Bělobrádek: „Jurečkova kauza byla poslední kapka.“ KDU-ČSL svolává mimořádnou celostátní konferenci

26. leden 2024

Přesun volebního sjezdu z podzimu na bližší termín – to bude hlavní bod dnešního jednání širšího vedení KDU-ČSL. Důvodem je kritika předsedy strany Mariana Jurečky v souvislosti s vánočním večírkem v době střelby na filozofické fakultě. „Obě varianty mají svoje výhody. Já jsem spíš pro pozdější termín. Hodně lidí se bude rozhodovat podle toho, s čím na celostátní konferenci předseda přijde,“ přibližuje Pavel Bělobrádek, náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje.

Jak vnímáte současné vedení strany a kauzu kolem předsedy Mariana Jurečky?

Čtěte také

Celá kauza není podle mě ani tak závažná, co se týká vnitřního chodu strany, ale byla to poslední kapka tím, jak k tomu bylo přistoupeno. Nešlo o ten vlastní akt, ale o komunikaci a následné postoje – vůči straně i vůči veřejnosti.

Byla to poslední kapka, která spíše souvisí s dlouhodobou situací jak ve straně, tak v tom, jak jsme prezentováni navenek, a hlavně jaké máme dlouhodobé preference. Nejde o nějaké výkyvy, je potřeba sledovat dlouhodobý trend, a ten není dobrý.

Bude dnes širší vedení strany řešit i setrvání Mariana Jurečky na pozici předsedy strany, popřípadě ve funkci ministra práce a sociálních věcí?

Jsem přesvědčen, že ano, že celá debata bude trochu širší, protože je to skutečně velký problém. A co se týká kontroverzí, které byly logicky kolem toho večírku, to je skutečně spíš ta pověstná poslední kapka než vlastní důvod, proč se svolává mimořádná celostátní konference.

Těch skoro 80 lidí se bude určitě bavit o širších souvislostech, totiž: jestli nám lidé rozumí, jakou politiku děláme, jestli nám důvěřují, jestli se s námi ztotožňují, jestli zastupujeme jejich zájmy, protože to s těmi preferencemi úzce souvisí.

Říkal jste, že vám ani tak nevadil ten večírek samotný, jako ta komunikace Mariana Jurečky kolem něj. Můžete to prosím upřesnit?

Myslím, že jsme všichni viděli, že se do té situace, když ji vysvětloval, trošku zamotal. Samozřejmě není vždycky úplně důležité, co se stane, ale důležité je, co mediálně vyzní pro preference a pro důvěru občanů. Pokud nepřistoupíte správně k té situaci – každý může udělat chybu, já jsem jich taky udělal mnoho – tak v tomto směru je potom důležitější, jak to prezentujete, jak k tomu přistoupíte a jakou osobní zodpovědnost z toho vyvodíte.

Co by bylo podle Pavla Bělobrádka potřeba, aby se trend zlepšil? A jakého kandidáta by podpořil na post předsedy KDU-ČSL? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související