Blonďatá krasavice a hrabě de Peyrac mě ve filmu nudili, tvrdí autorka slavné Angeliky

Kdo by neznal příběhy Angeliky, románovou sérii o dívce ze zchudlé provinční šlechty, která se jako 17letá provdá za hraběte de Peyrac. Angelika je dokonce tak populární, že má v Česku svůj fanklub a na internetu najdete několik stránek o jejím životě, románech i filmech natočených podle románu spisovatelky Anne Golonové.

Některé filmové postavy se nám připomínají i v běžném životě. Můžete třeba mít svaly jako Rambo nebo řvát jako Tarzan, případně jako strýc Pepin. Když se řekne „má linky jako Angelika“, dokonalý make-up blonďaté krasavice si vybavíte během vteřiny. Pokud jste ji ovšem viděli na plátně. Filmová Angelika má také svůj literární vzor, dívku, kterou vymyslela spisovatelka Anne Golonová.

Romány Anne Golonové byly vždy populární a měly velkou skupinu čtenářů, ale Angeliku proslavily na celém světě především filmové verze s Michele Mercierovou a Robertem Hosseinem. Nové díly se však stále točí. Jen ten poslední měl u nás premiéru v loňském roce.

Čtěte také

Versailles. Tady to všechno začalo

První román s postavou Angeliky napsala Anne Golonová na počátku 50. let minulého století. Žila tehdy ve Versailles, což mělo pro romány zásadní význam, neboť se jejich děj odehrává převážně za vlády Ludvíka IV.

„Tady to všechno začalo,“ ukazuje Nadine, dcera Anne Golonové, historickou budovu knihovny. Její matka sem chodila každý den, aby zjistila, jak se v 17. století žilo, jaké byly zvyky na královském dvoře. Z dobových materiálů se dozvěděla i o milostných pletkách a politických konspiracích skutečných postav, které změnila v románové.

Vzpomínáte? I tady se natáčel film o Angelice

Ve Versailles najdete stopy Angeliky na každém kroku, třeba schodiště, na kterém se odehrála důležité scéna a které vás dovede až na místo, kam sestoupil hrabě de Peyrac. Sama Anne Golonová měla ráda dlouhé procházky, během nichž si pro své romány vybírala místa, která se jí líbila.

Čtěte také

Hossein mě stál spoustu peněz

Ostatně Milan Kundera kdysi napsal, že umělecké formy románu jsou nepřevoditelné. A s tím spisovatelka naprosto souhlasí. I proto není spokojená s filmovými verzemi Angeliky.

Jan Šmíd navštívil spisovatelku Anne Golonovou. A nechal se s ní vyfotit

„Hodně mě ty filmy nudily. Myslím, že Robert Hossein výrazně změnil postavu Jeoffreye de Peyraca. Dokonce jsem se soudila, ale proces jsem prohrála. Hossein, ten mě stál spoustu peněz,“ popisuje Anne Golonová, dnes 93letá autorka, která všechno vymyslela a kterou svět, jak už to tak bývá, příliš nezná.

O Anne Golonové platí to, co o postavě scenáristy vtipně napsal spisovatel Charles Bukowski. Na pódiu stojí režisér a herci, kteří publiku a novinářům vyprávějí o filmu. A někde v koutě místnosti, aniž by si ho někdo všiml, sedí ten, který všechno vymyslel a napsal.

Čtěte také

autor: jšm
Spustit audio