Alois Hadamczik: Jaškin v KHL překročil morální hranici. Ani návrat do české ligy by mu šanci reprezentovat na MS nezajistil

Český hokejista Dmitrij Jaškin hrající v KHL sdělil, že by rád reprezentoval Česko na Mistrovství světa 2024 v Praze. V předvečer výročí ruské invaze na Ukrajině ale nastoupil v dresu připomínajícím vojenskou uniformu a vystupoval ve videu adresovanému ruské armádě. Za jakých okolností by se v českém týmu mohli objevit hokejisté, kteří dosud hrají v ruské KHL? Tomáš Pancíř se ptal prezidenta Českého svazu ledního hokeje Aloise Hadamczika.

Čtěte také

Včera jste vyvolal hodně ostrých reakcí svým vzkazem, který jste prostřednictvím Blesku poslal českému hokejistovi působícímu v Rusku Dmitriji Jaškinovi. Ten v rozhovoru pro ruský sportovní server řekl, že by chtěl hrát za rok v českém dresu na MS v Praze. Vy jste mu vzkázal, že je to výborný hokejista, který by se českému týmu hodil. A dodal jste: „Ale nedá se nic dělat. Jsme malí páni a celá Evropa je proti tomu. Vím, že válka na Ukrajině by se neměla spojovat se sportem, ale takové je stanovisko hokejového světa.“ To jsou vaše slova. Můžete vysvětlit, co jste tím myslel?

Zaprvé když se mnou někdo mluví, tak by měl dát celý článek a ne jen účelově vystřižené to, co jsem řekl. Ale také jsem řekl víc. Na úvod jsem říkal, že jsem se už jednou vyjádřil a že jsme jasně proti válce, že morálka je víc než sport. A nečetl jsem slova Jaškina, to jsem říkal tomu žurnalistovi. Ale pokud Jaškin chce reprezentovat, tak především musí odejít z Ruska. Musí hrát v české lize. A na to jsme malí páni.

Morálka je víc než sport.

Protože my tu válku ukončit nemůžeme. Dokud je válka, morálka je víc než sport a nemůžeme nic jiného dělat. Takže toto byla moje slova, které byla vystřižena z kontextu. My jsme za to, že dokud válka bude, bude to tak, jak jsme řekli. Ale já to nechci rozebírat dál, protože nejsem politik. A ctím, že morálka je víc než sport.

Vy říkáte, že stále říkáte to samé, ale před necelým rokem v rozhovoru pro Sport.cz jste řekl něco jiného. Tehdy jste řekl, že proti nominaci hráčů působících v Rusku nic nemáte, že jestli tam jde někdo za penězi, tak je to jeho věc. Že hráč, který jde hrát do Ruska, nejde bojovat proti demokracii. Že si přece nebere pušku a nejde střílet Ukrajince. Když jste říkal že neměníte názory, tak tyto také neměníte?

Dobře, to jsem řekl úplně poprvé. Byl jsem krátce ve funkci a byl jsem toho názoru. Pak mi spousta lidí, kteří se vyznají v politické situaci vysvětlilo, že jsou hokejisti zneužívaní k politické propagandě. A samozřejmě pak jsem to zvážil a řekl jsem ano, když je to tak, musíme zastávat morální stránku.

V reakci na to, co včera vyvolala vaše slova pro Blesk, jste v podvečer napsal, že pokud Jaškin chce hrát za českou reprezentaci, ať jde hrát do Čech. Znamená to, že kdyby v průběhu příští sezony nebo té nadcházející sezony přestoupil Dmitrij Jaškin do českého týmu, tak z vašeho pohledu je všechno v pořádku a mohl by za Česko hrát?

Samozřejmě, pokud bude mít formu a pokud na to bude výkonnostně mít. Výkonnostně bychom určitě takového hráče potřebovali. Ale protože hraje v ruské lize, samozřejmě za nás hrát nemůže. A kdyby se stalo to, že by nastoupil v české extralize a hrál tady, je to určitě věcí výkonného výboru a museli bychom to projednávat. Museli bychom se ptát na to, jestli je to vůbec z morálního hlediska možné.

