Alkohol za volant nepatří, připomíná Tomáš Lerch. Policisté na silnicích využívají i drony

Období Velikonoc je na silnicích velmi rizikové, a policisté se tak chystají na preventivní akce. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to potvrzuje šéf dopravní policie Tomáš Lerch. Ten také příliš nevítá případnou toleranci malého množství alkoholu řidičům. „Alkohol za volant ani za řídítka nepatří,“ zdůrazňuje.

Poslanci ODS navrhují, aby řidiči na silnicích mohli mít v krvi až půl promile alkoholu. Tomáš Lerch v té souvislosti upozorňuje, že i při nižších hladinách alkoholu řidiči způsobují smrtelné nehody.

Čtěte také

Odvolává se také na lékaře a odborníky, podle kterých jakékoliv ovlivnění alkoholem snižuje řidičské schopnosti. Na někoho totiž může mít i malé množství alkoholu vliv, nebezpečná je i únava spojená s požitím alkoholu v předchozím dni.

„Právě únava dnes způsobuje nepozornost. A ta na našich silnicích bohužel zabíjí v nejvyšší míře,“ říká.

Podle statistik také přibývá nehod řidičů pod vlivem drog. Do jaké míry jsou hlídky vybaveny tak, že poznají, že řidič je pod vlivem návykové látky? Každý policista, který dohlíží nad silničním provozem, je proškolený k tomu, aby provedl orientační test. „V případě že je pozitivní, následuje lékařské vyšetření,“ dodává Lerch.

Drony jako doplněk

Policisté začali ve středních Čechách nad silnicemi na Benešovsku a Příbramsku využívat pro kontroly řidičů drony. Podle Lercha se osvědčují především nad úseky primárně zaměřené na nesprávné nebo nebezpečné předjíždění.

„Bereme to jako doplněk naší techniky, kterou disponuje služba dopravní policie,“ uzavírá s tím, že základem je přítomnost hlídky silničního provozu. Ta mimo jiné používá i speciální záznamové dalekohledy.

autoři: Tomáš Pancíř , prh

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.