Budoucnost patří malým, luxusním hotýlkům

31. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatský policista zabíjel, nedaleko Trogiru se toulal pes se vzteklinou, u Jadranu se budou stavět luxusní hotýlky. To je vize, kterou podporuje zdejší Centrála cestoního ruchu. Obyčejné penziony mají doplnit a jinde i zcela nahradit hotely se vším na co si jen vzpomenete.

Policista vraždil v baru. Chorvatský policista zabil v baru hosta. Podle svědků se nemohli shodnout, kterou hudbu budou poslouchat. Policista odešel domů pro zbraň, tu na hosta namířil a vystřelil. Muže zabil. Pak se sám přihlásil kolegům.

Generál Gotovina překážkou pro Evropskou unii. Chorvatská ministryně pro evropskou integraci Kolinda Grabar-Kitarovič, má za sebou slyšení na půdě Evropského parlamentu. Vyjednávala o termínu zahájení přístupových rozhovorů. Několik členů Evropského parlamentu ale považuje za jednu z podmínek i to, aby Chorvaté neoslavovali bývalého válečného generála Gotovinu jako hrdinu. Jeho fotografie se nyní objevují nejen na plakátech, ale i suvenýrech po celém Chorvatsku.

Nedaleko Trogiru chycen pes se vzteklinou. Veterináři odchytili v oblasti Resnik - to je nedaleko Trogiru, u letiště - psa nakaženého vzteklinou. Upozorňují proto turistyi, kteří přišli se psem do styku nebo je dokonce v uplynulých deseti dnech pokousal , aby se ihned obrátili na lékaře. Kontaktovat mohou i epidemiologa a to na chorvatském čísle - 091 151 20 03.

U Jadranu budou luxusní hotýlky. V Chorvatsku by měly během několika let vyrůst desítky malých luxusních hotelů. To je vize, kterou podporuje zdejší Centrála cestoního ruchu. Obyčejné penziony mají doplnit a jinde i zcela nahradit hotely se vším na co si jen vzpomenete. Jen letos byly ve Splitu otevřeny hned tři takovéto hotely. Ceny se přitom pohybují kolem 180 eur za dvojlůžkový pokoj.

Kurzy a ceny

Sto českých korun směníte na 24 kun a 99 lip. Za jedno euro dostanete 7 kun a 37 lip. Jde o kurz deviza střed, ve směnárnách tak zaplatíte o něco víc.

Benzin je dražší. Litr Super plus koupíte v průměru za 8,60, Eurodizel za 7,40 kuna a klasickou naftu za 7,30 kuna. Za jeden litr benzínu Euro 95 dáte téměř 8 kun.

Počasí

U Jadranu bude zítra slunečno, na jihu oblačno. Ranní teploty 20 až 25 stupňů, odpolední 29 až 33 stupňů. Povane severozápadní vítr, místy slabá bura.

Jachtaře čeká severovýchodní vítr 6 až 17 uzlů, ve Velebitském kanále až 22. Odpoledne na středním a jižním Jadranu 20 uzlů. Moře mezi jedničkou a dvojkou, ve Velebitském kanále trojka. Viditelnost do 20 kilometrů. Místy mlhy, na středním Jadranu hrozí přeháňky a bouřky.

autoři: duv , vav
Spustit audio

Více z pořadu