Budou mít děti svého ombudsmana? Nejčastěji mají trápení v rodině: Exekuce, rozvody i konflikty

6. červen 2016

Děti by mohly mít vlastního ombudsmana. O vzniku této funkce bude dnes jednat Rada vlády pro lidská práva. Dětský ombudsman by měl dohlížet na dodržování mezinárodní Úmluvy o právech dítěte a radit dětem ve složitých situacích.

Zatím se můžou obracet na veřejnou ochránkyni práv. Její kancelář minulý týden upozornila, že dětí, které žádají ombudsmanku o pomoc, přibývá. „V roce 2012 jsme začali s aktivním otevíráním se dětským stěžovatelům. Zřídili jsme webovou stránku, která je přístupná pro dětské vnímání, a říkáme, že se na nás mohou obrátit. Tehdy jich bylo několik desítek,“ říká v Ranním interview ombudsmanka Anna Šabatová.

Loni se na kancelář veřejné ochránkyně práv obrátilo 55 dětí, letos zatím 31. Podle Šabatové se většinou jedná o adolescenty a jejich podněty se vyřizují přednostně – jsou kontaktováni během 2 až 3 dnů. „Nejčastěji se na nás děti obracejí s tím, jaké mají trápení v rodině. Často jsou to rozvody rodičů, chudoba celé rodiny – rodina je v exekuci, nebo konflikt v zařízení, kde jsou děti umístěny,“ vyjmenovává Šabatová.

V případě vzniku funkce dětského ombudsmana připadají v úvahu dvě varianty – buď by mohl fungovat samostatně, nebo by byl součástí kanceláře veřejného ochránce práv. Anna Šabatová by dala přednost jeho samostatnému fungování.

autor: jch
Spustit audio