5G od Huawei v Británii nebude. Česko ani Evropu to ale neovlivní, domnívá se odborník na kyberbezpečnost

15. červenec 2020

Mobilní operátoři Velké Británie nesmějí od příštího roku využít při budování sítí páté generace neboli 5G technologie čínské firmy Huawei. Zakázala jim to vláda premiéra Borise Johnsona s tím, že má pochybnosti o bezpečnosti jejích systémů. Podobný krok už dřív udělaly Spojené státy americké, které dokonce hovořily o čínské špionáži. 

Mluvčí Huawei britské rozhodnutí komentoval mimo jiné slovy, že je o americkou obchodní politiku, ne o bezpečnost.

A také podle odborníka na kyberbezpečnost a analytika výzkumného centra AMO Tomáše Rezka jde Britům o dobré vztahy se Spojenými státy. „V současné době totiž velmi stojí o těsnější spolupráci s USA, a to i proto, jak se vyvíjí budoucí spolupráce s Evropskou unii,“ říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Čtěte také

Dodává, že Velká Británie dlouhodobě spolupracuje se společností Huawei na společném výzkumu a analýzách veškerých zařízení firmy, které pak mají být uvedeny na britský trh.

„A některé z analýz ukázaly, že tam určitá bezpečnostní rizika jsou. Nebavíme se ale o komponentech, které měly být využity pro budování 5G sítí. Protože ty takto testovány nebyly. Britské stanovisko se opírá i o informace, které byly sdíleny Spojenými státy, ale i o vlastní zpravodajské informace,“ vysvětluje Rezek.

EU to neovlivní 

Na otázku, jaký vliv může mít britské vyloučení Huawei z budování 5G sítí na v soutěžích o kmitočty i jinde v Evropě, pak Rezek odpovídá: „Může to být indicie, ale nemyslím si, že by zrovna Britové ovlivnili jednotlivé členské státy Unie. Ti si jdou vlastní cestou.“

Připomíná nátlak Spojených států, které s EU sdílely informace o Huawei s tím, aby Evropa spolupráci odmítla. „Jejich reakce byly ale smíšené. Evropské země to vzaly na vědomí, ale obratem spolupráci neodmítly,“ říká Rezek a odhaduje, že stejně se postaví i k rozhodnutí Británie.   

A co Česko? 

Český premiér Andrej Babiš (ANO) už v květnu podepsal s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem deklaraci. Píše se v ní, že společně chtějí obě vlády chránit 5G sítě před neautorizovaným přístupem a oba státy také stojí o to, aby byla zajištěna ochrana soukromí občanů. Samotný tendr na dodavatele by měl začít v polovině příštího roku. 

Čtěte také

„Podepsání memoranda nic nenaznačuje. Je velmi obecné. Teď je spíš na českých orgánech odpovědných za kybernetickou bezpečnost, aby vydaly rozhodnutí,“ odpovídá. „Nějaké rozhodnutí, že by snad Česko nemělo s firmou spolupracovat, ale oznámeno nebylo.“ 

Rezek vysvětluje i záludnost 5G sítí, které zcela mění způsob připojování a přenosu dat. „V okamžiku, kdy se společnost, která dodává technická řešení, podaří propašovat nějaký kód nebo část vybavení, které může sledovat komunikaci, tak může narušit soukromí uživatelů. Jde tak o nastavení mechanismů, aby k tomu docházet nemohlo,“ dodává na Plusu Tomáš Rezek.

Celý rozhovor Martiny Maškové si poslechněte v audiozáznamu.   

autoři: Martina Mašková , lup
Spustit audio

Související