Bez kapra, ale s půstem i salátem. Rusové oslavili Vánoce podle juliánského kalendáře

Pravoslavní křesťané slavili Vánoce. Tedy ti, kteří se přidržují starého, juliánského kalendáře – například Rusové. Tamní Vánoce jsou ale trochu jiné než ty naše. Liší se i skladba vánočních pokrmů na svátečním stole. Třeba kapra byste čekali marně, což ale neznamená, že ruské Vánoce nemají atmosféru.

U jednoho dětského kluziště na Puškinově náměstí potkávám rodinu Michajlovových – pana Nikolaje, jeho ženu Alinu, dceru Irinu a vnučku Natálii. „Dnes jsme se chtěli projít a pobavit se v centru Moskvy. Byli jsme v divadle na dětském představení, potom pojedeme slavit Vánoce domů, kde nás čeká salát, který připravil tady náš dědeček,“ popisuje Alina.

  • Jak vypadají pravoslavné Vánoce v Rusku? Jsou trochu jiné než ty naše, například kapra byste na stole nenašli, ale rozhodně mají atmosféru.
    " style="">
    Jak vypadají pravoslavné Vánoce v Rusku? Jsou trochu jiné než ty naše, například kapra byste na stole nenašli, ale rozhodně mají atmosféru.
    " style="">
    Jak vypadají pravoslavné Vánoce v Rusku? Jsou trochu jiné než ty naše, například kapra byste na stole nenašli, ale rozhodně mají atmosféru.
0:00
/
3:22

Ke všem ruským svátkům patří domácí salát Olivier se zajímavou historií. Nejslavnější ruský a posléze sovětský salát vymyslel francouzský kuchař Lucien Olivier, který si ve druhé polovině 19. století otevřel v Moskvě restauraci Ermitáž. Do mísy vložil vše, co měl právě po ruce, a tak se zrodila znamenitá pochoutka.

Vánoční hostině by měl předcházet půst

Podle původního receptu má obsahovat na drobné kousky nakrájené pečené maso, brambory, mrkev, okurky a vajíčka. Rusové to všechno obyčejně ještě promísí s velkým množstvím provensálské majonézy. A kombinují různé ingredience. Pečené maso může nahradit vařený salám, majonézu smetana a syrové okurky nakládané a solené.

Čtěte také

Salát Olivier byl na svátečním stole samozřejmě také u Michajlovů. „Salát Olivier a také náš vlastní recept. Jsou v něm nakrájená kuřecí srdíčka, obsahuje majonézu, houby, cibuli a hrášek,“ vysvětlují.

Vánoční hostině by měl teoreticky předcházet půst. Proto se Štědrému dnu říká сочелник, podle šťávy ze semínek, zrnek pšenice, rýže nebo také podle čočkové kaše.

Sočivo – podivná hmota, která chutná výtečně

Je v tom trochu zmatek, a tak tradiční postní pokrm sočivo popisuje kuchařka Ljudmila Žvějkinová: „Sočivo se připravuje z ječmene nebo pšenice. Obiloviny se musely jemně podrtit, aby se zrnka nerozpadla, ale zbavila se otrub. Potom se obilí namočilo do vody, nechalo odstát a okolo pěti hodin vařilo. Na kilo pšenice tři litry vody.“

I takhle vypadají pravoslavné Vánoce v Rusku

Sama o sobě by ale tato zvláštní a nevábně vyhlížející hmota nebyla moc chutná. „Podle tradice se přidává med nebo sirup, ořechy a mák, který se musí předem namočit do vody,“ osvětluje Ljudmila Žvějkinová a dodává: „ Med zahřejeme. Přidávám ještě drcené a třené ořechy, které pustí olej, jsou jemnější a sočivu dodají specifickou chuť.“

Sočivo jsem ochutnal a musím uznat, že je výtečné. Teď ale nastává nejvyšší čas rozloučit se s rodinou Michajlovových, protože ti mají nabitý vánoční program. A hlavně se těší ke svátečnímu stolu.

autor: mdo