Blázen do vaření Radek Malár
Hudební nástroj vyměnil za vařečku a noty za kulinářské recepty – Radek Malár od dětství toužil stát se muzikantem, po základní škole se ale rozhodl, že nepůjde na konzervatoř, ale zkusí kuchařinu. A proto se také zúčastnil Mezinárodního dne kuchařů v Lysé nad Labem, řeč tady nebyla jen o vaření, ale také o dětství.
„Na flétničku jsem začal hrát v hudební škole v sedmi letech, když mi bylo deset, otevřela se tam třída s violoncellem, kterou měla krásná mladá učitelka, a tak si myslím, že táta chtěl zapůsobit a hned mě tam přihlásil. Začal jsem se tady věnovat violoncellu a hrál jsem na něj do patnácti let.“
Violoncello jste tedy pak opustil a začal jste se věnovat jinému hudebnímu nástroji?
„Hudba je stále můj koníček, baví mě saxofon, hrál jsem i na klarinet.“
A jak dlouho se věnujete kuchařině?
„Od svých sedmnácti.“
Není vám líto, že jste opustil muziku?
„Když jsem byl mladší, tak mi to líto bylo a čím jsem starší, tím jsem radši, že se věnuji vaření.“
Vymýšlíte i vlastní recepty?
„Vymýšlím. Čím jsem ale starší, tím mám větší respekt k surovinám. Už to není tak bláznivé, jako když jsem byl mladší a myslel jsem si, že čím větší patlaninu vymyslím, tím to bude lepší. Teď se věnuji klasickým věcem, jako vařily naše babičky a používám kvalitní suroviny.“
Baví vás kuchařina více, než hudba?
„Je to tak. Jsem blázen do vaření.“
Zkoušel jste v restauraci vařit i romská jídla?
„Zkoušel a mělo to dobrý ohlas. Připravujeme teď zase tematický týden „letem světem“ k Mezinárodnímu dni kuchařů. Vybral jsem něco z ukrajinské kuchyně, budou tam pelmeně, nebo třeba americké kuchyně.“
Co na to říkají štamgasti?
„Štamgasty máme úplně úžasné. Podporují mě a dělají nám reklamu.“
Vyučil jste se kuchařem. Vaříte i doma?
„Ano, protože mám tři děti a manželku. Děti poznají, když vařím, i když moje manželka vaří úžasně. Doma vařím opravdu rád, dětem říkám, že mi nemůžou dělat ostudu, jsou děti šéfkuchaře a musí poznat, co jsou kapary, ančovičky a olivy. Když jsme na dovolené, tak chodíme na trh a kupujeme čerstvé mořské plody, pak si je připravujeme na grilu a užíváme si to.“
Kde berete inspiraci?
„Jezdím na soutěže, kulinářské kurzy, účastním se speciálních schůzek šéfkuchařů, kde si vyměňujeme recepty. Všechno je to pořád o vaření.“