Analytik: Kdo vydrží déle? Rusové se budou snažit Ukrajince vyhladovět. Jenže pod tlakem je i Rusko

Ruská armáda má zastavit palbu a otevřít humanitární koridory v několika ukrajinských městech, aby umožnila odchod civilistů. Podle britské vojenské rozvědky se ale ruské jednotky při odstřelování zaměřují na obydlené oblasti. „Věřit se ruské armádě moc nedá, zaměření se na města vyplývá z průběhu operace,“ říká vedoucí Programu bezpečnostních strategií Bezpečnostního centra Evropské hodnoty Martin Svárovský.

„Operace se Rusům nedaří. V prvních dnech naplnili to, co je napsáno v jejich strategiích a doktrínách, to znamená, že se snažili rozhodným útokem uštědřit Ukrajincům strategický šok. Donutit je k tomu, aby se poddali a vyjednávali. Ale to se nestalo,“ říká Svárovský.

Čtěte také

Ruské jednotky se pak začaly rozpadat, Ukrajinci pouštěli první úderná čela jednotek a napadali logistické konvoje, popisuje. „Od čtvrtého pátého dne někdo zatáhl za záchrannou brzdu a operace se změnila z vysoce mobilní na statickou. A ruská vojska se zaměřila na města, začala je ostřelovat, obléhat a pokoušet je dobývat,“ vysvětluje.

Ani v tom ale Svárovského něj Rusové nedosáhli větších úspěchů – dodnes jim nepadl do rukou Mariupol, brání se Charkov. „Mají dvě možnosti: Pokračovat v ostřelování měst a snažit se ničit morálku obyvatelstva, která je zatím fantastická. Nebo jít cestou obkličování měst a prostě je vyhladovět,“ odhaduje.

Kdo déle vydrží? 

Válka se tak mění na opotřebovávací a Západ musí zajistit dodávky humanitární pomoci, jídla a především zbraní, aby ukrajinská armáda nebyla vyčerpaná a obyvatelstvo nezačalo hladovět dříve, než se projeví enormní tlak ekonomických sankcí na Rusko.

„Rusové si už teď nemohou vybrat z bankomatu peníze. A povede to i k tomu, že dojdou potraviny v obchodech. Až se tohle stane, tak násobně vzroste tlak na ruské vedení. Je to kdo s koho. Rusové velmi dobře vědí, že žádných výrazných vojenských úspěchů už nedosáhnou. Nasadili už teď 90 procent svých sil, které tam mají rozmístěny, a stále ovládají jenom menší část Ukrajiny. Jde o to, kdo teď déle vydrží,“ uzavírá.

autoři: Jan Pokorný , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.