Bohužel hrajeme první ligu. Česko se zcela zjevně dostalo na vrchol priorit toho, co je třeba zkontrolovat, říká europoslanec Peksa

Výbor pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu vyšle do České republiky své zástupce, aby prošetřili střet zájmů Andreje Babiše, podle pirátského europoslance tak učiní pravděpodobně v únoru příštího roku. Slovy Andreje Babiše přitom europoslanci udávají vlastní zemi. „Všichni přece spravujeme společně peníze daňových poplatníků,“ rozporuje takovou interpretaci předseda Evropské pirátské strany Mikuláš Peksa.

Podle českého europoslance plánovaný výjezd není předčasný, přestože auditní řízení stále probíhá. „Tyto mise se dělají rutinně. Kontrolní výbor Evropského parlamentu by někam jel, i kdyby žádná auditní zpráva o konfliktu pana Babiše nebyla. Nicméně vzhledem k tomu, jakým způsobem se ta kauza vyvíjí, se Česko zcela zjevně dostalo na vrchol priorit toho, co je třeba zkontrolovat,“ vysvětluje.

Čtěte také

Rozdílem mezi návštěvou auditorů a europoslanců je podle Peksy v politickém rozměru takové akce. Na rozdíl od nikým nevolených úředníků budou moci vyslaní europoslanci posouvat celou záležitost v Evropském parlamentu.

Společný zájem na právním státě

Nabízí se tedy otázka, zdali akce není tlakem opozice, která si v tuzemském parlamentu s Andrejem Babišem nedokáže poradit. To Peksa odmítá a připomíná i stranické rozdíly na různých úrovních politiky. „Máme ale obecný zájem na tom, aby v zemi fungoval právní stát, aby zákony platily pro všechny a aby se peníze daňových poplatníků nerozkrádaly. Na tom nemůže být politický rozdíl,“ říká Mikuláš Peksa.

„Problém je, že auditní zpráva teď ukazuje, že nejvyšší představitel výkonné moci této země je zároveň majitelem velké firmy, která ty dotace čerpá. Zcela zjevně to může mít vliv na to, jakým způsobem se ty dotace čerpají,“ popisuje závěry z auditu.

Konflikt mezi evropskou a českou reprezentací

„Je to zcela zjevně politický problém na úrovni celé Evropské Unie,“ říká Peksa. Připomíná, že český premiér má právo vetovat projednávání evropského rozpočtu, čímž se může dostávat do podobně výhodné pozice jako Viktor Orbán, který mohl blokovat směrnici o ochraně právního státu. I proto má mít podle Peksy evropská reprezentace možnost vyjadřovat se k místní politické scéně.

„Já si myslím, že stejně tak má český poslanec právo vyzvat k odstoupení hejtmana, v jehož příslušném kraji dochází k problematickému jednání. Ta situace je analogická,“ domnívá se.

autoři: Marie Bastlová , jkh
Spustit audio