Budou chránit bankovky před paděláním čipy?

7. leden 2002
Megabyte

V dnešním Megabytu se dozvíte o čipech, které by mohly chránit bankovky před paděláním, nebo o serveru věnovaném Zimním olympijským hrám v Salt Lake City. V rámci naší malé encyklopedie nabízíme vysvětlení termínu Java Martina Faťuna. Můžete se také podívat, jak možná budou vypadat mobilní telefony 3. generace.

Novinky:

V souvislosti s uvedením Eura přicházejí z Evropské centrální centrální banky zatím neoficiální informace, že některé bankovky by mohly obsahovat v rámci bezpečnosti proti falšování i počítačový čip. Na projektu spolupracuje s holandským Philipsem německá společnost Infineon. Její mluvčí odmítl potvrdit, v jaké fázi se proces implantace chipů do bankovek nachází, ale do budoucna vidí jako perspektivní jejich využití i pro lístky na sportovní a kulturní akce. Tam by mohly čipy vedle vyloučení falsifikátů zautomatizovat i kontrolu míry vyprodání představení nebo obsazení hlediště ale i úpravu doby platnosti vstupenek třeba v případě změny představení.

V rámci akce s krycím názvem "Operace Bukanýr" zasáhla proti počítačovým pirátům americká FBI ve spolupráci s policiemi Austrálie, Velké Británie, Finska a Norska. Zatčeno bylo více než 130 členů skupiny s obskurním názvem "Drink Or Die", tedy "Pij nebo zemři", mezi jejíž členy patřili mimo studentů kupodivu i elitní správci sítí a členové managementu nejrůznějších firem.

Přestože Zimní olympijské hry začnou v americkém Salt Lake City až za měsíc a den, už dnes můžete navštívit olympijský server Českého rozhlasu. Na adrese www.rozhlas.cz/oh2002 se můžete seznámit s olympijskými sporty, programem i dějišti her, českými a zahraničními sportovci a také se zajímavostmi ze zákulisí olympiády.

Encyklopedie:

Některé stránky na Internetu toho umí více než jiné, a to jen proto, že jejich autor znal o jeden jazyk, vlastně programovací jazyk, navíc. Co se skrývá pod pojmem Java, nám v dnešní encyklopedii přiblíží Martin Faťun z Computerworldu:

Programovací jazyk Java vznikl s rozvojem Internetu, a to především proto, aby uspokojil potřeby, jež s příchodem Internetu vznikly. S jazykem Java úzce souvisí takzvané javové aplety, což jsou malé programy, které se po připojení na Internet přenesou do počítače uživatele a běží pak přímo na něm. Příkladem takových programů mohou být různé animace na webových stránkách, vyplňování objednávek, katalogových lístků a podobně.

Mobilní telefony UMTS:

V druhé části Megabytu jsme se ptali zástupců společností Alcatel a Siemens, co máme očekávat od mobilních telefonů 3. generace. Koncepty telefonů pro sítě UMTS si můžete prohlédnout ve FOTOGALERII. Rozhovor samotný si můžete přehrát ve formátu MP3.

autoři: jkr , pah
Spustit audio

Více z pořadu