Boris Šťastný, poslanec za ODS

Balík daňových opatření, vlastně možná jen samotné zdvižení sazeb DPH o jeden procentní bod má sílu složit vládu Petra Nečase. V samotném občanskodemokratickém klubu se našlo minimálně 6 poslanců, kteří najednou začali dbát na dodržování předvolebního programu, a tvrdí, že pro pravicovou stranu je nepřijatelné zdvihat daně. Balík tedy nemá šanci sněmovnou projít, ale premiér ho chce nasadit znovu a spojit ho s vyslovením důvěry vládě. Jakou budoucnost má tedy koaliční kabinet? Začíná Dvacet minut Radiožurnálu, dobré odpoledne. Do Poslanecké sněmovny zdravím poslance Občanské demokratické strany Borise Šťastného, dobré odpoledne.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane poslanče, přiznám se, že tomu nerozumím. Chystáte se hlasovat pro ten balík, anebo proti?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Já jsem již několikrát oznámil, že jsem se rozhodl v tomto případě setrvat na většinovém rozhodnutí poslaneckého klubu a hlasovat pro tento balík.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A když čtu například v agentuře ČTK vaše vyjádření ze včerejšího odpoledne, kde říkáte: "Pokládám za nepřijatelné a chybné, aby bez ohledu na řadu věcných námitek našich poslanců byl předložen zcela totožný návrh toho balíku." Tak také říkáte: "Právě takový postup by teprve ohrožoval stabilitu této vlády, protože je evidentní, že ani napodruhé nebude mít většinovou podporu." To se nedalo vykládat, jakože se chystáte hlasovat proti?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Ne, ne. To se týká úplně jiné věci. Já myslím, že veřejnost poměrně podrobně sleduje celou tu věc, sleduje, že už od dubna tohoto roku probíhá v ODS věcná debata, která vyústila v poměrně vyhraněnou debatu, a postoj některých poslanců, konkrétně v tuto chvíli jich je 6 na poslaneckém klubu, a je možné, spíše pravděpodobné, že dnes ten zákon právě díky několika hlasům mých kolegů neprojde. V takovém případě...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A pardon, pane poslanče, ano, ano...

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
V takovém případě by bylo zcela nelogické podle mého názoru alespoň, abychom za měsíc nebo za několik týdnů hlasovali o zcela totožném návrhu. Já si v tu chvílí myslím, že jestliže neexistuje ta podpora v tuto chvíli, že nemusí existovat ani za několik týdnů, a proto moje prosba výzva vůči ministrovi financí Kalouskovi byla, že by bylo rozumné pokusit se hledat kompromis směrem k ODS právě z hlediska třeba daní a jejich zvyšování, což je takový ten největší nebo nejčervenější hadr, který vadí mně a spoustě dalších kolegů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste sám zmiňoval 6 poslanců v rámci poslaneckého klubu ODS. Mezi nimi jste i vy?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Ne, mezi nimi nejsem já.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Když to sčítám, Petr Tluchoř, Ivan Fuksa, Marek Šnajdr, Jan Florián, Radim Fiala a Tomáš Úlehla. Boris Šťastný v tuto chvíli tedy není počítám k těm, který, kteří nesouhlasí s tím daňovým balíkem?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Já s ním nesouhlasím v řadě ohledů. Já už jsem skutečně od dubna 2012 velmi silně a otevřeně prezentoval názor, že například přijetí solidární přirážky, jak pan ministr financí Kalousek marketingově nazval milionářskou daň, je v příkrém rozporu s idejemi a vizemi ODS, že to je v podstatě historický průlom do dosud nedotknutelného a vždy odmítavého, odmítaného. A mám spoustu a řadu výhrad. Ale na druhou stranu jsem se chtěl zachovat státotvorně, solidárně, respektive loajálně směrem k ODS, která mě nominovala do sněmovny, k premiérovi Nečasovi. A protože jsem v prvním, v prvním projednání ve sněmovně už oznámil, že takový je můj postoj, nepokládal bych za seriózní, aby zákonodárce tak rychle změnil postoj. Čili já jsem řekl zcela jasně, že hlasuji ve sněmovně takto i přes výhrady a v případě vratky ze Senátu jsem nemínil tento názor měnit. Na druhou stranu, pokud ten zákon neprojde, tak je přeci evidentní, že ty hlasy sílí, těch hlasů je mnoho. Není jich jenom 6. Já si nedovedu představit, že kdokoli z 25 tisíc členů občanských demokratů může souhlasit se zvyšováním daní a zaváděním milionářských daní, solidárních přirážek, určitým...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, pane poslanče, což, což o to, naši...

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
...určitým návrhům proti živnostníkům. A v tomto ohledu...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
...naši posluchači bezesporu znají předvolební program ODS. Předpokládám, že mnozí vás i volili. Ale ve chvíli, kdy se podívám na sjetinu hlasování z podzimu minulého roku a podívám se na 2. 9. roku 2011 a pak se podívám na 6. 11. 2011, tak u vašeho jména i u jména Petra Tluchoře i u jména Ivana Fuksy je všude napsáno, že hlasovali pro to, aby se sazba daně z přidané hodnoty, jaksi obě sazby zdvihly o 4 procentní body a teď je najednou problém s jedním procentním bodem. Tomu nerozumím.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Tak já znova opakuji, že dnes tento návrh dostane můj hlas, že já nebudu hlasovat proti tomu, co jsem, co jsem řekl. A přes mé značné výhrady jsem slíbil loajalitu a zachovám loajalitu vůči většinovému názoru klubu ODS. Čili to je můj postoj. Na postoje ostatních je třeba se ptát individuelně. Co se týče zvýšení DPH, tak dobře víte, že zvýšení té nižší sazby z 10 na 14 % mělo přinést nebo možná to není tolik známo, ale na stránkách ministerstva financí mělo přinést zvýšení výběru o 15,5 %, a když se dnes na ty stránky podíváme, tak ten výběr je 1,6 %. Jinak řečeno. Zvýšení daně nepřineslo tak očekávaný výběr, prostě došlo k stagnaci spotřeby. A další zvyšování v tomto ohledu já pokládám za problematické. Řekl to konečně i prezident Václav Klaus. A proto já říkám, máli se ten zákon předkládat znova, pokud by dnes neprošel, tak přece by bylo logické pokusit se najít nějaký rozumný kompromis s poslanci ODS. To bych pokládal za přirozené, alespoň se pokusit ho hledat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mimochodem, pane poslanče Šťastný, kdy jste se naposledy viděl s panem prezidentem Klausem?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
S panem prezidentem Klausem se čas od času neformálně potkáváme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Víte, na co se ptám? Ptám se na to, jestli za, řekněme, postojem těch šesti poslanců, které jsem vyjmenoval, členů poslaneckého klubu ODS, nemůže stát, řekněme, názor prezidenta Klause na ty daňové zákony.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Já té otázce rozumím. Já si myslím, že je potřeba to říci ve dvou odlišných větách. Ta první věta, jestli je otázka taková, jestli Václav Klaus, respektive poslanci ODS někteří jaksi komunikují s panem prezidentem Klausem a dochází ke koordinaci jejich kroků, tak to pokládám za úsměvnou, úsměvnou teorii a naprosto ji vylučuji. Na druhou stranu to, že mnoho z nás a ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, pane poslanče, vy sám jste před chvílí řekl, že se neformálně vídáte.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
To, že se potkáváme, neznamená, že diskutují všichni tito poslanci konkrétní každý jednotlivý zákon. Ale to, že mnozí z nás, a to může být více lidí, přeci máme totožné názory jako pan prezident Václav Klaus na z hlediska pravicové politiky, je přeci přirozené. Pan prezident Klaus je zakladatelem ODS, dlouholetým předsedou, bývalým čestným předsedou, je významným pravicovým ekonomem, profesorem ekonomie. Čili v tomto ohledu to, že existuje synergie v těch názorech, je přeci přirozené.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak já tu otázku protáhnu, pane poslanče Šťastný, protože tak jak zní zatím plán vašeho stranického předsedy a premiéra Petra Nečase, tak dnes, protože je středa, na zasedání vlády se onen daňový balíček vezme, takříkajíc se k němu přibalí žádost o vyslovení důvěry vládě Petra Nečase a pošle se zpátky do sněmovny ve stejném znění, tak jak je ve sněmovně teď. Co se bude dít potom? Budete například vy hlasovat pro ten zákon?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
To, že nějaký daňový balíček bude muset být přijat, to ví všichni. To, že pro vládu a ministra financí, já chci zdůraznit, že to je návrh ministr financí Miroslava Kalouska, je nejjednodušší, nejrychlejší ten stávající zákon a předložit ho rychle do sněmovny je také logické. To, že vláda se rozhodne spojit s tím návrhem důvěru, je také možné, dosud se to nestalo, ale je to možné. Ale ten zákon ale stejně bude probíhat standardním legislativním procesem. To znamená, on se dostane do prvního čtení, do výboru, druhého čtení, třetího čtení, budou k němu existovat možná pozměňující návrhy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Minimálně místopředsedkyně vlády Karolína Peake říkala, že by šel zrychleným řízením. Ale to není podstata věci. Já se ptám, pane poslanče, vás, pokud tam bude ve stejném znění, pro které vy jste se dnes, alespoň podle toho, co říkáte, rozhodl hlasovat, být loajální k Petru Nečasovi, budete i podruhé pro něj hlasovat?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
On může dojít nebo dojde nepochybně do sněmovny ve stejném znění, ale to neznamená, že ve stejném znění odejde. Já myslím, že dnes už špičky koalice nevylučují úplně striktně to, že by nemohlo dojít k nějakým jednáním, k nějakým ústupkům vůči občanským demokratům, i když samozřejmě třeba paní Karolína Peake i pan premiér Nečas zcela jasně a logicky řekli, že ty ústupky nemohou být velké nebo nebudou nějaké razantní. Přesto si myslím, že k těm jednáním dojde, já jsem optimista a já si myslím, že a můj typ je a moje přání by bylo, aby k těm jednáním došlo a došlo k určitým, k určitým změnám a ten zákon byl přijat. Já jsem přesvědčen, že přijat bude, že k dohodě dojde.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co by to mělo být za změny? Minimálně podle vašeho, řekl bych, gusta či názoru.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Tak já určitě jako politik občanských demokratů, který xkrát hlasoval proti návrhům sociálních demokratů a komunistů na zavedení progresivního zdanění a jakési solidární přirážky či další sazby daně zvané takzvanou, takzvanou milionářskou daní, budu navrhovat, aby tato věc byla vypuštěna, z fiskálního hlediska jde o pár set milionů korun, maximálně 1 2 miliardy. Je to věc, která mimořádně dráždí úspěšné lidi. Netýká se to jenom velmi bohatých manažerů, jak se někdo domnívá, týká se to lidí, kteří třeba mají domek a pronajímají ho, mají činžovní dům a pronajímají některé byty. Týká se to lékařů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tomu, myslím, všichni rozumíme. Řekněme mi, co by se mělo stát se sazbami daně z přidané hodnoty.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
O tom musí být ještě debata.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já se ptám vás teď.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Nutná debata, nutná debata s ministrem financí o tom, jestli to zvýšení ze 14 na 15 % třeba u té nízké, nižší sazby přinese tolik očekávaný příjem nebo jaksi výběr nebo nepřinese.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ne, počkejte, pane poslanče Šťastný, ta debata tady, nezlobte se na mě, probíhá přece už relativně dlouhou dobu, vy už jste jednou zvyšovali sazby DPH, myslím tím vás poslance. Proč mi teď říkáte, že znovu budete debatovat s ministrem Kalouskem? Ministr Kalousek dnes opakovaně několikrát říkal, že si nedokáže představit, že by ten balík nějakým způsobem teď měnil, protože říkal, a teď ho cituji přesně, je vyloučené, aby tato vláda byla podepsána pod státním rozpočtem na rok 2013, který by měl schodek vyšší, než jsou 3 %. Pro vás je to představitelné, nebo není?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Není to představitelné. Ale na druhou stranu, dobře, dobře každý, kdo sleduje politiku, ví, že dnes je jeden den a zítra je druhý den a že věci se vyvíjí. Já prostě věřím, že máme před sebou několik týdnů a že můžeme seriozní debatou znova zanalyzovat celý ten návrh. Já opakuji, když ten návrh původní, který dnes budeme hlasovat a jehož přijetí je ohroženo, byl navrhován, byla jiná situace. Bylo to před řadou měsíců, byla jiná ekonomická situace, částečně byla možná jiná politická situace, také ten výběr daně byl očekávaný jiný. Ukázalo se, že to, že to nepřineslo to, co mělo. Prostě také vznikal ten návrh v úplně jiné koalici. Vzpomeňme, že vznikal v koalici ještě s Věcmi veřejnými. Ty už neexistují. Existuje nějaká jejich frakce LIDEM.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co na tom mění ta stávající koalice s frakcí LIDEM?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Ano, čili tehdy ještě to byl Vít Bárta, který bojoval za některé jaksi změny v DPH. Konečně, pokud by tento zákon nebyl přijat a nebyl přijat žádný jiný balíček, bude nastavena jednotná sazba 17,5 % DPH. ODS vždy v minulosti bojovala spíše za jednu sazbu DPH, za sbližování těch sazeb a takzvanou rovnou daň. Ale uvidíme, já nechci teďka předjímat. Je dobře, že ta jednání nebyla úplně vyloučená. Věřím, že i pan ministr financí Kalousek jako kompetentní a velmi zkušený politik se pokusí hledat politický kompromis v duchu pravicové politiky a v zájmu občanů této země.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To se bezesporu uvidí. Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu. Občanský demokrat a poslanec Boris Šťastný je dnes jejich hostem. Co je podle vás teď v tuto chvíli, pane poslanče, úplně zásadní? Já si dovolím ocitovat vašeho stranického kolegu, který vede Občanskou demokratickou stranu v Pardubickém kraji, který říká, že prioritou je, aby nepadla vláda. To je i podle vás priorita?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Tak určitě pád vlády by způsobil nesmírnou destabilizaci nejenom na politické scéně, ale způsobil by destabilizaci ekonomickou. Nikdo z nás si pád vlády nepochybně nepřeje. Ale to, co se děje, ta diskuse, která trvá řadu měsíců uvnitř poslaneckého klubu ODS, není nějakou rebelií mých kolegů nebo kohokoli z nás. To je klasická, klasická debata o principech směřování naší strany, o tom, zda si myslíme, že občanští demokraté mají stát na svých kořenech a bojovat za to, co jsme bojovali odnepaměti.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane poslanče, to možná, vy tomu říkáte možná klasická debata, ale abychom to ještě jednou jaksi načrtli, co se v podstatě v těchto několika posledních dnech děje. Uvnitř poslaneckého klubu ODS, který bylo potřeba, aby celý hlasoval pro ten daňový balík, aby vůbec prošel, se objevilo minimálně 6 poslanců, který řekli, že pro ten balík hlasovat nebudou. A premiér s nimi nijak příliš nevyjednával, ale řekl, dobře, vezmu ten balík a nasadím ho do sněmovny ještě jednou ve stejné podobě, ale přidám k němu hlasování o důvěře vládě. To je přece docela silové řešení, nemyslíte si?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Je to silové řešení, ale znova říkám, nikdo nevyloučil, že přestože bude s tím návrhem spojena důvěra vládě, že musí projít v tom samém znění.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ne, to rozumím, že půjde do výboru. Ale řekněme mi, jakou souvislost to dění má také s tím, že na podzim čeká vaší politickou stranu volební kongres, kde by měl Petr Nečas obhajovat post předsedy.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Já v tuto chvíli alespoň pro mne osobně to žádnou souvislost nemá. Jestli to má souvislost pro kohokoli jiného, to opravdu nevím. Ale říkám, ty návrhy nebo ty názory o tom, že ODS by měla bojovat spíše za malý levný stát než za zvyšování daní, to jsou názory, které u nás panují celá desetiletí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane poslanče, já vím. Ale nezlobte se na mě, vždyť i naši posluchači vědí, že vaši poslanci včetně vás a já jsem vám tady citoval minimálně ta dvě hlasování, která se týkala, týkala předchozího daňového balíku a sazeb DPH, tak vy jste minulé dva roky, co tato vláda existuje, neměli příliš velký problém s tím hlasovat loajálně k Petru Nečasovi a případně i Miroslavu Kalouskovi, ministrovi financí. A najednou teď v podstatě měsíc nebo dva měsíce před volebním kongresem je všechno jinak a je tady 6 lidí, kteří říkají, ne, nebudu loajální k Petru Nečasovi. Tak čím to je?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Ono to není neloajalita vůči Petru Nečasovi. Možná je to spíš neloajalita vůči návrhu Miroslava Kalouska.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Není to, promiňte mi tedy to srovnání, ale není to v podstatě jedno v této vládní koalici?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
