Andrej Babiš ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

I přesto, že Česká republika vypadá jako země, kde se nic neutají a téměř všechno se prolákne, ukázalo se, že existují výjimky. Majiteli Agrofertu Holding Andreji Babišovi se podařilo za značného přispění novinářů vodit veřejnost za nos, když je několik týdnů nechal si myslet, že usiluje o koupi vydavatelství Ringier. Ve skutečnosti včera oznámil, že koupil vydavatelství Mafra, tedy deníky Mladou frontu DNES a Lidové noviny, televizi Óčko, deník Metro a server Mobil.cz. Výsledkem tedy je, že lídr politického hnutí mající parlamentní ambice vlastní jeden z největších mediálních domů v zemi.

Čtěte také

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVítejte u Dvaceti minut. A Andrej Babiš je se mnou ve studiu Radiožurnálu. Dobré odpoledne.

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingDobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPojďme začít od politiky, pane Babiši, s dovolením. Vy jste byl na večeři v Berlíně s prezidentem Milošem Zemanem. Sám?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNe, ne, mě pozval pan velvyslanec Jindrák a bylo tam asi 30 podnikatelů, byl tam německý velvyslanec, český velvyslanec, pan ministr Kuba a byla to oficiální delegace, oficiální večeře, já jsem totiž největší český investor v Německu a to dneska zapomněli v České televizi říct, že tam zaměstnávám 6 tisíc lidí, že jsem tam zaplatil za posledních 10 let 380 milionů euro daní a že tam dělám tržby 50 miliard korun a že mám tam velkou prestiž a myslím si, že němečtí politici si mě velmi váží, například jako premiér Saska, pan Hasselhoff.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVáží si vás úplně stejně Miloš Zeman, prezident České republiky?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNo, to nevím, ale moje pověst v Česku díky novinářům je určitě horší než v Německu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMěl jste v tom formátu, jak jste ho popsal na té večeři, možnost vůbec s Milošem Zemanem mluvit?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNo, tak já jsem mluvil, protože pan prezident přišel a davu 100 lidí se ptal, kde je Babiš a jestli jsem koupil tu Mafru. A já jsem mu odevzdal koš Kosteleckých uzenin, protože vím, že je má rád, a potom jsme tam seděli všichni, já jsem tam oficiálně vystoupil a řekl svůj názor na podnikání v Německu a v Čechách.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVíte, co by mě zajímalo možná v tuto chvíli ještě o něco víc, jestli jste s Milošem Zemanem někdy, třeba při této příležitosti, mluvil o tom, o svých názorech na to, jakým způsobem řeší teď tu politickou krizi?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNe, ne, to určitě ne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo znamená, že ani on nijak nereagoval na to, co vy si myslíte a co už jste třeba v médiích nějakým způsobem ...?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNe, my jsme nemluvili spolu, my jsme mluvili za přítomnosti, tam bylo, 30, 40 lidí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJaký máte vlastně vztahy s panem prezidentem?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingMy máme vztahy takové, že pan prezident si myslí, že byla moje chyba, že jsem nedokončil první kolo Unipetrolu, to mě moc mrzelo, protože jsem vděčen za to, že mě s ministrem Grégrem tehdá podpořili, akorát stát podepsal se mnou smlouvu, kterou nemohl splnit, já jsem musel dělat na veřejnosti potom toho blbečka, takže jsem se mu omlouval za tu privatizaci a na druhé straně si myslím, že jsem zachránil Kostelecké uzeniny, kde on má své přítele a myslí si opak, ale jinak nemáme skoro žádné vztahy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorZajímalo by mě, jestli si lidsky rozumíte jako Andrej Babiš a Miloš Zeman?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingAle my se nestýkáme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVůbec?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNe, já jsem naposledy byl oponent v panelu na Zlaté Koruně, kde jsem mu vysvětloval a nesouhlasil s tím, jsem mu vysvětloval, co je to Lafferova křivka a že pokud socani a levici navýší daně, tak o to méně jich vyberou a s tím pan prezident nesouhlasil, takže máme na různé věci jiné názory, ale s plno věcí souhlasím. Například majetkové přiznání a aby se volili starostové přímo nebo primátor Prahy, takže mám, já to beru pragmaticky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVy jste lídrem poměrně čerstvého politického hnutí, které má tedy ambice být v těch dalších, ať už eurovolbách nebo ve sněmovních volbách. Miloš Zeman je čestný předseda Strany práv občanů Zemanovci, která má nesporně ty samé ambice. Dokážete si představit, pane Babiši, že byste po volbách, kdyby to pro obě strany dopadlo úspěšně, spolupracovali?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNe, tak já jsem hlavně šel do politiky ze zoufalství, protože už se nemůžu dívat na ty zoufalce, který to tady 23 let řídí a protože jsou to stále stejní lidé, kteří si to vyměňují. A my jsme spočítali, že pan Klaus a pan Zeman byli ve vrcholných funkcích 23 let minus 400 dní, takže skoro 21 let.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA co to znamená, že s ním a s jeho stranou byste prostě nechtěl mít nic společného?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingMy a priori říkáme, že by, my chceme předložit českému národu jinou alternativu, jiné lidi. Lidi jako říkal Aristoteles, řecký filozof, když učil Alexandra Velikého, kdo je to politik, tak říkal, že je to vzor moudrosti, pracovitosti a morálky. A já nemám ten pocit, že by naši politici byli ten vzor. Takže my chceme ukázat lidem, že do politiky můžou jít i ti, kteří tam nejdou kvůli penězům nebo prospěchu nebo něco si nakrást.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorAle na druhou stranu tak, jak vás poslouchám, pane Babiši, tak to vypadá, jako kdybyste doufal, že vaše strana po sněmovních volbách bude mít řekněme absolutní většinu.

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNe, proč jako?

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNo, proto jsem se ptal na tu případnou spolupráci s někým.

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingAle tam nejde o spolupráci. My máme nějaký program a v případě, že najdeme na to spojence, tak se spojíme. Ale i případ, že bysme měli, nevím, 10 %, 15 % a budeme mít pocit, že nedosáhneme toho, co jsme slíbili, no, tak budeme v opozici. My určitě nebudeme dělat nějaké vyděračské kšefty á la Peake nebo Bárta nebo ty koalice, já nevím, co to tam bylo, Šlouf, Dalík, Melčák, Pohanka, Bursík a vždycky, že ty nejmenší urvou největší resorty a potom si tam dělají svoje kšefty.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNeslyšel jste něco podobného, co jste teď řekl, před kolika třemi lety od Věcí veřejných?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingJasně, ale prosím vás, Věci veřejné jsou produkt pana Janouška a Hrdličky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorANO 2012 je produkt váš.

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingAle já nejsem s dovolením ani kmotr a já tady platím velké daně, zaměstnávám tady mraky lidí, platím tady 13 miliard osobních nákladů, podnikám podle pravidel a jsem jednoznačným přínosem pro tuto ekonomiku, jsem třetí největší exportér, čtvrtá největší firma, tak nechápu, jak mě můžete porovnávat s nějakým Bártou. Pan Bárta to, co vykázal v rejstřících, tak za 7 let jeho podnikání, to jsou jsem v špatném lednu 2013 vydělal za 5 dní to, co on předvedl za 7 oficiálně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPlánujete kandidovat vy sám do Poslanecké sněmovny?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingAno, já jsem lídr hnutí a budu kandidovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorBudete to všechno stíhat, kdybyste se dostal do Poslanecké sněmovny?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNebojte, já stíhám toho dost a stále víc. Já mám celkem dobrou vlastnost, že čím větší stres, tím větší výkony.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Andrej Babiš. Pane Babiši, proč jste koupil vydavatelství Mafra?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingKoupil jsem to proto, protože jsem vstoupil do médií, protože trvale samozřejmě úroveň některých médií zodpovídá celkové situaci společnosti a já myslím, že v médiích máme určitě plno šikovných novinářů, ale i takových, kteří nejsou schopni si ani ověřit informaci. A moc jsem se teda bavil, když E15 zveřejnilo vlastně kachnu a všichni to opsali. Proč se mě někdo nezeptal?

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMáte na mysli to, že tu zaručenou zprávu o tom, že kupujete Ringier?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingAno, ano, a nikdo se mě nezeptal a všichni to zveřejnili.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA jak se vám to vlastně podařilo? Já nevím, jestli jste to vůbec utajoval, že se nejedná o Ringier, ale že se jedná o jiné vydavatelství?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingJako já nevidím důvod, proč bych měl sdělovat naše akvizice, já je nesděluju a já jsem se na Tweetu celkem dobře bavil a bohužel to ukázalo, přesně jak někdy někteří naši novináři fungují, že někdo napíše lež a potom všichni to opisují.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo znamená, když se vrátím k té původní otázce, proč jste koupil Mafru?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingJá jsem koupil Mafru proto, protože to byla nějaká příležitost na trhu, protože chceme investovat do médií. Protože máme 5+2, kdy vidím velké synergie.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTedy regionální týdeník.

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingAno a myslím si, že ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, co to znamená, když říkáte v souvislosti s tímto regionálním týdeníkem, že vidíte velké synergie?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNo, tak Mafra má Metro a my, já si myslím, že je tady budoucnost v regionálních, v regionálním tisku. Potom Warren Buffett taky investuje do regionálního tisku, já si myslím, že je to dobře. My to 5+2 víceméně dneska je charitativní činnost, jo, protože my vydáváme každý čtvrtek milion kusů a některé ty babičky a důchodci, kteří nemají už ani na noviny, tam aspoň mají ten televizní program a přečtou si vlastně, co je nového u sousedů. Takže si myslím, že je to dobrý projekt, já tomu projektu věřím a jsou tam velké synergie, protože doposud s 5+2 se nám nedařilo dobře a právě jsme počítali s Mafrou, že nám s tím pomůže.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo znamená, že budete spoléhat na ty jednotlivé regionální mutace Mladé fronty?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNe, tak spoléhám na ty manažery, i když samozřejmě já nevím, co bude v Mafře. Dneska jsem měl tiskovku, na kterou nepřišla ani Mladá fronta, ani Lidovky, ani iDNES a když jsme tam volali, tak řekli, že oni jako mě budou ignorovat, tak ještě jsem nikdy nekoupil firmu, která mě ignorovala. Poslali akorát fotografa, takže moc tomu nerozumím a jako to je super, aspoň to bude dobrý, že oni o mě nebudou psát. Já jsem poskytl dneska rozhovor Respektu, teda konkurentovi Bakalovi, takže moc tomu nerozumím, ale je to tak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVás to baví?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNe, tak jako místo toho, aby ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, vypadáte tak.

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNe, ne, místo toho, aby někdo měl radost, že teda jsou noviny v českých rukách nebo například ve Francii není ani dovoleno, aby francouzské noviny byly v cizích rukách a například Figaro vlastní známý zbrojař, tak nevím, proč je problém s Babišem? Babiš je hlavní sponzor České pozice a můj přítel Ištván Léko píše, co chce. Já totiž nepoužívám počítač, takže ani nevím, co píše. A já jsem tady prohlásil, že nikdy nebudu žádné novináře ovlivňovat, nechť si píšou, co chtějí. A když píšou o mě, nechť se mě zeptají a nechť mám možnost se vyjádřit. Ne vždy se chci vyjádřit na nějaké invektivy pana Párala v Mladé frontě, tak paní, nevím, jak se jmenuje, mi říká nemůžete mít 3 tisíce znaků, jen 500 znaků a toto tam nedávejte a toto vám zkrátíme a tak dále. Takže dneska se ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTomu se někdy říká editorská politika v té dané redakci.

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNe, tak jasně, takže jako ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře. Mě v tomto ohledu, když vy říkáte a popravdě řečeno vlastně od toho včerejšího oznámení, pane Babiši, to opakujete stále, že nebudete zasahovat do redakční práce, do obsahu těch novin a tak dále, tak mě zajímá jedna věc, jeden konkrétní příklad.

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingAle já vám řeknu proč. Já jsem za to dal miliardy korun ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMimochodem jak velké miliardy?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNo, to je jedno, to vám neřeknu, protože máme podepsanou smlouvu. Ale byl bych úplný blázen, kdybych investoval miliardy korun a jednou bych někomu zavolal a řekl mu víš co, napiš tohle. V tom momentě si to řeknou všechni a pro mě je to zmařená investice.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorCo by se potom stalo, kdyby si to všichni řekli, že jste zavolal?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNo, potom celá investice je zmařená a všichni řeknou, že Babiš ovlivňuje média. A Babiš nebude ovlivňovat média, já nemám problém s novináři, nechť se mě ptají, co chtějí, ale nechť se mě ptají a nechť nepíšou lži. Ty prasárny, které o mě napsal Šafr v Reflexu s panem Holcem, na kterého jsem dal trestní oznámení, ty nehorázné lži. Já si myslím, že každý novinář by měl mít nějakou etiku a vy zásadním způsobem ovlivňujete životy lidí. Když něco napíšete ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá tomu, pane Babiši, já tomu rozumím.

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingJá to ještě dořeknu. Když vy něco napíšete o člověku a je to lež, co ty děti ve škole, když ti spolužáci se posmívaj a říkaj tvůj táta něco ukradl, tvůj táta znásilnil někoho? Co to je? Není etický kodex?

Martin VESELOVSKÝ, moderátorÚplně tomu rozumím a ptám se z toho důvodu na trochu jiný příklad. Za 2 měsíce, za 3 anebo za 12 v tom normálním termínu budou sněmovní volby. To znamená, že jsme těsně přes vypuknutím ostré či ostřejší předvolební kampaně. Vy dobře, pane Babiši, víte, jak v České republice předvolební kampaně před sněmovními volbami probíhají od řekněme lží, výmyslů, provokací až po normální politický boj. Co se tedy stane, když například deník Právo přijde s nějakým materiálem, který bude mít sílu na to, aby kompromitoval vás nebo vaše politické hnutí. Jak se budou chovat redakce Lidových novin a Mladé fronty?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNo, to já nevím, jak se chovají, podle vlastního svědomí a toto. Já nevím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPokud by se chovali ...

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingJá s nimi vůbec nedojdu do styku prosím vás, já tam nebudu sedět a nebudu v žádném orgánu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá vím. Pardon, pane Babiši, prosím poslouchejte ten příklad, ten myslím ilustrující, pokud by se chovali jako standardní novináři, tak by tu informaci prověřili a kdyby na ní našli jaksi něco, co neodporuje etickým principům a kodexům, tak by ji uchopili a snažili by se ji rozvinout, to znamená, že by pracovali na materiálu, novináři pracující ve vašem médiu, který by měl sílu vás v tom předvolebním boji poškodit. Tak by to bylo?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNo, určitě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNezasáhl byste?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNe, tak oni mě ignorují, takže ani bych neměl možnost zasáhnout. Prosím vás, pane Veselovský, ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDěláte si, pane Babiši, děláte si legraci z toho.

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingJá si dělám z toho srandu, protože tady si celý stát myslí, že já potřebuji lézt do politiky, já potřebuji něco. Já nepotřebuji nic. Já jsem svoje ego naplnil jako a já ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNe, pane Babiši, vy mi špatně rozumíte.

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingA já tady nikoho nebudu ovlivňovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře.

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingMůj vstup do politiky je hlavně boj s pravdou, protože nemůže novinář Holec napsat, že můj táta byl komunistický funkcionář, když ho vyloučili ze strany a 3 roky nepracoval. Nemůže, nemůže psát lži.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPane Babiši, já vůbec nezpochybňuji jakýkoliv váš budoucí soudní spor s jakýmkoliv novinářem. To je veskrze vaše věc, ale ve chvíli, kdy si společně s jinými věcmi koupíte dva deníky, tak já jsem vám tady předložil jasný příklad a jenom se ptám, ...

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingA já jsem vám odpověděl.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNebudete ovlivňovat ani v takovém případě?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNebudu, nebudu, nebudu ovlivňovat, nechť klidně píšou a nechť mi dají možnost se vyjádřit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorZnamená, ať už vás tedy ignorují nebo neignorují pro ty dva deníky váš příchod coby investora něco, co se týče personálního složení redakcí či managementu?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNeznamená vůbec nic.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo znamená, že všichni lidé tam zůstanou?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingJá nevím. To je problém managementu, prosím vás. Já říkám firmy decentralizovaně, já to řídím přes managementy a hlavně moje práce je řídit ztrátové firmy. A pokud vím, vydavatelství Mafra není ztrátové, tudíž moje kompetence dneska řídit výrobu, výrobu vepřového masa, které je ztrátové, a kuřecí a 5+2, které je ztrátové. Já si každý měsíc dělám seznam ztrátových firem a to je můj byznys. Dělám akvizice, ztrátové firmy a management. A Mafra je ziskové vydavatelství, je tam stabilizovaný management, takže my, když dokončíme tu transakci, tak předpokládám, že prodáme Mafře 5+2, Českou pozici a slovenské Hospodářské noviny a očekáváme, že Mafra vlastně to dá do pořádku, hlavně 5+2, protože tam se nám zatím nedaří.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPodle té, kromě toho, že jste koupil Mafru, tak hodláte ještě investovat do tohoto vydavatelského domu?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNo, tak já ne, tak oni budou investovat, oni mají Óčko, teďka mají Óčko gold a určitě, určitě my, když vstoupíme do nějakého sektoru, tak chceme být jako dobrý a chceme být nejlepší, takže budeme určitě chtít, aby Mafra expandovala ve svém byznyse, aby byla úspěšná.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNevím, jestli to není už úplně jaksi jemná mechanika toho, co bude váš management anebo vy sám jaksi s celým tím vydavatelským domem dělat, ale co třeba placený obsah na webu, mám na mysli zejména web iDNES.cz?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingAle já tomu bohužel nerozumím těm médiím, já jsem celkově takový jednoduchý manažer, já vím 1 + 1 je 2 a to mi stačí a nějaký selský rozum, takže na to jsou tam odborníci a já médiím moc nerozumím, takže oni určitě to vyřeší.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorAndrej Babiš je hostem těchto Dvaceti minut Radiožurnálu. A mimochodem ta úvaha, že noviny se kupují kvůli vlivu, ta je z vašeho pohledu špatná?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingJako a proč si myslíte, já budu kupovat za miliardy si vliv? Já jsem dost vlivný člověk tady. Já se vždycky bavím, teďka dělal časopis Týden průzkum, kdo je nejvlivnější byznysmen. A já jsem vyhrál a víte proč? Protože vyrábím potraviny. Takže to jsem se jako hezky pobavil, protože jednou bych vzal někoho na jednání na maloobchodní řetězec a tam by pochopili, kdo je vlivný a kdo ne a kdo o čem rozhoduje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNo, a zpátky ještě k politice. Od té doby, co vzniklo nebo co jste založil vaše politické hnutí ANO 2011, tak od začátku je do značné míry deklarováno jako protikorupční?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNení to pravda.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNení to pravda?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingTak jsme začali. Kritikou ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo jsem říkal, od počátku je deklarováno jako protikorupční.

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNe, ne, ne, my chceme předložit občanům této země způsob a lidi, který by spravovali tuto zemi v prospěch všech občanů a chceme dosáhnout, aby v této zemi chtěly žít naše děti, protože naše děti dneska říkaj my tady nebudeme žít v tomto bordelu, a to je velký problém.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPochopil jsem to správně tedy, že ten protikorupční etos už se potlačil?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingAle to nebylo, já jsem akorát řekl pravdu na začátku, já jsem řekl v rozhovoru Hospodářských novin pravdu, to, co všichni říkali po hospodách, kolik tady ukradl Dalík a Janoušek a všichni, všichni to věděli a každý se bál to říct.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo já s vámi, pane Babiši, nepolemizuji.

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingTo bylo na začátku. Já jsem protikorupční hnutí. My jsme a já myslím, že my budeme mít asi ambice být tady nějakou alternativou středopravou, protože tady, když se podívám na tu pravici, tak to je ODS, to je katastrofa, VV taky, takže tady napravo vlastně není žádná nabídka pro český občany, středopravá jako.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorStejná katastrofa, jak vy říkáte, pane Babiši, je TOP 09?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNo, tak TOP 09 taky má jako svoje problémy, takže já myslím, že tady napravo není moc velká nabídka.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorChápu, že vás teď nutím do té otázky kdyby, ale vy máte nějaký názor na tu současnou vládní krizi?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingUrčitě mám.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMěli nebo mají poslanci v Poslanecké sněmovně a vůbec ty sněmovní politické strany nějaký nástroj nebo měli udělat něco, aby se postavili tomu postupu prezidenta republiky?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNe, tak je třeba říct, že tu vládu, co jsme tady měli, tak ta předčila všechna očekávání. Něco tak hroznýho ty politické kreatury, co sem přišly, á la Bárta nebo Peakeová, no, tak to je neuvěřitelný, takže je velice dobře, že ta vláda jako skončila. Nakonec ten chudák jako Nečas.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJenom pardon, jenom připomínám, že ta vláda vznikla na půdorysu voleb z roku 2010, ta nebyla vycucána z prstu.

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNo, je to tak, no, je to tak. Tak samozřejmě to je relativní, co bylo 2010 a co si dneska myslí jako občani. Ale určitě není správné, co dělá prezident, že vlastně bez ohledu na parlament nominuje novou vládu, ten jeho postup není jako, neodpovídá našim parlamentním pravidlům a samozřejmě sliboval nám, že bude nezávislý a teďka samozřejmě si dělá kampaň pro svoji stranu Zemanovci, což je samozřejmě nepřijatelné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNo, ale on to dělá podle vašeho názoru?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingJasně, že to dělá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA já jsem se ptal, jestli ty sněmovní politické strany nebo kdokoliv jiný má nebo měl nějaký nástroj na to, aby mu v tom zabránil?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingJá nevím, jaký má nástroj, když ráno v osm Peakeová má nějaký názor a odpoledne ve dvě má jiný názor. Takže to je jako lepší, lepší, lepší politická prostitutka.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVy jste mi před malou chvílí, pane Babiši, říkal, že chcete ... Ona tady není, aby se mohla bránit, tak to není úplně korektní.

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingSe mohla bránit u Moravce, když jsem jí dával knížky a vyzval jsem ji, aby vystoupila z VV a potom mě poslechla, kvůli svým dětem jsem říkal tehdá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá jsem se vás před malou chvílí ptal a vy jste mi to říkal, že chcete být poslancem.

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNechci být poslancem. Já chci žít v zemi, kde se nekrade.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPane Babiši, jestliže budete kandidovat do Poslanecké sněmovny, tak se to rovná tomu, že chcete být poslancem.

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingJo, říkaj to poradci, že to mám říkat, no.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak jste teď je poslechl. Tak, jak byste reagoval na ten postup prezidenta republiky, co byste dělal?

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingJako poslanec?

Martin VESELOVSKÝ, moderátorAno.

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingNo, tak to nevím, co bych jako dělal. Já myslím, že ty ..., že to, co říká samozřejmě koalice je pravda, že prezident nemá právo takhle jmenovat vládu bez toho, aby se zeptal parlamentu, ale dělá to. Náš problém v této zemi je, že tady nic není podle pravidel a navíc ty pravidla si každý vykládá jinak. Zeman říká můžu jmenovat velvyslanec, Schwarzenberg nemůžu, teďka se hádají o vládu, že to je jak v blázinci. Tato země nemá pravidla a nikdo je ani nedodržuje, i ty pravidla, které nemá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPane Babiši, díky za váš čas a díky, že jste přišel. Na shledanou.

Andrej BABIŠ, majitel Agrofertu HoldingJo, děkuji. Na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTakových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu. U mikrofonu byl Martin Veselovský.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mav
Spustit audio