26. den. Hvězda severu, v tee-pee a borové poleno pod hlavou

30. prosinec 2013

Když teplota klesne konečně pod nulu, dostává zimní táboření na Vysočině teprve pořádný šmrnc. Sice to bez sněhu není ono, ale skauti z brněnského oddílu Hvězda severu se třeba ještě dočkají. Když ne letos, tak příští rok. Na louku mezi lesem, rybníkem a polem nedaleko Červené Řečice jezdí pět let. Našli tu totiž velkorysého majitele pozemku, který za táboření nechce ani korunu. A protože dobré místo na trvalé tábořiště se shání jen těžko, vyplatí se odjet z Brna 130 kilometrů daleko.

Když jsem dorazil do tábora, pětice chlapců pod vedením Martina Fišla alias Condora měla už první noc za sebou, uprostřed tee-pee hořel oheň v půlmetrové jámě a služba přikládala stejně dlouhá polena.

Vnitřní obvod stanu zdobily roucha na výroční sněm, každé s jiným pestrým vzorem. Po obvodu ležely dřevěné postele zbité z prken a kulatiny a vylepšené molitanovou matrací.

Když plameny pořádně vyšlehly, bylo tu večer i na tričko, nad ránem je ale lepší hlavu ze spacáku nevystrkovat.

Čtěte také

„Zimní táboření je náročné, tak bereme jen starší kluky,“ říká vedoucí chlapeckého oddílu Hvězda severu Condor.

Práce, hry a dlouhé zimní večery

Většinu dne stráví mladí skauti prací. Nosí a řežou dřevo, přikládají, vaří jídlo, ohřívají vodu, a teprve když je všechno hotovo, je čas na hry. Kluci mi ukazují, jak rozdělávají oheň bez zápalek. Běháme v lese a střílíme po době kuličkami.

Večery v zimě bývají dlouhé, a to se skauti sesednou v tee-pee blízko ohně a začnou vyrábět lapače snů a náramky z mrňavých korálků. Nejmladší dvanáctiletý Vogo se ještě cpe cukrovím od babičky.

„Zimní táboření není ani horší ani lepší než letní. Je jiné,“ přidává téměř filozofickou odpověď a zavrtá se hluboko do spacáku.

Ranní čaj

Chlapci mají i kytary, ale dnešní večer na hudbu není čas. Utíká to rychle. V půl desáté dostávám do ruky knihu a čtu před spaním kruté příběhy. Z toho musejí být divoké sny.

Mám službu od čtyř do šesti ráno, tak poslouchám i promluvy ze spaní, ale klukům není rozumět. Přikládám a je mi jasné, že budu ještě několik dnů páchnout kouřem. A pořádně.

Nad ránem si rovnám pod hlavou borové poleno a ještě na chvíli usínám. Nic se mi nezdá, jenom je mi jasné, že budu muset častěji vyrazit do lesa i v zimě. Má to něco do sebe.

Zároveň je třeba ocenit nadšence typu Condora, kteří stráví hodně času nejen přípravou táborů a v podstatě za to kromě dobrého pocitu nic nemají. Hvězda severu to má ale podle všeho dobře zorganizované. V létě postaví osm tee-pee a mají tu třicet dětí. Myslím, že to přijedu omrknout.

Ještě seznam ohněm vyuzených skautů: Condor, Ježek, Hřebík, Záloha, Fajráč a Vogo. Dobrá parta. O jejich dalších akcích a výpravách zde: www.hvezdaseveru.cz

autor: lsm
Spustit audio