Anna Šabatová, adeptka na ombudsmanku

Kdo se stane novým českým ombudsmanem? Už brzy o tom budou muset rozhodnout poslanci. Vybírat budou ze 4 kandidátů. 2 jim navrhne Senát a 2 prezident. Úřad ombudsmana vedl téměř 10 let Otakar Motejl. Zemřel letos v květnu a od té doby se spekuluje, kdo usedne na jeho místo. V poslední době se nejvíce mluví o ženě, která byla 6 let Motejlovou zástupkyní. Jaké vlastnosti musí mít ombudsman? A jak těžké je rozhodování, zda se o takový post ucházet? Budeme se ptát. Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je bývalá zástupkyně ombudsmana, současná adeptka na ombudsmanku Anna Šabatová. Dobrý den.

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
Dobrý den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Paní Šabatová, máte raději Prahu nebo Brno?

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
To jste mě zaskočila. Mám ráda i Prahu i Brno. V Praze žiju, mám tady manžela a děti, vnoučata a Brno je město mého dětství, mládí a pak jsem se tam nesmírně ráda vrátila, když jsem tam pracovala jako zástupkyně doktora Motejla.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ano. Jak moc v tom vašem rozhodování teď hraje roli to, že byste se musela znovu přestěhovat do Brna. Není to třeba handicap?

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
Než jsem se rozhodla, že přijmu tuto výzvu a že se pokusím kandidovat na ombudsmanku, tak bylo vlastně velké rodinné zvažování, protože já jsem už nechtěla žít dalších 6 let vzdálena od manžela, především tedy od manžela, protože děti mají samostatné domácnosti, ale nakonec jsme se rozhodli, že pokud by to vyšlo, tak že bysme šli do Brna oba.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Petr Uhl je váš manžel. To jenom připomínám, i když většina posluchačů to určitě ví. Takže on vás v tom podpořil, říkal vám, jo, běž do toho.

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
No, já jsem mu hlavně řekla, že bez něj bych do Brna se už nepřestěhovala znovu, takže pokud chce zůstat v Praze, tak já zůstanu taky v Praze a to bylo hodně, hodně pro něj silný, takže potom nakonec řekl, že když tak to zkusíme.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Kdo vás vůbec oslovil s tou nabídkou, aby jste kandidovala na ombudsmanku?

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
Víte, mě se začali hnedka ptát jako spousta lidí a hlavně přátelé samozřejmě nebo lidi, které nějak znáte, ale co mě vedlo, abych o tom vážně přemýšlela, byla situace, kdy v rozmezí 4 dnů se mě 4 senátoři při náhodném nebo respektive nebylo to tak náhodné setkání, bylo to na pohřbu jednak naší přítelkyně a jednak potom doktora Motejla, zeptali, jestli o tom neuvažuji.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Kteří 4 senátoři?

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
Byl to Petr Pitthart, Jirka Dienstbier, Saša Vondra, ten se zeptal teda mého muže, abych byla přesná a pak zavolal Karel Schwarzenberg, a to jsou vlastně, já myslím, že se každý ptal opravdu jako kdyby za sebe, byli to jen takové letmé dotazy. Řekla jsem si, když se tě 4 lidi ptají takhle, kteří vlastně mají možnost o tom nějakým způsobem i spolurozhodovat, tak byl to ten moment, kdy jsem o tom začala opravdu vážně přemýšlet.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Jaká je vůbec motivace pro člověka, který na tom úřadě byl tak dlouho, se tam vrátit? Co tam ještě chcete dokázat?

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
No, je to tak, že nikdy nevstoupíte do téže řeky.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak to myslím.

