„Ale prosím, no beze všeho!“ Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko slaví 40 let

Jsou žáky 3.B a vlastní jedno kouzelné sluchátko, které plní přání na počkání. Přesně před 40 lety tehdejší Československá televize odvysílala první díl animovaného večerníčku s názvem Mach a Šebestová. Nakreslil ho Adolf Born, napsal Miloš Macourek a slavnou znělku složil Luboš Fišer.

Dlouhé zrzavé vlasy ozdobené obrovskou mašlí, hnědý pes Jonatán a kluk s brejličkami na nose. Žáci ze 3.B Mach a Šebestová si hrají nejenom se psem protivné paní Kadrnožkové, ale také s kouzelným sluchátkem. To hlasem Petra Nárožného poprvé promluvilo ve vysílání tehdejší Československé televize přesně před 40 lety.

Adolf Born, Miloš Macourek a Luboš Fišer

Spisovatel Miloš Macourek (vlevo) a malíř a ilustrátor Adolf Born při autogramiádě knihy Mach a Šebestová na prázdninách, která se konala v knihkupectví Samsa ve Vodičkově ulici v listopadu 1993

Nejenom Macha, Šebestovou, ale i žáky Pažouta a Horáčka nakreslil výtvarník Adolf Born. Ten byl také spolu s Milošem Macourkem autorem scénáře. Titulní píseň „My jsme žáci třetí bé“ složil Luboš Fišer.

Každý díl začíná stejně – Mach jede po zábradlí u schodiště, zastaví u dveří kamarádky Šebestové, zazvoní a číhá na ni. Pak spolu svorně odcházejí do školy.

Kniha, divadlo i film

Mach a Šebestová toho spolu zažili hodně, mimo jiné v roce 2005 cestovali po celém světě, koupali se v Amazonce, navštívili Severní pól, Paříž nebo Benátky. Příběhy určené původně jen dětem měly takový úspěch, že se dočkaly nejprve knižního, pak také divadelního a filmového zpracování.

První díl z první série o utrženém sluchátku byl vyroben už v roce 1976 ve společnosti Krátký film, další díly vznikaly až do začátku 80. let. Televize celou sérii koupila a začala ji vysílat 6. října roku 1982.

autoři: Eliška Vorlická , agf
Spustit audio

Související