Bohuslav Sobotka ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Stále více to vypadá, že si ministři vlády Jiřího Rusnoka nejsou jisti tím, jak dopadne příští týden v Poslanecké sněmovně hlasování o důvěře jejich kabinetu, a proto jsou odhodláni udělat co nejvíce změn co nejdřív. Po změnách ve státních Českých drahách dnes ministr kultury Jiří Balvín odvolal ředitele Národního divadla Jana Buriana, který se tak stal rekordmanem, protože ve funkci nevydržel ani jeden celý den. Začíná Dvacet minut Radiožurnálu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Se mnou ve studiu je předseda České strany sociálně demokratické Bohuslav Sobotka. Dobré odpoledne.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Dobrý den.

Čtěte také

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak už jsem říkal, ministr kultury odvolal ředitele Národního divadla. Vy, pane předsedo, jste reagoval prohlášením, ve kterém kromě jiného chcete po premiéru Rusnokovi, aby Buriana vrátil do pozice šéfa Národního divadla. Myslíte si, že vás poslechne?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
To je samozřejmě věc rozhodnutí předsedy vlády. Já jsem kromě této žádosti o anulaci kroku ministra kultury požádal také premiéra, aby se zasadil o to, že už nebudou probíhat do hlasování o vyjádření důvěry v Poslanecké sněmovně, žádné rozsáhlé personální změny. Podle mého názoru by ministři se vší pokorou měli vyčkat na to, aby o jejich vládě rozhodne Poslanecká sněmovna a neměli by provádět nějaké rozsáhlé změny ve státních firmách nebo ve státních institucích, jako je třeba Národní divadlo. A pokud jde o kauzu pana Buriana. Já podle těch informací, které se mi během dnešního dne sešly, jsem přesvědčen o tom, že jeho jmenování bylo z odborného hlediska v pořádku, uklidnilo situaci v Národním divadle. Pan Burian se řadu týdnů na funkci zodpovědně připravoval, dal dohromady personální týmy a podle mého názoru toto rozhodnutí pana ministra Balvína je nepřijatelné a rozhodně nebylo na místě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A chápu to správně, když čtu to prohlášení, a teď vás, pane předsedo, poslouchám, že případné navrácení Jana Buriana do funkce a řekněme nějaký slib do toho, než bude jasné, jestli bude politický mandát pro vládu, nebo ne, že se nebudou dít žádné změny na postech ve státních firmách či institucích, že to je to, co by vlastně sociální demokracie chtěla, aby případně hlasovala pro o důvěře?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Já si myslím, že takto jednoduché to není.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Přišlo mi to trošku jednoduché, ale proto se na to ptám.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Ne, ne, ne, takto jednoduché to není, ani nebude, ale cokoli vláda udělá ať už v dobrém nebo ve špatném, přirozeně bude ovlivňovat rozhodování sociální demokracie před tím datem, kdy se sejde Poslanecká sněmovna. Vláda dělá dobré kroky, jako je například zvýšení minimální mzdy, po kterém sociální demokracie 7 let volala, konečně se alespoň tedy o 500 korun minimální mzda zvýšila, ale pak dělá kroky, kterým absolutně nerozumíme, a to jsou velmi rychlé změny v Českých drahách, anebo dnešní krok ministra kultury.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy mi asi teď neřeknete, jak budete hlasovat příští týden, až se začne hlasovat na poslanecké schůzi o vyslovení důvěry Rusnokově vládě?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Já myslím, že se můžeme pobavit o tom kontextu, ve kterém sociální demokracie bude rozhodovat, ale ten návrh já chci nejprve předložit členům vedení strany, nejprve politického grémia a potom i na společném zasedání předsednictva strany a poslaneckého klubu, který se sejde v úterý. Jsem přesvědčen, že to bude návrh, který umožní sociální demokracii, aby prošla touto křižovatkou se ctí, aby respektovala zájmy svých voličů, aby hájila principy parlamentní demokracie a aby koneckonců také hledala prostor pro prosazení svého politického programu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy to, pane předsedo, popisujete, jako kdybyste mohl předložit nějaký jiný návrh než je buď ano, nebo ne. Tam jsou ještě nějaké další varianty?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Já myslím, že to není jenom o tom ano nebo ne, to je příliš černobílé vnímání celé situace.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jenom pardon, pořád se ještě bavíme o hlasování poslanců, kteří řeknou ano nebo ne větě vyslovujeme důvěru vládě Jiřího Rusnoka.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Ano, ale nikdy to nebude jenom ano nebo jenom ne z hlediska rozhodnutí sociální demokracie, prostě proto, že když se podíváme na Poslaneckou sněmovnu, tak já tam zatím nevidím ty hlasy, které by umožnily vládě, aby získala důvěru, i kdyby teoreticky podpořily všechny 3 poslanecké opoziční kluby, které dnes v Poslanecké sněmovně jsou, prostě proto, že buď platí, že je tam 101 hlasů pravice, a pak vláda Jiřího Rusnoka důvěru nezíská, anebo ten 101 hlas pravice neexistuje, pak má vláda Jiřího Rusnoka větší šanci, ale pak to ovšem znamená, že by pravicové strany konečně mohly souhlasit s naším návrhem na rozpuštění Poslanecké sněmovny a já chci jasně říci, že se nevzdáváme možnosti ještě teď na podzim rozpustit Poslaneckou sněmovnu i vzhledem k tomu, co se tam dnes odehrává, k tomu, jak jednotliví nezařazení poslanci různě mění své postoje, stanoviska a kteří chtějí podpořit jakoukoliv vládu, jenom aby nebyly volby, nyní zvyšují svoji cenu tím, že každý den říkají něco jiného. Tohle, myslím, není dobré politické prostředí a žádná vláda, která chce prosadit podstatné změny, tak v takovém politickém prostředí žádné změny neprosadí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
K tomu kontextu, jste vy tím, kdo přesvědčuje, protože mluvíte se svými spolustraníky, kdo své spolustraníky přesvědčuje o tom, že by se nemělo hlasovat pro důvěru vládě?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Já, řekněme, v té diskusi, kterou my vedeme v sociální demokracii a kterou jsem vymezil oním datem na 6. srpna, kdy jsem svolal předsednictvo strany, tak diskutujeme různé úhly pohledu a já v té diskusi zastávám spíše skeptický názor, nejenom, pokud jde o otázku legitimity vlády, ale také, pokud jde o to, co ta vláda vlastně může udělat bez toho, aby měla za sebou levicovou většinu v Poslanecké sněmovně. Ta tam prostě od roku 2010 není, protože je sociální demokracie v opozici, a proto nesestavila svoji vlastní vládu. Myslím si, že je tady trošku vyvolávána iluze, že vlastně najednou tím, že byla jmenována vláda Jiřího Rusnoka, tak se tam nějaká levicová většina v Poslanecké sněmovně postaví. To si myslím, že je iluze, kterou bychom šířit neměli. Já jsem pro realistický přístup k celé situaci a je potřeba i občanům vysvětlit, že skutečné změny může udělat až vláda, která vzejde z demokratických voleb, a my chceme, aby ty volby byly co nejdříve.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, tak jste tedy teď ve studiu se mnou vy, Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD. Říkáte, že je potřeba použít realistický přístup. Kdyby to bylo čistě jenom na vás, tak tu důvěru nedáte Rusnokově vládě?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Kdyby to bylo čistě jenom na mě a na mém rozhodnutí, tak je to krok, který bych vnímal jako silně problematický, dát vládě důvěru v situaci, kdy parlament byl postaven před hotovou věc, kdy nebyly žádné konzultace s parlamentními stranami, ani se sociální demokracií o tom, jak ta vláda bude složena, co vlastně bude jejím cílem, ale já nejsem jenom Bohuslav Sobotka, já reprezentuji sociálnědemokratickou stranu, nejsilnější parlamentní stranu v zemi, musím vnímat i ostatní aspekty celé situace a především platí, že my si nepřejeme návrat jako sociální demokraté pravicové koalice, která tady měla 3 roky na to, aby vládla zemi, skončila skandálem, odešla sama, zhroutila se vlastně dovnitř pod dojmem svých neúspěchů. A budeme hledat takovou cestu, a to bude naše rozhodnutí, abychom, pokud možno, zabránili návratu pravice, ale současně, abychom podpořili další fungování parlamentní demokracie v naší zemi. My si nepřejeme přechod k nějakému autoritativnímu prezidentskému systému, protože ten pokládáme za mnohem méně demokratický, než systém parlamentní demokracie, který se opírá o volby do Poslanecké sněmovny.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak ještě poslední otázka k tomu, co se vlastně bude dít příští týden, na začátku týdne, zejména na zasedání předsednictva a poslaneckého klubu ČSSD. Vy jste připraven akceptovat většinový názor, který by v sociální demokracii řekl pojďme dát důvěru Rusnokově vládě?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Já jsem připraven respektovat stanovisko, které přijde vedení sociální demokracie, ale jsem také připraven to stanovisko ovlivnit, moderovat a dát mu konečnou podobu, prostě proto, že ta otázka není zcela černobílá ano, nebo ne Rusnokova vláda. Je tady i problém změn ústavy, je tady problém předčasných voleb, je tady otázka možná i některých personálních problémů, které vidíme v Rusnokově vládě, prostě tohle všechno jsou otázky, které diskutujeme v těchto dnech, v těchto hodinách, a to rozhodnutí padne na vedení sociální demokracie. Já jsem přesvědčen, že nakonec najdeme shodu ve straně, že náš klub bude postupovat jednotně, protože tohle není poslední soutěska, kterou musíme projít na cestě k řádným volbám do Poslanecké sněmovny, k tomu rozhodnutí, ke kterému se musí dostat občané a musí občané dostat šanci ovlivnit podobu příští vlády. To, co teď zažíváme, jsou zákulisní hry, hraje se na půdě staré Poslanecké sněmovny a my bychom velmi rádi dali občanům možnost, aby se k tomu také vyjádřili ve volbách.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A ještě, abych si to úplně vyjasnil, váš statutární místopředseda Michal Hašek je tím, kdo případně, protože také mluví se spolustraníky, kdo případně prosazuje v sociální demokracii to, že by se důvěra Rusnokově vládě měla vyslovit?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Michal Hašek má tento názor, ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu dnes s předsedou České strany sociálně demokratické Bohuslavem Sobotkou. Vy jste, pane předsedo Sobotko, v dnešních hospodářských novinách řekl, že první místopředseda Strany práv občanů Zemanovci Martin Nejedlý je pravděpodobně nebo může být tím, kdo v Rusnokově vládě tahá za nitky. Jak jste na to přišel?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Tak je to věc, která člověka napadne, když se dozvíte, že právě dvojice politiků strany SPOZ pan Mynář a pan Nejedlý se schází se členy sociální demokracie a snaží se ovlivňovat vnitřní rozhodovací procesy v sociálnědemokratické straně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, co to znamená, že se snaží ovlivňovat? Vy jste to popsal v tom rozhovoru, jako, že se snaží vlamovat do toho vnitřního prostředí sociální demokracie. Co dělají?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Je to v zásadě vlamování, protože já nepokládám za úplně standardní, že představitelé jiné politické strany na levici určitě zčásti konkurenční politické strany se snaží ovlivňovat rozhodovací procesy ve straně jiné. To si myslím, že standardní není a nemělo by k tomu docházet.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Snaží se vašim spolustraníkům říkat, co by si měli myslet a jak by měli rozhodovat uvnitř strany?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Ano. Nepochybně z pohledu SPOZ takovýmto způsobem, čili řadu těchto informací mám. Pokud jde o rozhodnutí na Českých drahách. Samo o sobě bylo velmi rychlé, navíc bylo zřejmé, že ministr dopravy, který přišel do vedení resortu, tak z minulosti má nevyřízené účty s ředitelem Českých drah panem Žaludou, už jednou se ho pokoušel odvolat. My samozřejmě nemáme žádný důvod plakat nad tím, že pan Žaluda skončil ve své funkci, byl nominantem pravicových vlád, paradoxní je, že k onomu zadlužení Českých drah došlo během několika minulých let za pravicových vlád, ale ten způsob, k jakým došlo personální změně, je hodně divoký ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A jak do toho zapadá Martin Nejedlý?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
A nepochybně kolem toho je řada spekulací, které také slýchám o vazbách pane Nejedlého na ministra dopravy, na to, jakým způsobem vlastně byla sestavována vláda Jiřího Rusnoka, kdo všechno k tomu říkal svůj názor. Prostě to jsou věci, které s tím souvisí, a pan Nejedlý je součástí politiky, není to jenom podnikatel, ale je to první místopředseda SPOZ, čili buď se musí počítat s tím, že jeho politické aktivity budou takovýmto způsobem vnímány a měly by být podle mého názoru transparentní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Je to první místopředseda strany SPOZ, která v minulých sněmovních volbách nedosáhla na 5% hranici a která teda by možná asi neměla mít zastoupení ve vládě.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Já myslím, že to je paradoxem rozhodnutí pana prezidenta. Já myslím, že celá politická atmosféra je by byla mnohem klidnější, kdyby se pan prezident rozhodl jmenovat úřednickou vládu, ale kdyby to byla skutečně úřednická vláda. Tohle je vláda polopolitická, jsou tam lidé, kteří mají vazby na mimoparlamentní SPOZ, jsou tam lidé, kteří se za tu stranu chystají kandidovat v příštích volbách do Poslanecké sněmovny, to úplně není situace úřednické vlády a je to rozhodnutí sociální demokracie v tomto směru komplikovanější. Kdyby tam skutečně byli šedí úředníci, kteří nemají politické ambice, nebyly by takovéto dohady a nebyly by takovéto problémy, tak si myslím, že by ta vláda měla mnohem větší šanci na to, že získá důvěru v Poslanecké sněmovně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tam reakce, která přišla téměř vzápětí po otištění toho rozhovoru v Hospodářských novinách, kde jste o prvním místopředsedovi SPOZ mluvil, byla velice ostrá, protože Martin Nejedlý ve svém prohlášení říká, že podle toho, co ví, tak váš vliv ve vaší politické straně je téměř nulový, a dokonce použil i to, že veškerá vaše slova předá svému právnímu zástupci a bude uvažovat o trestním oznámení. Čím si vykládáte, že ta reakce je tak ostrá? A můžu jenom připomenout, že podobná reakce, stejně ostrá, dokonce velice osobní přišla od prezidentova kancléře Mynáře několik týdnů jaksi před těmito událostmi?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Já myslím, že ta ostrost ukazuje, že jsem ťal do živého.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ta vám potvrzuje to, co si myslíte nebo víte o zákulisí sestavování Rusnokovy vlády?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Nepochybně. Já myslím, že jsem tím rozhovorem v Hospodářských novinách skutečně ťal do živého, jinak by ty reakce byly mnohem klidnější a nebyly by takto emotivní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
