50 metrů od lesa a bez hořlavých látek, připomínají hasiči. Lidé se připravují na pálení čarodějnic

30. duben 2023

Vítání jara, Filipojakubská noc nebo klasické pálení čarodějnic. Na mnoha místech po celé republice dnes tradičně vzplanou ohně. Roste tak ale i riziko vzniku nechtěného požáru. Je dobré si pořádně rozmyslet, kde je rozdělání ohně bezpečné a zkontrolovat povětrnostní podmínky, mít taky u ohně nepřetržitý dozor alespoň jednoho dospělého člověka. Jak dál lidé můžou zamezit nechtěné pohromě a snížit počty výjezdů hasičů? Odpovídá mluvčí hasičů Daniel Fík.

Jaká jsou obecná pravidla pro tradiční ohně při pálení čarodějnic?

Čtěte také

Při rozdělávání ohňů doporučujeme lidem, aby si předem rozmysleli správné umístění ohniště. Místo musí být vzdálené minimálně 50 metrů od okrajů lesního porostu, nebo minimálně 100 metrů od stohů slámy. Při rozdělávání ohně se také nesmí používat vysoce hořlavé látky, dále je zakázáno rozdělávat oheň ve vysoké trávě na strništích.

Lidé by také měli mít na paměti i bezpečnou vzdálenost od obytných nebo hospodářských budov, protože od požáru odletují jiskry a vzniká nebezpečí, které může způsobit zapálení střechy.

Kdo výjezd hasičů platí? A co když se lidi budou bát hasiče přivolat právě proto, že nechtějí výjezd platit? Poslechněte si celý rozhovor. 

autoři: Vojtěch Bidrman , prh
Spustit audio

Související