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
To samozřejmě platí. Na druhou stranu já opravu tu instituci samozřejmě znám dobře, znám ji zevnitř, ale je tam 3,5 roku odstup, jistě jsou tam někteří noví lidé. Určitě je něco jiného být zástupcem veřejného ochránce práv a něco jiného být ochráncem, to jsem si vždycky uvědomovala. Prostě nesete za tu instituci plnou odpovědnost se vším všudy, takže moje ambice je být aspoň tak dobrým ombudsmanem jako byl doktor Motejl.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Anna Šabatová, bývalá zástupkyně ombudsmana, která má teď šanci celý úřad vést, je naším hostem v Radiožurnálu. dvacetminut@rozhlas.cz to je náš mail. Čekáme i dnes na vaše otázky. No a pochopitelně nám můžete psát také na naši facebookovou stránku. Ta zní www.facebook.com/dvacetminut, psáno slovy. Vy jste byla v tom úřadu 6 let. Řekněte, na co jste nejvíc hrdá za tu dobu? Co se vám nejvíc povedlo?

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
Nejvíc jsem byla hrdá na to, že velká část našich spolupracovníků pracovala s nasazením a prostě ráda, měla tu práci ráda a vždycky hledala řešení a jestli lze nějakým způsobem zasáhnout ve prospěch, ve prospěch stěžovatelů, kteří se na nás obraceli. Samozřejmě je třeba si uvědomit, že to není vždy možné a že také ne vždy ten člověk, který se obrací má pravdu. Ale co bylo velmi důležité, že i ti, kteří odcházeli vlastně neuspokojeni v tom smyslu, že nebylo, buď to bylo mimo působnost nebo třeba opravdu v tom sporu neměli pravdu a právo bylo na jiné straně, takže s nimi bylo slušně zacházeno a pokud to bylo možno, tak byli nasměrováni třeba jinam, že rada může přijít odněkud jinud nebo pomoc. Takže ta instituce byla velmi přátelská a vlídná nebo je, doufám, do dneška velmi přátelská a vlídná a potom celá řada konkrétních úspěchů třeba to, že dneska nejsou ve výchovných ústavech kamery a řekla bych, že se i významně změnil režim v některých záležitostech, tak to si myslím, že je otázka veřejného ochránce práv. Myslím si, že jsem také hrdá na to, že jsem ovlivnila takovou tu oblast sociálně právní ochrany k většímu respektu k právům dětí i jejich rodičů, tedy k právu na rodinný život. Určitě tam bylo i mnoho takových drobných věcí, protože když se nám podaří opravdu taková jako i jednotlivce nějakým způsobem mu pomoct, tak to je, je z toho prostě dobrý pocit. Z toho tam vlastně žijete.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Jak se zpětně díváte na takzvanou Kuřimskou aféru, ve které jste sehrála určitou roli. Já jenom připomenu, oč jde. Jde o případ sester Mauerových a Barbory Škrlové, které už byly odsouzeny za týrání 2 chlapců. Hned po vypuknutí té aféry vy jste vypověděla, že se už v říjnu roku 2006 na vás obrátila Kateřina Mauerová, která potřebovala pomoci své sestře s adopcí fiktivní Aničky. Potom vás za to kritizoval Fond ohrožených dětí, ale také třeba ministerstvo práce a sociálních věcí, že jste ten případ neoznámila sociálním pracovníkům. Takže zpětně. Považujete třeba to dnes za chybu?

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
Nepovažuji. Vysvětlím vám proč. Já jsem se stala obětí sofistikovaného podvodu a obětí obdobného podvodu se stala celá řada dalších profesionálů. Ten systém je celý nastaven tak, že není nastaven na to, že někdo vymyslí takovou jako zvláštnost až zrůdnost, jakože vám předestře jako dítě, které nemá doklady a potřebuje chodit do školy a potřebuje vlastně legalizovat svůj pobyt a je to někdo úplně jiný. To je něco, s čím vy nemůžete dost dobře počítat a já, když se na mě obrátily, tak jsem je vedla k tomu, že musí, musí legalizovat svůj pobyt, svojí existenci, tedy toho dítěte, protože já jsem samozřejmě žila až do posledního okamžiku v domnění, že to je dítě a chci připomenout, že obětí téhož podvodu se stalo mnoho jiných profesionálů a také ve Švédsku několik měsíců, že to dítě bylo v zařízení a bylo považováno za třináctiletého chlapce nebo ta osoba.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže nemáte pocit, že jste porušila zákon? Tak jak vám to bylo předhazováno?

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
Ne, v žádném případě jsem neporušila zákon, protože ombudsman má přísnou mlčenlivost právě na jaksi na své, na ty lidi, kteří se na něj obrátí a pokud on zveřejňuje kauzy, tak vždycky, vždycky se souhlasem těch lidí, anebo je nezveřejňuje a on má teda určitý typ mlčenlivost i vůči institucím. Tam je to trošku složitější. Tam pokud ty instituce jaksi nedojdou k nápravě, tak on má možnost ty kauzy medializovat, takže ten výklad, tam se střetly dva výklady zákonů a já tvrdím, že ten zákon veřejného ochránce práv měl přednost před tím zákonem o sociálněprávní ochraně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To znamená, že byste postupovala dneska stejně?

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
No, já doufám, že se mi takováhle věc nestane, ale když se na mě někdo obrátí s důvěrou, že řeší nějakou situaci a já mu pomáhám legalizovat prostě situaci, která je v neprospěch toho dítěte, to dítě nechodilo do školy, takže rozumíte a chci, aby prostě šli oni na úřady, aby se obrátili na soud. Dyť pak je navštívila sociální pracovnice a všechno to tam jako proběhlo podle normálních regulí a podle práva, takže s tím, že to teda bylo celý podvod, rozumíte. Dyť já jsem od nich nechtěla nic jiného, aby se právě oni vůči těm institucím ale sami prostě přihlásili a tu svou situaci řešili.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To říká kandidátka na ombudsmanku Anna Šabatová ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Má vůbec Úřad ombudsmana nějaký význam? Nejde o zbytečně drahou instituci bez pravomocí? Budeme se ptát. Pokud bychom si vzpomněli hned na začátek, když se ten úřad zakládal, tak on byl k němu docela nedůvěřivý Václav Klaus, ale také samotný Otakar Motejl. Vzpomínáte si na to, že ani on nebyl úplně nadšen.

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
Asi ano. Já myslím, že to trochu plyne z toho, že doktor Motejl je celoživotní právník a v jistém smyslu se dá říct právník klasický staré školy a prostě většinu jeho profesního života tato instituce neexistovala a je třeba říct, že tak jako zdomácňovala i v západní Evropě až v 70. a 80. letech. Třeba v těch 50. letech to byla ještě velmi, velmi atypická instituce, která byla jenom na Novém Zélandě a hlavně teda ve Skandinávii, odkud ona pochází.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Teď už ten úřad se těší poměrně velké důvěře třeba občanů tady u nás v České republice. V této souvislosti jedna otázka od Ivany Krátké, která se ptá právě na mailu dvacetminut@rozhlas.cz. Není problém toho úřadu, Úřadu ombudsmana myšleno, že nemůže při těch kauzách, které řeší, vymáhat nápravu, ale jenom upozorňovat, že někde je problém?

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
On může vymáhat nápravu. On akorát nemůže rozhodnout. On nemůže ten orgán rozhodnout, ale v tom dialogu, který nastane, po tom šetření, po tom zjištění třeba těch, těch nějakých problémů, tak on samozřejmě vymáhá tu nápravu, ale chce, aby ji ten úřad provedl sám a pokud ji náhodou nechce provést, tak se může ještě obrátit nad jeho nadřízený orgán, anebo medializovat tu situaci. Takže je to měkký nástroj, on nemůže rozhodnout za ten orgán, a to si myslím, že je správně, a to je právě typické pro ty ombudsmanské instituce, a proto, proto by měl být ombudsman autoritou a není úplně náhodné a nemůže to být každý schopný člověk, měl by to být už někdo, kdo je do určité míry už známý a komu lidé do určité míry důvěřují.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Karel z Brna. V čem se Úřad ombudsmana překrývá s Nejvyšším kontrolním úřadem? Není to podobná instituce s tím rozdílem, že ombudsman má méně pravomocí?

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
Určitě ne, protože Nejvyšší kontrolní úřad se zabývá v podstatě jediným aspektem, a to kontroluje, kontroluje, jak se nakládá s financemi, hospodaření, s rozpočtovými prostředky, a to je úplně jiná záležitost. Zatímco ombudsman, to se vůbec ani trošku nepřekrývá. Ombudsman se v podstatě zabývá stížnostmi občanů na veřejnou správu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Máte čas a příležitost sledovat, jak si v tom úřadu vede teď paní Jitka Seitlová, která vlastně po úmrtí pana doktora Motejla je zastupující ombudsmanka?

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
To dost dobře nejde. Z mediálních výstupů jsem zaznamenala jeden vůči ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Nevzpomenu si. Ano, psychiatrická léčebna, ano.

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
Psychiatrická léčebna Šternberk, kde upozornila určitě na něco, co by nemělo být, tedy na to, že ti lidé staří jsou tam nedůstojně oblečeni a pravděpodobně ještě jiné věci.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Já se ptám záměrně, protože ono i o paní Seitlové se mluví v té souvislosti, že by mohla být ombudsmankou. Je to silná soupeřka pro vás?

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
Tak těžko posoudit. Těžko posoudit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Kdo je těžší soupeř? Paní Seitlová nebo Václav Krása, o kterém se také hovoří v této souvislosti?

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
Já bych nerada, víte to, ono to vlastně moc dobře nejde, když vás někdo nahradí ve funkci, de facto opravdu nahradí, abyste posuzovali jeho práci a pana Krásu znám jako vlastně už hodně dlouho, asi 20 let a sleduji s určitým obdivem jeho působení ve vztahu k lidem s nějakým postižením. Já myslím, že na tom poli vykonal velký kus práce, ale trošku bych se bála toho, že to je jenom jedna cílová skupina a že se bude setkávat s nejrůznějšími věcmi a on se nebude setkávat jenom s porušováním základních lidských práv, na které je nejvíce asi zaměřen a na situaci lidí s postižením, ale opravdu s nejrůznějšími skupinami, s nejrůznějšími oblastmi.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tečka.

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
Tečka.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Máte podporu v Senátu? Myslíte, protože tam samozřejmě to bude velmi důležité, jak jsem říkala hned v úvodu. 2 jména navrhne Senát, 2 pan prezident. Vy půjdete asi od Senátu do Poslanecké sněmovny. Cítíte tam podporu? Říkala jste 4 senátoři napříč spektrem se o vás zajímali.

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
Cítím dost velkou podporu z několika klubů. Největší asi problém je, že myslím si, že z ODS mě budou volit pouze jednotlivci.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Já bych tady v této souvislosti odcitovala výrok šéfa senátorského klubu ODS Tomáše Julínka, který řekl, že vaše jméno vnímá problematické. A teď budu citovat doslova Julínkova slova: "Když to vezmu věcně, ne politicky, tak jsem řešil několik věcí v době, kdy v kanceláři ombudsmana působila a její práce a vystupování mě nepřesvědčily. Je pro mě taky představitelkou doby minulé. I když to byla disidentka, pro mě jsou to lidi, kteří tady založili komunismus." Uráží vás tato slova?

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
Tam jsou 2 věci. Jednak on říká, že řešil něco, tak ne. On nic neřešil pan ministr. On byl jako, jeho ministerstvo bylo předmětem šetření veřejného ochránce práv, a to jistě možná mu nebylo příjemné, ale tak to prostě bylo a druhá věc je, že to co řekl o mé minulosti je nepravda, absolutní nepravda a já čekám, že pan senátor se omluví.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Budete ho jinak žalovat, když by se neomluvil?

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
Nebudu ho žalovat, protože nejsem sudič a nikdy jsem se v životě nesoudila, ale budu si o něm myslet něco opravdu velmi nepěkného.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Myslíte si, že když se bude volit potom ve sněmovně, že se bude volit stranicky nebo si opravdu spoléháte na to, že budou mít poslanci volnou ruku?

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
Myslím, jestli se ještě něco nezmění, což se může, že spíš u těchto institucí se nevolí tak úplně stranicky.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Na to spoléháte?

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
Na to spoléhám, protože já vlastně nepatřím k žádné straně. Já jsem nikdy v žádné straně nebyla, ale tak.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale za jednu stranu jste kandidovala. To bylo v roce 2008, když jste kandidovala do Senátu za Stranu zelených, tehdy ta kandidatura nebyla úplně úspěšná. Vás už vstup do politiky neláká?

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
Já teda ještě to vysvětlím. Ano, já mám, jako jsem kandidovala za zelený a mám tam spoustu přátel do dneška a mám taky blízké vazby na sociální demokracii, přátelské především a stýkám se se sociálními demokraty a já se jako stýkám teda samozřejmě s lidmi i jiných názorů včetně lidí, kteří volí třeba ODS, ale teď se teda vyjádřím k tomu, jestli mě láká politika? Je to zajímavé a rozhodně neříkám, že nebudu třeba někdy kandidovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A dostala jste třeba od toho roku 2008, když jste to zkoušela do Senátu. Od té doby přišla ještě nějaká nabídka?

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
Nepřišla.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Nepřišla. A když si myslíte, že by mohla přijít, tak počítáte s tím, že právě třeba od sociálních demokratů? Když zelení jsou lehce mimo hru, aniž bych se jich jakkoliv chtěla dotknout?

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
Já jako já teďka jako opravdu bych chtěla něco úplně jiného než se zabývat politikou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A když jsme u těch zelených, protože přece jenom, vy jste za ně kandidovala. Jakým způsobem jste brala to, že se vlastně nedostali do sněmovny, ale co víc, že získali pouhá ani ne 2,5 procenta hlasů? To byl velký debakl teď při těch volbách do Poslanecké sněmovny.

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
Mě to mrzelo a myslím si, že je škoda, že zelení nebudou v Poslanecké sněmovně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Vy jste člověk, který je třeba do dneška podporuje, popřípadě volí?

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
Považujete to za dobrý se ptát, koho jsem volila?

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Nemusíte odpovídat. Samozřejmě to je věc každého z vás, ale podporujete tu stranu stále?

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
Já tam mám spoustu přátel a já bych opravdu jako, nepovažuju za úplně vhodné říkat, koho jsem volila.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Jakým způsobem na vás působí jako na člověka, který se samozřejmě zabývá do určité míry i politikou ty nové strany, které se dostaly teď do Poslanecké sněmovny?

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
To jsou pěkné otázky, když tito lidé mě budou volit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Budou vás volit, ano.

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
To je pro mě obtížné. Pro mě jsou do určité míry jako kdyby neprůhledné především Věci veřejné, protože o nich nic nevím a v tomto smyslu opravdu můžu čekat cokoliv.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Třeba, že vás budou volit?

Anna ŠABATOVÁ, kandidátka na ombudsmana:
Ano, anebo nebudou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak to říká Anna Šabatová, která byla hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Moc děkuji. Na shledanou. Vás za chvilku na Radiožurnálu čekají jednak informace z fotbalu a potom další zprávy. Helena Šulcová vám přeje hezký zbytek večera.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnou v Rádiu na přání.

Pokud se chcete hosta Dvaceti minut Radiožurnálu na cokoli zeptat, dotaz můžete zaslat e-mailem. Na otázky napsané do diskusního fóra bohužel hosté nemohou reagovat.

autor: heš
Spustit audio