Akcie

30. listopad 2011
Peníze nikdy nespí

Snadno nabyl, snadno pozbyl – i tak se dá popsat vrtkavost štěstěny při nákupu akcií. Pod pojmem akcionáři si často představíme ty nejbohatší lidi na světě. Koupit akcie si však může každý. O co jde, když se řekne akcie?

Akcii si můžete představit jako část podniku v podobě cenného papíru. Když podnik vydá 100 akcií a vy jich koupíte deset, vlastníte celou desetinu firmy.

Držení akcií vám může přinést každoročně zisk v podobě dividendy a opravňuje vás podílet se na řízení podniku. Zbohatnout pak můžete nákupem a prodejem akcií ve správnou chvíli. V téhle větě se skrývá velké umění odborníků, kteří se zabývají zhodnocením peněz na burze. Hlídají vývoj a reagují na sebemenší výkyvy, což se běžní smrtelníci učí jen velmi těžko a pomalu.

Když akcii koupíte, má určitou hodnotu. Ta se v průběhu času mění v závislosti na tom, jak se podniku daří. Řídit se můžete kurzem, který kolísá podle ekonomické i politické situace. Pokud se stanete významnými akcionáři, tedy nakoupíte podstatnou část nabízených akcií, pak máte možnost ovlivňovat směřování podniku hlasováním na valné hromadě.

autor: nib
Spustit audio

Více z pořadu