a tu exekuci realizovat. Takže situace třetích osob je velmi špatná.

Na druhou stranu si musíme uvědomit, že pokud by exekutor nemohl zasahovat nikde jinde, než má dlužník trvalé bydliště, tak žádný dlužník nebude mít trvalé bydliště jinde než na obci a pak vlastně bude mobiliární exekuce zase nevykonatelná. Takže ona je to velmi složitá otázka, jak nastavit ta procesní práva.

autoři: Petr Král , mga
Spustit audio

Související