Bude v roce 2019 dražší teplo? Poslanci navrhnou snížení sazby DPH, chtějí pomoct domácnostem i teplárnám

1. listopad 2018

Budou se v příštím roce zvyšovat ceny tepla? Možná ano. Ale méně, než by mohly.

Poslanci chtějí pomoct teplárnám, aby nemusely zdražovat. Ve sněmovně proto navrhnou snížení sazby daně z přidané hodnoty na teplo z 15 na 10 procent. To by mělo zabránit nejen očekávanému růstu cen tepla v příštím roce, ale i možným krachům některých tepláren. 

Ceny elektřiny a plynu letí vzhůru. Připlatí si i domácnosti. Dodavatele letos změnilo nejvíc zákazníků za posledních šest let

peníze ilustrační

Období levnější elektřiny zřejmě definitivně končí. Její velkoobchodní cena, za kterou ji nakupují dodavatelé, se přehoupla přes hranici 50 eur za megawatthodinu. Ještě začátkem roku se přitom prodávala za cenu okolo 30 eur. Růst ceny se proto promítne také do konečných účtů domácností v příštím roce.

Důvodem pro hrozící zdražování je hlavně rapidní nárůst cen povolenek během letošního roku. Povolenky, které mají sloužit jako motivace, aby podniky snižovaly emise a investovaly do čistých technologií, musí teplárny nakupovat kvůli vypouštění oxidu uhličitého. To se samozřejmě promítá do zvyšování nákladů na výrobu tepla.

„Zdražení se může pohybovat mezi 10 a 20 procenty,“ varuje náměstek ministryně průmyslu pro energetiku René Neděla.

Poslanci tak přicházejí s návrhem, jak výraznému zvyšování cen tepla zabránit: snížit DPH na teplo. Řešit původní problém – tedy vysoké ceny povolenek na oxid uhličitý – totiž český stát nemůže. „Cena povolenek je dána evropskou legislativou a evropským trhem,“ vysvětluje.

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio