Až třetina restaurací zvažuje ukončení provozu. Jak se popasují s dalším omezením provozní doby?

Ve čtvrtek začíná platit přísnější omezení provozní doby restaurací. Ty se přitom s dopady pandemie koronaviru potýkají už půl roku. Podobně jsou na tom taky hotely – hlavně ty ve velkých městech.

Loni touto dobou byly pokoje hotelu Casa Marcello v centru Prahy plné z 90 procent. Teď se hotel stará o jediného hosta, i když ceny za ubytování snížil na polovinu. Turismus se totiž kvůli koronakrizi téměř zastavil. A lepší vyhlídky hotel nemá ani na podzim.

„V podstatě i září bylo pěkně rozběhnuté, ale potom, co bylo centrum Prahy označeno za červenou zónu, jsem obdrželi storna na víc než 60 procent rezervací,“ říká ředitelka hotelu Vendula Gajová.

Stejné problémy mají i další hotely v Praze. Podle Asociace hotelů a restaurací alespoň o dočasném uzavření uvažuje necelá polovina z nich.

Čtěte také

„Situace se samozřejmě liší regionálně, protože například ve velkých městech jsou na tom hotely momentálně hodně špatně. Není kongresová turistika, firmy nepořádají žádné akce, nejezdí k nám žádní turisté,“ říká prezident asociace Václav Stárek

A podobně jsou na tom i restaurace, bary nebo hospody. O úplném uzavření přemýšlí podle průzkumu společnosti Storyous a Asociace malých a středních podniků a živnostníků každý třetí. 80 procent majitelů má vážné obavy o svůj byznys. Třeba i kvůli tomu, že v průměru jejich tržby klesly o 60 procent a gastronomické provozy tak často jedou na provozní nulu.

autoři: Barbora Kladivová , vla
Spustit audio

Související