Bitva o život dokumentů v kinech

13. červenec 2001

Na karlovarském filmovém festivalu měl premiéru český dokumentární snímek Bitva o život. Spolu s dalšími 22 filmy byl vybrán do letošní soutěže dokumentárních filmů. S režisérem Bitvy o život Romanem Vávrou a producentem Richardem Němcem si povídal Vladimír Kroc.

Bitva o život vznikala v Bystrém v Orlických horách. Jak se zrodil tenhle nápad?

RV: "My jsme shodou okolností v Orlických horách byli zrovna Víťa Janeček, Míra Janek a já někdy v roce 1999 a zjistili jsme, že se tam na 8. května sejdou tři armády - fašisté, Rudoarmějci a Američani a do toho čeští partyzáni a mydlej se tam. Oni tím slaví výročí a ten rok jsme navíc vstupovali do NATO a oni to chtěli oslavit, my jsme se přidali s tím filmem, ale posléze jsme zjistili, že se tam nejenom v květnu dějí tyhle šílenosti ale že oni svým způsobem paří celý rok, a tak jsme se tam vraceli a natočili jsme tak rok 2000 v Bystrém."

RN: "Já bych řekl, že ti lidé žijí velmi specificky - hodně bohatě společensky žijí, tak jak my si v městech vůbec neumíme představit. Nás to fascinovalo tou autenticitou, která už se vidí málokde."

RV: "To místo je sociologicky zajímavé v tom, že je tam velká nezaměstnanost. Odumírají tam fabričky, které byly vysloveně znakem toho kraje. Bylo tam rozvinuté tkalcovstí a v průběhu komunismu chřadlo, chřadlo a se začátkem kapitalismu úplně uchřadlo. Ti lidé tím samozřejmě trpí, ale našli v sobě chuť se radovat navzdory tomu, že žijí na periferii zájmu mediálního i topografickýho. Lidé se mohou vykašlat na nějaké mediální a politické šachy, dokážou se na ty věci dívat z nadhledu. Pro mě to byla ohromná vzpruha, že lidé začínají žít autonomně."

Když Roman Vávra mluvil o tom zájmu-nezájmu, jaký byl zájem o film v distribuci, protože je to neobvyklé, že dokument je do normální distribuční sítě.

RN: "Je to neobvyklé. Za posledních deset let je to první dokument, který ve větším měřítku prorazil Ten film vidělo zhruba 5 tisíc lidí. Oproti hraným filmům je to málo. Už to, že se podařilo dostat dokument zpátky do kin a po tom filmu následovaly Plastic People nebo Vojnárův film, v říjnu bude premiéra Nachových plachet od Míry Janka. Myslím, že se tím trochu prolomila bariéra. "

autoři: vlk , ark
Spustit audio