Adventní čas a příprava na Vánoce

9. prosinec 2007
Výzvy přítomnosti

Právě dnes máme možnost zapálit druhou svíci na adventním věnci. Dá se říci, že jsme na pomyslné polovině adventu - tedy alespoň co se počtu hořících svítí týká.

A co je to vlastně advent? Slovo "advent" pochází z latinského slova "adventus", což znamená příchod. Křesťané hovoří o příchodu Ježíše Krista. První začátky slavení adventu se objevují v jižní Galii a ve Španělsku již koncem 4. století. V kostelech i v domácnostech se zapalují svíčky na adventních věncích. Věnec je od nepaměti symbolem vítězství a královské důstojnosti. Ulice měst a vesnic jsou vyzdobeny vánočními ozdobami, v mnoha domácnostech se začíná péct vánoční cukroví, všichni se snaží s větším či menším úspěchem nakoupit vánoční dárky pro své blízké...

Bohužel však ne vždy platí, že tato příprava přináší jen pozitivní zážitky. V mnoha rodinách jsou vánoce časem stresu, hledáním společné cesty k sobě, pro někoho svátky "téměř k nepřežití"... pro jiné jen další vráska na čele, jak zaplatit za nakoupené dárky a jak se vypořádat s následnými půjčkami, které se staly výrazným fenoménem doby.

V dnešních Výzvách přítomnosti si proto budeme povídat s psychologem Petrem Šmolkou o tom, co přináší adventní čas v běžném životě dnešních lidí a jak se na společně strávené chvíle připravit.

autor: Kateřina Rózsová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.