Brusel táhne do boje proti radikalismu v pohádkovém Paláci normálna a neznáma

Bruselská přistěhovalecká čtvrť Molenbeek je celosvětově známá kvůli terorismu. Pocházeli z ní totiž někteří pachatelé atentátů v Paříži a v Bruselu. Podle belgických úřadů v Molenbeeku také bují islámský radikalismus a další problémy. Předcházet jim chce netradiční integrační projekt s názvem Palác normálna a neznáma.

S vedoucí projektu Patrizií stoupáme po železných schodech v běžném činžovním domě na kraji Molenbeeku. Na první pohled vůbec nevypadá jako palác. Cestou po schodišti ale míjíme kartonové postavy králů a královen, které naznačují, že se blížíme do pohádkového království.

Názor, nebo fakt?

„Palác jsme zvolili proto, že je zajímavý pro děti. Když sem přijdou, očekávají, že tu narazí na princezny nebo příšery. Žádné tu ale nemáme. Přesto nejsou při odchodu zklamané, ale naopak nadšené,“ tvrdí drobná blondýnka původem z Itálie.

Čtěte také

Děti se tu v pohádkových kulisách pomocí různých úkolů učí o tom, co jsou to předsudky, diskriminace nebo kdo je obětní beránek. V rodinách nebo ve škole o těchto jevech podle Patrizie mnohdy vůbec neslyší a neumějí na ně reagovat.

Nedokážou také pracovat s informacemi, čímž se ve zradikalizovaném prostředí stávají snadněji ovlivnitelnými. Odtud pak vede cesta k náboženskému fanatismu a terorismu.

Patrizie ukazuje truhlu s "pokladem", kterým je každý, kdo do ní nahlédne

„Je velmi důležité, aby děti věděly, jaký je rozdíl mezi názorem a faktem. Nebo co je předsudek, a že vzniká z neznalosti. Vedeme je k tomu, aby si dokázaly vytvořit názor, ale také aby ověřovaly fakta, než něco řeknou nebo udělají,“ vysvětluje Patrizie.

Poklad jsi TY

Že tyto problémy mezi zdejšími dětmi jsou, a to nejen v Molenbeeku, mi potvrzuje i jedenáctiletá Valentina, která do paláce přijela se spolužáky z bruselského Schaerbecku. I tam tvoří velkou část obyvatel přistěhovalci, jak je vidět také na dívčině třídě.

Podle Valentiny si děti často ubližují kvůli zbytečnostem. Myšlenka tohoto netradičního paláce se jí líbí, stejně jako její spolužačce, o rok mladší Olaye.


Děti v Molenbeeku potřebují podporu a ujištění, že mají talent a schopnosti.vedoucí projektu Patrizie

„Hlavně támhleta truhla,“ ukazuje. „Nejdřív jsme museli splnit nějaké úkoly, a pak jsme ji mohli otevřít. Uvnitř nás čekalo překvapení.“ Uvnitř je poklad, ale není to žádné zlato ani drahé kameny, jak děti nejspíš zprvu čekaly.

„Uvnitř je zrcadlo, které jim ukáže, že tím nejcennějším na světě jsou ony,“ odhaluje tajemství truhly Patrizie. „Děti v Molenbeeku potřebují podporu a ujištění, že mají talent a schopnosti. Není to pro ně snadné vyrůstat v situaci, jaká tady panuje.“

Klíčem je prevence i vzdělávání rodičů

Integrace muslimských dětí v této problémové čtvrti se podle Patrizie za dobu existence paláce zlepšila. K ideálnímu stavu má ale stále ještě hodně daleko.

„Musíme pracovat se stále mladšími dětmi, aby dokázaly odolávat manipulaci. Dnes už začínáme kolem devíti let,“ přibližuje vedoucí projektu s tím, že jedině tak je možné něco změnit.

Trůnní sál molenbeeckého pohádkového paláce. Nad hlavou vladaře tři verze aktuálního letopočtu

„Hodně se také zaměřujeme na rodiče, protože jich je dost negramotných,“ pokračuje Patrizie. „Je pro ně obtížné pochopit, co jejich děti dělají na počítači, protože často neumějí ani číst.“

Místo pro všechny kultury

Společně vstupujeme do hlavního sálu, který je celý modře vymalovaný. Na stropě visí křišťálové lustry, při dotyku se ale ukáže, že jsou z plastu. Po stranách jsou umístěny královské koruny a v čele místnosti královský trůn s baldachýnem a nad hlavou vladaře několik letopočtů.

Čtěte také

„Je to náš letopočet, muslimský, židovský a čínský. Ukazujeme tím, je potřeba být otevřený ke všem kulturám. To je jedna z hlavních myšlenek našeho paláce,“ shrnuje má průvodkyně smysl originálního zámku ve čtvrti, která žádnou pohádku neprožívá.

autor: fin
Spustit audio