Brusel láká na adrenalinovou Jízdu smrti z Atomia

14. červenec 2010

Atomium - symbol výstavy EXPO 58 a také nejznámější stavba v Bruselu - dnes není jen vyhlídkovou věží s výstavami. Na několik letních dnů se stává i místem, kde si můžete vyzkoušet své nervy a pocit volného letu. Z nejvyšší koule Atomia si totiž po několik dnů v červenci a v srpnu můžete sjet dolů po laně. Není to levná zábava. Sjezd stojí 25 eur.

A už to sviští - 120 metrů výšky po 250 metrů dlouhém laně se ujede za pár sekund. Každý zájemce o projížďku po laně dostane speciální úvaz, do kterého ho přikurtují pracovníci firmy Belventura zajišťující tuto adrenalinovou atrakci. V postroji s karabinou se pak zákazník nechá vyvézt výtahem nahoru k restauraci Atomia. Pak ještě zdolá kovový žebřík a vyleze na nejvyšší kouli stavby, ze které nakonec sjede dolů.

„Pracujeme výhradně s pleteným lezeckým lanem. S žádnou šňůrou nebo kabelem. Máme jedno lano nosné, které má výdrž 5 tun v tahu. Máme také systém dvojího brzdění jedoucí osoby,“ vysvětlil mi Bertrand L’Hoost. Klient v postroji jede vlastně po dvou lanech. Dole se jedno z nich odchyluje v ostrém úhlu a vytváří tak první brzdu. Další lano drží pracovník firmy a nadšeného, někdy i řvoucího zákazníka dobrzďuje.

Jedna z kulis letošní Tour - Atomium

Na Jízdu smrti, jak se atrakce jmenuje, se od desíti ráno stojí fronta. Nahoru na Atomium se chodí ve skupinkách po pěti. Jízdu si chce vyzkoušet i Benny z města Vilvorde: „Chci to jen vyzkoušet. Pro legraci.“ Strach prý zatím nemá. „Teď ještě ne, ale uvidíme, jaké to bude nahoře. Tam už však nejde couvnout. Peníze se nevrací a 25 eur je docela hodně peněz. Takže i když budu mít strach, skočím,“ říká.

S Bennym se přišla jen podívat i jeho přítelkyně Lucie z Valašského Meziříčí. Nebojí se o svého milého? „Nebojím, myslím si, že to dobře dopadne. Je to tu už třetí rok, viděli jsme spoustu videí na You Tube. Alespoň bude veselo, užijeme si to.“ Za chvíli byl Benny zase dole. „Dobré to bylo. Nahoře jsem měl sice srdce skoro až v krku, ale pak už to bylo fajn.“

Zájemci o Jízdu smrti jsou dobře přikurtováni

Pokud si chcete sjezd z vršku Atomia zkusit, máte možnost do 19. července. Pak ještě poslední červencový a srpnový víkend a také od 13. do 16. srpna.


Zvětšit mapu: Atomium, Brusel
autor: pan
Spustit audio