No, ono to není úplně jedno, protože víte, je to stejné, jako já jsem dnes použil jednu parafrázi na dotaz novináře, říkal jsem, víte, já bych úplně stejně se choval tehdy, kdyby například ministr zdravotnictví předložil, tak jak teď je návrh na Slovensku, návrh na zestátnění českého zdravotnictví, na to, aby najednou byly znárodněny pojišťovny nebo zdravotnická zařízení a vznikly OÚNZ. To je prostě principielní záležitost. A já bych řekl, že jaksi těch nabourávání do těch principielních záležitostí ODS ze strany ministra financí už bylo, už bylo moc a prostě trvá to dlouho, je to opakované a prostě ta trpělivost některých těch lidí už je na hranici možností. A ta loajalita, kterou my se snažíme vůči Petrovi Nečasovi, který například, co se týče mě, má naprostou podporu, i na předsedu podzimního kongresu, tak prostě je na hranici. Ale není to neloajalita vůči ODS, právě naopak, je to loajalita s ODS, není to neloajalita vůči Petrovi Nečasovi, ale je to jistá míra vzdoru vůči názoru, návrhům TOP 09 a ministra financí Kalouska. To je pravda, to připouštím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Je také pravda, že vy kandidujete, pane poslanče, na post předsedy ODS?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Ne, to pravda určitě není. Já jsem řekl v určitou chvíli, kdy jsem se velmi vážně rozhodoval, jak se zachovat při hlasování o tomto balíčku, že jednou z možností je, aby vůbec v budoucnu pokud možno se takovéto věci neděly, a pokoušeli jsme se přehodnotit, řekněme, směřování politiky ODS. Tak jednou z legitimních možností je pokusit se kandidovat se svými názory do vedení ODS. To ano. Ale to je legitimní postoj, legitimní možnost každého člena.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A budete tedy kandidovat do vedení ODS?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Budu kandidovat do vedení ODS, pokusím se o to. Nevím, jestli mám nějaké šance, nebo nemám šance. Ale minimálně mi to dá příležitost říkat, co si myslím, kterým směrem by se ODS měla podle mého názoru ubírat. A v tuto chvíli já říkám jednu důležitou věc. My máme před sebou krajské a senátní volby, máme stovky kandidátů, úspěšných kandidátů do krajů, máme desítky kandidátů na senátory. Já bych si opravdu přál jejich úspěch a naší povinností teď je soustředit se po dnešním dni, kdy tato věc bude ukončená, plně na volební kampaň a po krajských volbách se k daňovému balíčku vrátit. A já věřím, že do té doby najdeme klidné řešení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mimochodem, to, že budete kandidovat do vedení, znamená na místopředsedu nebo na předsedu?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Já v tuto chvíli jsem vždy uvažoval na to být nebo pokoušet se kandidovat na jednoho z místopředsedů a být tím, který by Petru Nečasovi kryl záda.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že se cítíte být v tuto chvíli spojencem Petra Nečase?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Já jsem byl vždycky spojencem Petra Nečase. Všichni, kdo sledují moji politickou dráhu, troje období v Poslanecké sněmovně, musí potvrdit, že jestli byl někdo velkým kritikem předchozího vedení občanských demokratů a vlády Mirka Topolánka, tak jsem to byl já. čili...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Myslím, pane poslanče, že si všichni také pamatují, že Petr Nečas podpořil vašeho rivala, nynějšího primátora Svobodu v boji o křeslo pražské ODSky.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Ano, to je pravda. A já jsem vždycky v ODS respektoval zásady loajality. Já loajalitu nepokládám za prázdný pojem, ale za životní postoj. A také jsem vždycky respektoval standardní demokratické principy většinového rozhodování v politické straně. A já sám, jak správně říkáte, konkrétně v případě krize na pražské radnici jsem tehdy na vlastní kůži tvrdě zažil jejich nerespektování, kdy přes nějaké odhlasované usnesení se v noci stalo něco bez mandátu. A Petr Nečas to tehdy, tehdy podpořil, přestože to bylo velice nestandardní, přestože ta koalice byla uzavřena vlastně bez jakéhokoli většinového mandátu. A já bych mohl dnes se mu za to jakkoliv mstít. A já to nedělám. Právě proto, možná právě proto dnes budu hlasovat pro návrh, přestože s ním mám obrovské problémy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu. Pane poslanče Šťastný, díky za váš čas, na shledanou.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Děkuji moc za pozvání. Hezký den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
U mikrofonu Radiožurnálu byl také Martin Veselovský. Přeji příjemný podvečer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne, Dvaceti minut Radiožurnálu i dalších zpravodajských a publicistických pořadů si můžete poslechnout v iRadiu

Pokud se chcete našeho hosta na cokoli zeptat, dotaz mu můžete zaslat prostřednictvím mailové adresy 20minut@rozhlas.cz. Na otázky napsané do diskusního fóra bohužel hosté nemohou reagovat.

autor: mav
Spustit audio