Aleš Svojanovský: Čerstvou mátu dejte do sklenice s vodou...

17. srpen 2013

Rebarborový fresh, právě natrhané bylinky, čerstvé suroviny a minimum kalorií – takový je trend nealkoholických koktejlů. I o nich a světovém šampionátu barmanů mluvil ve vysílání sobotního Hosta Radiožurnálu Aleš Svojanovský, prezident České barmanské asociace. Otázky mu pokládala moderátorka Patricie Strouhalová.

„Nealkoholické koktejly skutečně nesmějí obsahovat ani kapku alkoholu. Předpokládá se, že jsou zdravé a nízkokalorické,“ popisuje podmínky soutěže barmanů Aleš Svojanovský. Jednou z kategorií je totiž i namíchání nealkoholického drinku. A kdyby jen jednoho!

„Soutěžící mají šest minut na přípravu pěti koktejlů, což je poměrně náročné,“ uznává a současně připomíná, že každý barman se musí neustále vzdělávat a také musí umět namíchat světové i národní koktejly. „My máme třeba Beton,“ přibližuje Aleš Svojanovský s tím, že počet receptů se nedá určit přesně. „Ale základní stovku by měl dobrý barman určitě znát,“ dodává.

Čtěte také

Zároveň se trochu brání zveřejnění receptu na nealkoholický koktejl s tím, že je před soutěží. Přesto nakonec posluchačům poradil, jak připravit osvěžující bylinkový nápoj.

„Vezměte čerstvou mátu, dejte ji do sklenice s vodou a nechte přes noc macerovat v lednici,“ vysvětluje. „Stačí tři čtyři hodiny, ale ideální je celá noc,“ nastiňuje. Druhý den uvidíte, jakou bude mít voda chuť! Podobným způsobem můžete experimentovat i s jinými bylinkami.

Kdy začaly vznikat první koktejly? A jak barmanské řemeslo ovlivnila metanolová aféra? Také na to se ptala Patricie Strouhalová. Odpovědi Aleše Svojanovského si můžete poslechnout kdykoliv ze záznamu, a to přímo v tomto článku.

Záznam celého rozhovoru s Alešem Svojanovským a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: pst
Spustit audio