Alpská střediska a nebezpečí na horách

30. leden 2007
Seriál týdne

Jaké nebezpečí na vás číhá na horách? Každého jistě napadne nebezpečí lavin, ty mohou představovat opravdu vážný problém, zvláště, pokud je podceníte. Obyčejně platí, že to, co je opravdu nebezpečné, se snadno podceňuje. A naopak často velmi dramatická převýšení překonávaná lanovkou mohou sice u někoho vyvolávat nelibé pocity, ale obávat se nemusíte. Vyplývá to, mimo jiné, z druhého dílu našeho seriálu, který je věnován horám a horským střediskům ve Francii.

V tuto chvíli jsme na jednom z nejpůsobivějších míst Savojských Alp. Před námi se zvedá, jak píše Lonely planet, nejhrůzostrašnější lanovka francouzských Alp, Aiguille du Midi. Desítky lidí už čekají na odbavení a kabina se rozjíždí. Z lanovky je krásně vidět Mont Blanc a cestující z něj nespouštějí oči. Možná i proto, že se mnohem raději dívají nahoru než dolů. Asi se to zdá, ale na lanovkách návštěvníkům francouzských horských středisek nebezpečí nehrozí, menší incidenty jsou opravdu výjimečné. Mnohem větší nebezpečí představují laviny.

Jak potvrzuje ředitel turistického úřadu pro Savojské Alpy Michel Gallipard, na nebezpečí lavin se také návštěvníci horských středisek nejčastěji ptají: "Nejčastěji se nás tu ptají, jaké sjezdovky jsou otevřené, kde sněží, kde je nebezpečí lavin a jak vysoké to nebezpečí je. Zda-li je nutné se tím opravdu znepokojovat a jestli hrozí i v místech, které jsou kontrolované."

Letošní sezona sotva začala, ale laviny si ve Francii už vyžádaly více než desítku obětí na lidských životech. Co tedy dělat, pokud je pravděpodobnost lavin vysoká?

"Musíte zůstat na sjezdovkách, které jsou upravovány, a nepouštět se do neznámého terénu. Také byste měli poslouchat zpravodajství. Problém je, že když je hezky, tak si lidé myslí, že jsou v bezpečí. Laviny spojují obyčejně jen s hustým sněžením, a pak si nedávají pozor. Letos už jsme měli hodně případů, kdy pod lavinou zůstali lidé," vysvětluje dívka, která pracuje u jednoho z lyžařských vleků v Chamonix.

Právě tady, v místě, kde se konaly zimní olympijské hry v roce 1924 a kam zatím mnoho Čechů nejezdí, si na přesnou informovanost potrpí. U turistického úřadu mají velkou tabuli, kde je znázorněno, jaké sjezdovky jsou otevřené, jaké lanovky jezdí, kde na lyžaře může číhá nějaké nebezpečí. Kdo chce trochu bezpečného adrenalinu, ať zkusí už zmíněnou lanovku Aiguille du Midi, je to opravdu zážitek.

"Ano, mám závratě. Nemohu se normální dívat pod sebe, raději zavírám oči, ale jinak věřím, že se nic nestane. Jistě, nejsem úplně klidná, ale abych zjišťovala, zda-li v poslední době nedošlo na lanovce nějakému incidentu, to zase ne. Spíše mě zajímá počasí. Jakmile je vítr, tak se trochu bojím, ale při silném větru lanovky nejezdí," vysvětluje paní hned poté, co vystoupí z lanovky. Je ale opravdu důvod se bát?

"Jsme ve Francii, v zemi velmi regulované, bezpečnostní opatření jsou tu přísná, navíc lanovkou jede denně někdy až 5 tisíc lidí, tak to musí být kontrolováno. Myslím, že k vážným nehodám tady nikdy nedošlo. Opravdu působivé je převýšení. Za velmi krátkou dobu překonáte velkou výšku, navíc kolem sebe máte útvary, vypadající opravdu jako jehly. Vyjedete-li ale z Chamonix na druhou stranu, tak tam najdete podobné lanovky, nejsou tak drahé a tam se možná méně bojíte, to je pravda," dodává další cestující.

Lanovka Aiguille du Midi vyjíždí z Chamonix, které je 1.035 metrů nad mořem, a dojede do výšky 3.842 metrů, což je téměř tříkilometrové převýšení. O lanovce se začalo poprvé mluvit už na začátku minulého století, ale byla postavena až před padesáti lety.

"Proč se o ní pořád tak mluví? Možná je to reklamou. Určitě není nebezpečná, lanovky jsou u nás přísně kontrolovány. Připomínáme si padesát let od doby, kdy byla postavena. Tehdy byl výškový rozdíl kilometrový a tato vzdálenost se stala opravdu velkou událostí. Chamonix si v tomto směru počínalo poměrně odvážně, ale jednotlivé trasy vznikaly postupně. Osobně se v lanovce cítím dobře, ale příliš ji nedoporučuji pro děti do dvou let, protože během krátké době se dostáváte do velké výšky, a to pro jejich organismus není ideální," upozorňuje Gallipard.

Takže pro ty z vás, kteří by chtěli jet na hory a pořád nevědí kam - jeďte do Chamonix. Na hrůzostrašnou, ale bezpečnou lanovku.

"Větší nebezpečí na vás možná číhá na sjezdovce. Občas se tam nejdou i nemehla, která se připletou do cesty dobrým lyžařům, a tady o zranění není nouze. Takže dávejte pozor nejen laviny," dodává Gallipard.

autor: jšm
Spustit audio

Více z pořadu