A i kdyby splnil ten váš vzkaz a přestoupil do české extraligy, mělo by ho to vylučovat z možnosti reprezentovat?

Čtěte také

Já si myslím, že kdyby hrál v naší lize a vysvětlil by situaci, proč to bylo, jestli to muselo být, nemuselo být a vzdal by se vůbec toho, že souhlasí s válkou, tak by to bylo k diskusi. Ale nejsem na to sám. Podívejte se na tenisty. Jak se jedná o olympiádě. Jak by se měli vyjádřit sportovci Ruska, aby mohli vůbec reprezentovat. Takže nedržme se pořád jen Jaškina a řekněme si, že momentálně je situace následující. A to je to, že morální stránka je daleko před sportem.

A to, že morální stránka je před sportem znamená, že to diskvalifikuje hokejistu, který se aktivně účastní oslavy ruské armády, která tou dobou zabíjí civilisty na Ukrajině, tak znamená to, že ho to vylučuje z reprezentace na nějakou dobu anebo ne?

Já nejsem ten, kdo dává řády. Jsem jeden z 11 členů výkonného výboru. Já sám nemůžu tyto věci rozhodnout. Já můžu jen říct, že je to dobrý hokejista, že určitě porušil morální zásady a záleželo by to na tom, jak by se k tomu postavil. Stejně není téma, že u nás hraje, takže vůbec není téma, že by reprezentoval.

Dobře, ale vy jste mu vzkázal, že kdyby chtěl reprezentovat, ať přestoupí. Právě proto se na to ptám.

To by byl první bod, který by musel splnit. A pak jsou další body, které bychom si na výkonném výboru odsouhlasili, co všechno musí pronést. Jaké prohlášení, aby se dostal našim divákům pod kůži. Aby se omluvil.

Čtěte také

Do zahájení MS v hokeji v Praze a v Ostravě zbývá necelých 11 měsíců a stále není jasno v tom, kdo bude na šampionátu český tým trénovat. Minulý týden po několikahodinovém jednání výkonný výbor hokejového svazu odložil rozhodnutí o dalším osudu reprezentačního trenéra Kariho Jalonena. Připomenu, že ten má smlouvu ještě na rok, ale pod jeho vedením bylo letos Česko na MS osmé, což je nejhorší umístění v historii. Vy jste uložili realizačnímu týmu hokejové reprezentace, aby do 20. června předložil detailní analýzu. Máte třeba už nějakou dílčí část, nebo opravdu čekáte až na příští týden?

Máme výkonný výbor 19.června v pondělí. Martin Havlát má předložit analýzu, kterou zpracovávají trenéři, to znamená Kari Jalonen a Libor Zábranský. A ti mají podat zprávu, co chtějí změnit, protože ten výkon nebyl dobrý. Nebylo dobré umístění. Lidi mě oslovují, že se na to nedalo koukat, že jsme málo bruslili. Takže někdo z členů výkonného výboru řekl, že si vyslechneme všechny aktéry a chtěli bychom písemně vědět, co pro Prahu připraví nového.

Co od té analýzy ve skutečnosti čekáte? Co konkrétně by tam muselo být, aby měl Kari Jalonen z vašeho pohledu pokračovat dál?

Já tu analýzu nedělám a ani mu nebudu napovídat. Musí říct zásady, které přivedou český hokej k daleko lepšímu výkonu. Není možné, aby Němci lépe bruslili a bojovali než my. Není možné, aby Lotyši lépe bojovali než my. Není možné, aby Švýcaři byli lepší než my. Máme dobrou ligu a máme dobré hráče. A já si myslím, že z ligy se dá vybrat takový tým, který bude konkurenceschopný. A máme ještě hráče v NHL a věřím tomu, že do Prahy kluci budou zdraví. Jsme povinni vytvořit takový tým, aby naši diváci byli spokojení.

Proč byl na konci května ukončen provoz Síně slávy českého hokeje? Přál by si Alois Hadamczik, aby český národní tým trénoval Čech? A co se mu povedlo za rok v jeho funkci? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , tec
Spustit audio

Související