O co se podle vašeho názoru, když jste mi popsal, jak z vašeho pohledu lidé z SPOZ jaksi něco činí uvnitř vaší politické strany, tak o co jim jde?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Já myslím, že nelze tyto aktivity přeceňovat. Sociální demokracie je velká demokratická strana a pravděpodobně aktivity tohoto typu budou spíše kontraproduktivní, ale nepochybně je to snaha ovlivnit fungování sociální demokracie a já jsem přesvědčen o tom, že sociální demokracie by měla projít touto politickou krizí jako strana, která bude schopna se rozhodovat samostatně, autonomně. My máme své členy, své voliče, těch voličů máme velké množství a oni očekávají, že sociální demokracie bude jednat na základě svého programu a nebude se nechávat ovlivňovat nějakými zákulisními tlaky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, dobře, ale vám jako předsedovi ČSSD to stálo za to, abyste o těchto tlacích promluvil veřejně, abyste je komentoval, abyste je vysvětloval. Kdyby to byla nějaká marginálie, že si někdo s někým někde u piva povídal a nijak to neovlivňuje ČSSD, tak byste to asi nedělal, pane předsedo.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Já myslím, že všichni víme, že sociální demokracie je před důležitým rozhodnutím, které se týká otázky podpory vládě Jiřího Rusnoka, a podle mého názoru je na místě, aby tady probíhala standardní jednání mezi premiérem, mezi sociální demokracií a mluvili jsme o těch otázkách, které jsou důležité, jako například programové prohlášení nebo chování jednotlivých členů vlády. Já si myslím, že podobné zákulisní tlaky ničemu dobrému nepomohou, a proto jsem je také zmínil, aby se možná trošku vyčistil vzduch.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
SPOZ je Strana práv občanů Zemanovci, jejich čestným předsedou je prezident republiky Miloš Zeman. Vnímáte to všechno, čeho se sociální demokracii dostává ze strany SPOZ a jejich předních politiků v podstatě jako vliv prezidenta, jako že to je něco, co v podstatě jaksi živí Miloš Zeman?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Já si myslím, že se to nedá zcela ztotožňovat prostě proto, že Miloš Zeman se podílel na vzniku této politické strany, ale ona do určité míry žije svým vlastním životem a přirozeně to, že Miloš Zeman byl zvolen prezidentem republiky, a to hlasy převážně levicových voličů a z velké části i díky hlasům sociálnědemokratické strany, která Miloše Zemana podpořila ve druhém kole, tak přirozeně zvedlo i vliv mimoparlamentní SPOZ a řada lidí možná v této mimoparlamentní straně má pocit, že mohou nějakým způsobem využít toho velkého úspěchu, kterého dosáhl Miloš Zeman v historicky první přímé volbě prezidenta republiky, ale to už je věcí Miloše Zemana, jakým způsobem se svým okolím a se svými podporovateli spolupracuje, do jaké míry oni hovoří sami za sebe nebo hovoří jeho ústy. Pro mě je důležitá přímá komunikace s prezidentem republiky bez nějakých prostředníků.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já ještě jednou, když se podívám do toho rozhovoru pro Hospodářské noviny, tak tam jste také mluvil o tom, že lidé v čele politických stran nemohou myslet jen na to, co bude za pár dní nebo za několik měsíců, ale také, co bude za rok nebo za dva. Tak, na co jste, pane předsedo, mysleli, když jste vyhlašovali nebo vyjadřovali podporu Miloši Zemanovi v prezidentské volbě?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Když jsme vyjadřovali podporu Miloši Zemanovi, tak to bylo v situaci, kdy proti němu stál Karel Schwarzenberg, představitel vládní koalice ODS a TOP 09, v té době ministr zahraničí vlády, vůči které se sociální demokracie 3 roky vymezovala jako opoziční strana a pro naše voliče to byl představitel nepřijatelné politiky, která je ponižovala, šikonovala, snižovala jejich sociální standardy i jejich reformami.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já tomu rozumím, tomuhle, pane předsedo.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
