Angela Merkelová oslabila v Německu i na evropské scéně, říká politolog Petr Robejšek

Velké ztráty ve včerejších volbách do spolkových zemí utrpěla strana CDU kancléřky Angely Merkelové, naopak velký úspěch zaznamenala strana Alternativa pro Německo. Výsledek CDU ovlivnila především migrační politika Angely Merkelové, míní česko-německý politolog Petr Robejšek.

„Situace v Německu není normální,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou s tím, že ve volbách uspěli zejména charismatičtí vůdci.

Jedním z důvodů, proč Angela Merkelová trvá na tom, že její kurz je správný, je podle něj fenomén, který se stává politikům, kteří příliš dlouho vládnou – podlehnou představě, že to, co říká jejich okolí, je správné. „Skutečný, vnější svět je přitom jiný,“ myslí si politolog.

A jak velký odbor byl uvnitř strany CDU, to se teprve ukáže, až Angela Merkelová ztratí svůj úřad. Ale prozatím žádný člen strany, zvláště na vyšších pozicích, podle něj nemá zájem ohrozit svou pozici – nebude dělat něco, co je příliš radikální.

Čtěte také

Potvrzuje také, že předsedkyně CDU a německá kancléřka markantně oslábla, a to nejen v Německu, ale i v zahraničí, kde se na výsledky dívají velmi pozorně. „Tím, jak oslabila v Německu, je mnohem slabší i na evropské scéně,“ dodává.

Odpor v CDU se podle něj nakonec zkonsoliduje do té míry, že kancelářku donutí, aby odstoupila. A nespokojenost s kurzem, které vedou etablované strany, také potvrdila volební účast, která byla vyšší než obvykle.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio