Anonymní dopis Jiřího Kejvala neodradil. „Kandidovat na člena MOV budu později,“ říká

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval odložil svou kandidaturu na člena Mezinárodního olympijského výboru. Důvodem je anonymní dopis týkající se české aféry s financováním českého sportu a policejního vyšetřování Miroslava Pelty. „Pro mě to byla tak nekomfortní situace, že jsem řekl: Nechme to být, posuneme to na další zasedání MOV, do té doby to vyřešíme a zvolíte mne,“ říká Jiří Kejval.

Světový sport podle něj v současné době čelí celé řadě afér a senzitivita z hlediska další možných problémů je obrovská. „MOV aféru u nás sledoval, průběžně jsme informovali,“ vysvětluje s tím, že v kauze jsou poškozenou stranou. „O to více je překvapilo, že přijde dopis, a ten hovoří úplně o něčem jiném,“ dodává.


Nechci mezi sportovní elitu vstupovat jako někdo, kdo má nějaký jakoby cejch. Jiří Kejval

Přiznává, že ho překvapilo, že takový dopis způsobí rozruch, den předtím ale byla nepříjemná tisková konference, kdy předseda MOV musel čelit celé řadě otázek ohledně afér. „Situace mezi lidmi, kteří mají na starosti média, byla nervózní. Já jsem to vycítil, a tak jsem se takhle rozhodl,“ popisuje s tím, že vytrvávat a na něco tlačit mu přišlo nedůstojné.

On sám nemá tušení, kdo dopis napsal, ani po tom nepátrá, připouští ale, že šlo pravděpodobně o člověka s velkým vhledem nejenom do aktuální kauzy, ale obecně do stavu sportovního prostředí za poslední léta. „Jsem přesvědčený, že to byl někdo odsud,“ podotýká.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio