Bibliobus, pojízdná knihovna

6. říjen 2004
Vaše téma

Knihovnu nemusíme vždy jen navštěvovat v kamenné budově. Knihy si v určitých případech můžeme půjčit třeba v bibliobuse, tedy v autobuse, který je přestavěný na knihovnu a v pravidelném čase zajíždí tam, kde obyvatelé knihovnu postrádají. Teď je to například také v pražské čtvrti Karlín. Bibliobus tam začal zajíždět už před rokem, aby nahradil stálou knihovnu, kterou vzala velká voda.

Přijeli jsme do Peckovy ulice na Karlínské náměstí. Pan řidič nám autobus popsal.

Řidič: Je to klasický autobus, sedačky jsou vyndané, zbyly tři, pro řidiče a dva spolucestující, zbytek je vyplněn knihami a prostorem pro knihovníka, pracovním stolem, umyvadlem, skříní. Za skleněnou přepážkou se vydávají knihy.

Ředitelky Obvodní knihovny na Praze 10 jsme se zeptali, kolik knih tady v autobuse je.

Vaňková: Vejdou se sem 3 tisíce knih, jsou pro dospělé i děti. Fond sestavujeme tak, aby odpovídal hlavně starším čtenářům a dětem. Bibliobus zajíždí do krajových lokalit Prahy nebo do míst, kde v tuto dobu nemůže být stálá knihovna, to je právě případ Karlína. Lidé v produktivním věku, dospívající mládež si dojedou pro knížky třeba do centra. My se snažíme pokrýt takové služby, které chybí malým čtenářům a starším lidem.

Co musí člověk po vstupu do autobusu udělat?

Vaňková: Prohlédne si třeba bibliobus, knížky, popovídá s knihovníkem. Pokud si chce vypůjčit knížku děcko, vyplní s rodiči přihlášku a půjčování knih a dokumentů je do 15 roků zdarma. Čtenář od 15 let platí 40 korun registrační poplatek na rok.

Čtenář: Knihovna je slušně vybavená, s ohledem na to, že jde o autobus.

Jaké knihy tady jsou?

Čtenář: Hodně je tady moderní literatura a próza, odborné publikace, knihy z antiky, opravdu široký záběr. Určitě si tady vyberu.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu