Alexander Černý: Americký konvoj přes Česko? Takovou demonstraci síly naše ústava nezná

Americké jednotky se z vojenského cvičení v Pobaltí vrací na základnu v Bavorsku, pojedou přitom přes území České republiky. Proti tomu ostře vystupuje poslanec za KSČM Alexander Černý. „Nejde o standardní přesun, svědčí o tom už to, jak se stal problém mediálně zajímavým,“ vysvětluje v rozhovoru s Janem Pokorným.

Připouští, že je běžné a normální, aby přes naše území přejížděla cizí vojska, pokud o tom rozhodne vláda a vše probíhá standardně. To však podle něj není tento případ.

„Má to být demonstrace síly. A žádná demonstrace cizí mocnosti na našem území není v naší ústavě vyslovena, vláda nemá pravomoc, aby o tom rozhodovala,“ vysvětluje. Podle něj měli Američané zájem, aby se deklarovalo, že konvoj bude demonstrovat atlantickou jednotu.


Objevila se možnost, že se Krym stane baštou amerického válečného loďstva, tak se nedivím tomu, že Rusko bylo nesmírně znepokojeno

Podotýká, že mu nevadí pozemní přesuny přes naše území nebo přítomnost amerických vojáků na cvičení českých jednotek. „Ale tím, že oni tady demonstrují sílu, zhoršují vztahy mezi Evropou a Ruskem, komplikují život nejen Rusku, ale i nám,“ říká.

A jsou američtí vojáci podle něj spojenci Česka? „Mám pocit, že kdyby Američané byli opravdu naši přátelé, mysleli na naše zájmy, tak by neměli zájem vyhrotit situaci na rusko-evropské hranici takovým způsobem, jako to udělali,“ nastiňuje.

Připomíná také, že Spojené státy a Evropa by měly mít stejný zájem, aby se rozvíjely a prosperovaly. "Ale tato situace může prospět jedinému státu na světě – Spojeným státům americkým,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , prh
Spustit audio