To rozhodnutí pro nás bylo velmi jednoduché. Podpořili jsme levicového kandidáta proti kandidátovi pravice.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já vím, ale teď se můžete podívat, o kolik, o 7 měsíců zpátky a tak se vás ptám bylo to rozhodnutí správné, když víte, a sám jste to popsal, že to rozhodnutí a potom zvolení Miloše Zemana do určité míry vytáhlo SPOZ výš a ta vám teď promiňte zatápí.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Já si nemyslím, že nám SPOZ zatápí. Možná spíš nám zatápí to, že v rámci sociální demokracie je určitá nejednota, a to si myslím, že žádné politické straně nepomáhá a musíme s tím něco velmi rychle udělat, jinak nás to poškodí v příštích volbách do Poslanecké sněmovny. Ale tehdy rozhodnutí podpořit Miloše Zemana ve druhém kole prezidentské volby bylo správné z hlediska možnosti a prostoru pro realizaci sociálnědemokratického programu, z hlediska zájmu voličů, které sociální demokracie reprezentuje, to je rozhodnutí, za kterým si stojím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy říkáte, že vám SPOZ nezatápí, to znamená, že cokoliv se mezi vámi děje, tak nemá ambici nebo nemá vůbec možnost sociální demokracii poškodit, řekněme rozštěpit, nemyslím na dvě strany, názorově prostě?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Já si to nemyslím. Nemyslím si, že sociální demokracii hrozí něco jako rozštěpení. Sociální demokracie má před sebou obrovský úkol, protože tady není žádná jiná alternativa vůči ODS a TOP 09 v příštích volbách do Poslanecké sněmovny. Sociální demokracie je silná konsolidovaná strana a musí nabídnout občanům možnost změny v celé řadě oblastí počínaje ekonomikou, konče oblastí sociální a zdravotní. Čili pro sociální demokracii je tady obrovský úkol a my tváří v tvář tomuto úkolu cítíme silnou odpovědnost a byť jsme strana demokratická a je logické, že tam probíhá vnitřní diskuse a já bych byl strašně smutný, kdyby ta diskuse nebyla, to by znamenalo, že ta strana je ideově mrtvá, nejsme ideově mrtvá strana. Diskutujeme o takto závažných rozhodnutích uvnitř se svými členy, s našimi sympatizanty a voliči, čili neznamená to, že by snižovalo naši schopnost připravit se na příští volby, uspět v příštích volbách. Co by mohlo snížit naši schopnost, by bylo, kdyby se v sociální demokracii vytvořila jakási dvě centra, kdyby byla snaha sociální demokracii ovlivňovat, nějakým způsobem manipulovat zvnějšku a možná právě proto jsem se v tom rozhovoru v Hospodářských novinách vyjádřil takto otevřeně, abych upozornil na rizika, která by nás v budoucnu mohla poškodit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jsou v sociální demokracii vytvořena dvě názorová centra?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Já jsem nemluvil o názorových centrech. Těch názorových center tam může být i víc.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jsou tam vytvořena dvě mocenská centra.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Jsou platformy. Ne v rámci sociální demokracie je jedno demokraticky zvolené vedení na sjezdu, to vedení zahrnuje řadu názorových proudů a myslím si, že to je v pořádku a když se podíváte do jakékoliv velké sociálnědemokratické strany v Evropě, tak to tak je, vždycky ve vedení je několik názorových proudů, je to tak i u nás a sociální demokracie je řízena z jednoho místa. Mohlo by tady vzniknout riziko, že bude snaha vytvořit nějaké pnutí, přesunout ty rozhodovací procesy někam mimo sociální demokracii, to bych vnímal jako riziko pro naši budoucí schopnost plnit roli strany, která musí dodržet své předvolební sliby tím, že sestaví vládu a že zajistí, aby ta vláda fungovala ve prospěch občanů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Předseda České strany sociálně demokratické Bohuslav Sobotka byl dnes hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Pane předsedo, díky za váš čas. Na shledanou.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Hezký večer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl také u mikrofonu Radiožurnálu. Přeji dobrý poslech.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio