Američané berou knihovny útokem

11. únor 2009
Zblízka

"Knihy jsou lidem tím, čím perutě ptákům," řekl anglický spisovatel a kritik John Ruskin. V těžkých dobách se lidé často ke knihám uchylují, aby v nich hledali krásu, poučení nebo jen útěchu. Svědčí o tom i stoupající návštěvnost veřejných knihoven ve Spojených státech sužovaných hospodářskou recesí. Lidé ale do nich nechodí jen za knihami.

Jako dlouhý had se halou hlavní budovy veřejné knihovny ve Washingtonu vine fronta lidí. Směřují k malé přepážce, kde se zapisují pro použití internetových terminálů. Průkazka do veřejné knihovny v místě bydliště a využívání všech jejích služeb včetně internetu je ve Spojených státech zdarma. A to láká nebývalé množství návštěvníků.

Jen ve Washingtonu a okolí se jejich počet za poslední měsíce zvedl zhruba o pětinu, říká Emily Sheketoffová, vedoucí washingtonské kanceláře Americké knihovnické asociace: "Jak se ekonomika začala propadat stále hlouběji a hlouběji, vzrůstal a stále roste počet návštěv. Lidé přicházejí stále pro knihy, ale nejenom pro ně."

Přicházejí do knihovny, aby si půjčovali kompaktní disky, filmy na DVD a samozřejmě také aby mohli brouzdat na internetu. Volná místa už se totiž často inzerují jenom prostřednictvím internetu. Také úřady stále častěji požadují vyplnění on-line formulářů.

"V důsledku má tak nyní v Americe víc lidí knihovní průkazku než kdykoli předtím," říká Emily Sheketoffová, vedoucí washingtonské kanceláře Americké asociace knihovníků. Její slova podepisuje Ginnie Cooperová, šéfka veřejné knihovny v americké metropoli: "Přímo ve Washingtonu se počet vypůjčených knih zvýšil za poslední tři měsíce o 34 % ve srovnání se stejným obdobím před rokem. Tedy výrazně víc, než je celostátní průměr."

"Máme víc práce už jen proto, že lidé mají teď víc volného času, který mohou v knihovně trávit. Chodí sem za zábavou, prací i vzděláním," říká Ginnie a doplnila: "A navíc sem přivádějí děti. Knihovna pro ně nabízí různé víkendové programy. Často je o ně takový zájem, že se na všechny nedostane."

Jenže intenzivnější využití knihovny se nijak neodrazí na jejím rozpočtu. "Určitě nedostaneme víc peněz, ani na to, abychom nakoupili nové knihy. Naopak. Knihovny jsou financované místními úřady, těm klesají příjmy z daní, a musejí proto výdaje naopak škrtat," dodala.

Ginnie Cooperová proto politikům nezávidí jejich rozhodování. I ona uznává, že knihovna není základní službou, bez které by se občané neobešli, jako třeba hasiči, záchranáři policie a podobně. Přesto zůstává jistá naděje na peníze z federálního rozpočtu, říká Emily Sheketoffová z knihovnické asociace.

"Knihovny by měly získat prostředky ze stimulačního ekonomického balíku, který na návrh prezidenta Obamy nyní dokončuje Kongres. Sněmovna a Senát schválily vlastní verze příslušného zákona, teď se musejí dohodnout na jeho konečném znění," řekla. A američtí knihovníci doufají, že na ně zákonodárci nezapomenou.

autor: vpo
Spustit audio